ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Ξεκινήσαμε το πρώτο έργο χορηγία: τουριστικός/πολιτιστικός οδηγός της πατρίδας μας. Παρακαλούμε τους κατόχους των πληροφοριών και εθελοντές από κάθε χωριό της ΕΕΜ να μας αποστείλουν:...

3.7.15

Ανασυγκρότηση της «Ομόνοιας» με όλους τους Βορειοηπειρώτες

Μετεκλογικές σκέψεις του Απόστολου Λιάκου Αντιπροέδρου της «Ομόνοιας»
Μολονότι στους δύο νεοσυσταθέντες  δήμους Φοινίκης και Δρόπολης εξελέγησαν Έλληνες δήμαρχοι, ουδείς αμφισβητεί πως αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων που διόλου τιμούν τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Εξηγούμαι ευθύς αμέσως γιατί.
Στη Φοινίκη εξελέγη ο κύριος Λεωνίδας Χρήστου (ειλικρινά του εύχομαι καλές επιτυχίες και στο βαθμό που μου αναλογεί θα συμβάλλω γι΄αυτό), στον οποίο δύσκολα να έχει κάποιος να προσάψει «αμαρτίες» που τόσο αλόγιστα, απερίσκεπτα και ελαφρά τη καρδία γίνεται στον πολύπαθο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Είναι νέο μη φθαρμένο πρόσωπο και με προσόντα. Αυτό κάθε εχέφρων οφείλει να το σεβαστεί.

        Όμως, χωρίς υστεροβουλία και με τις καλύτερες διαθέσεις, θα ήθελα να αναφέρω πως η ανάμειξη στην εκλογή του κ. Χρήστου κορυφαίου βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα, με ότι αυτό συνεπάγεται, αποτελεί αδυναμία, δουλοπρέπεια, καθυπόταξη και έλλειψη εθνικής αξιοπρέπειας γενικότερα για όλους μας.
         Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν μόλις 27,95% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων του νέου Δήμου. Αυτό σημαίνει αυτοκτονική αδιαφορία. Δηλαδή συμμετείχαν και ψήφισαν (όχι όλοι) οι εναπομείναντες στα πατρώα εδάφη. Οι Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα για άλλη μια φορά αδράνησαν επικίνδυνα. Δεν θα περίμενε κανείς πως το σύνολο των εν λόγω Βορειοηπειρωτών θα μπορούσαν πρακτικά να ασκήσουν την ύψιστη υποχρέωση προς τη γενέτειρα (ηλικιωμένοι, ασθενείς, εργασία ή και άλλοι λόγοι είναι σεβαστοί). Όμως το 15-20% του διαμένοντος στην Ελλάδα βορειοηπειρωτικού πληθυσμού θα έπρεπε να συμμετάσχει.
         Στο Δήμο Φοινίκης το MEGA για πρώτη φορά μετά την ίδρυσή του βγήκε πρώτο με 26,95% των ψήφων, το ΚΕΑΔ δεύτερο με 25,66%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα τρίτο με 22,59%, το LSI του Ιλίρ Μέτα με 9,65%, το Δημοκρατικό Κόμμα τέταρτο με 5,91% και πέμπτο (που δεν ξέρω σε ποιον ανήκει)  το PDS με 3,87%. Δε θα ήθελα να προβώ σε λεπτομερείς ερμηνείες. Είναι, όμως, προφανές πως κατά 50% του εκλογικού σώματος δεν ψηφίζει τα δύο αμιγώς ελληνικά κόμματα. Δηλαδή ούτε το «αμαρτωλό» ΚΕΑΔ ούτε και το νεοφώτιστο ΜΕΓΚΑ.
          Τα αποτελέσματα στο νέο Δήμο της Δρόπολης είναι περισσότερο απογοητευτικά όσον αφορά την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ που έλαβαν μόλις το 16,70%  των ψήφων. Το ΜΕΓΚΑ έλαβε 6,57%. Κυρίαρχοι στον εν λόγω δήμο αναδείχτηκαν οι κύριοι Τάβος και Ξέρας τα κόμματα των οποίων πήραν αντίστοιχα 39% (το LSI) και 12,64% (Δημοκρατικό Κόμμα). Ο υποψήφιος, που από κοινού στήριξαν, κ. Αχιλλέας Ντέτσικας, εξελέγη με σημαντική διαφορά από τον δεύτερο κ. Χρήστο Ντούτση, ο οποίος ως ανεξάρτητος, κοινώς ομολογουμένως, τα πήγε αρκετά καλά.
          Στο Δήμο της Χιμάρας με υποψήφιο τον αξιόλογο Διονύσιο Μπελέρη το αποτέλεσμα είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών. Για τις αιτίες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά, τα οποία προσωπικά ασπάζομαι και προσαυξάνω  χωρίς αυτό να μας απαλλάσσει από τις βαρύτατες ευθύνες όλους μας και κυρίως την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ. Και εξηγούμαι. Όταν αναφέρομαι στην Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, εννοώ τις ηγεσίες.  Από τη στιγμή της δημοσίευσης της υποψηφιότητας του κυρίου Μπελέρη άρχισε άγρια ενορχηστρωμένη επίθεση από τις κρατικές αλβανικές δομές με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό της χώρας που στόχο, ας μη γελιόμαστε, είχε τον υποψήφιο Έλληνα Δήμαρχο της Χιμάρας και όχι τον συγκεκριμένο υποψήφιο. Και το πέτυχαν.
          Όσον αφορά το Δήμο Κονίσπολης και τον κύριο Αναστάση Γκούντα, συγκροτημένο και υπεύθυνο υποψήφιο, θα έλεγα μόνο πως έγινε μια καλή αρχή.
          Δυστυχώς, στις πιο κρίσιμες δημοτικές εκλογές των τελευταίων εικοσιπέντε ετών οδηγηθήκαμε για άλλη μία φορά ως Έλληνες Βορειοηπειρώτες διασπασμένοι. Δε  γνωρίζω τις ζυμώσεις και τις διεργασίες που προηγήθηκαν όσον αφορά την ανάδειξη των υποψηφίων και γενικότερα των συμμαχιών. Ο μέσος Βορειοηπειρώτης το πρώτο που περίμενε ήταν η κοινή κάθοδος στις εκλογές  των δύο κομμάτων που τον εκπροσωπούν, του ΚΕΑΔ και του ΜΕΓΚΑ. Αυτό θα σήμαινε μία κοινή υποψηφιότητα και βέβαιη εκλογή δημάρχου. Αντί αυτού ακολούθησε το διασπαστικό φαινόμενο των δύο διαφορετικών υποψηφιοτήτων με αποτέλεσμα να παρεισφρήσουν οι αετονύχηδες σοσιαλιστές βουλευτές στην καρδιά του ελληνισμού. Οι ευθύνες βαρύνουν τους δύο δικούς μας αρχηγούς κομμάτων. Ο ιστορικός του μέλλοντος ίσως επιρρίψει μεγαλύτερη ευθύνη στον πρόεδρο του ΚΕΑΔ.
         Πολλά χρόνια η Ομόνοια παραβλέπει (θα ΄θελα να πιστεύω όχι εσκεμμένα) την αδιαφορία μέρους της κοινότητάς μας να συμμετάσχει στο κοινωνικό, πολιτιστικό και  κυρίως στο πολιτικό γίγνεσθαι του χώρου. Ύστερα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, στην καλύτερη των περιπτώσεων, γινόταν επιδερμική αναφορά στα αποτελέσματα και όχι βαθιά ανάλυση. Απωλέσαμε έτσι ζωτικό εθνικό χώρο. Με μεγάλη ευκολία πρωτοκλασάτα στελέχη (ακόμα και ιδρυτές, συνιδρυτές, βουλευτές, αιρετοί  και μη, της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ) μετακινούνται σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς και με την ίδια, πάλι, ευκολία αλλά και θράσος να λασπολογούν χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικό να προτείνουν πέραν από την προφανή ιδιοτέλειά τους. Το αποτέλεσμα γνωστό.
           Το γεγονός ότι πλέον του 50% των δικών μας ανθρώπων ή δε συμμετέχουν στις εκλογές ή δεν ψηφίζουν τους υποψηφίους της Ομόνοιας πρέπει, έστω και με πολύ καθυστέρηση, να μας προβληματίσει σοβαρά. Είναι ανάγκη να διοργανώσουμε προγραμματική και καταστατική συνδιάσκεψη της Ομόνοιας (με πρωτοβουλία του νυν προέδρου) καλώντας να συμμετάσχουν σ΄αυτή αντιπροσωπευτικά όλοι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Εξάλλου, κατά καιρούς υπήρξαν σχετικές πρωτοβουλίες χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Καιρός είναι να γίνει ανάλυση και σύνθεση όλων των απόψεων με γνώμονα την ενότητα. Η κοινότητά μας αριθμητικά και ποιοτικά έχει τεράστιο βάρος και γνήσιες δημοκρατικές και εθνικές δυνάμεις.
            
                                                           Απόστολος  Λιάκος
                                                           Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας

          

84 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/7/15 11:24 π.μ.

    η διοικητικη διαερεση που εκαναν οι ρωμαιοι στα δυτικα Βαλκανια [ σε ΠΑΛΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ σε ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟ και σε ΙΛΛΥΡΙΑ ] με βαση την πληθησμιακη-πολιτιστικη συνθεση της περιοχης φαινεται '''σωστη''' ως σημερα....αφου σχεδον σε αυτό που καλουσανε ως ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟ κατοικούσανε βεβαια κυριως Ιλλυριοι αλλα με την παροδο των ετων και πολλοι Ελληνες [ σε πολεις-αποικιες η και ντοπιες αυτοχθονεςφυλες στα νοτια της περιοχης αυτης ] και ολοι αυτοι [αλλα και αλλοι λαοι που εγκατασταθήκανε στη τοσκερια αργοτερα όπως σλαβοι σε καποιο μικρο βαθμο ] αποτελουν τους προγονους των σημερινων τοσκηδων....ας μην ξεχναμε και ότι στη σημερινη τοσκερια κατοικουν πολλοι βλαχοι [ τοσο στα νοτιοανατολικα στην κορυτσα και πρεμετη και οι οποιοι είναι ελληνικης καταγωγης , οσο και στη πεδιαδα της μουζακιας στα βορειοδυτικα]...ενώ δεν υπαρχουν βλαχοι στη βορεια στη Γκεκαρια....ας μην ξεχναμε ότι στη σημερινη Γκεκαρια εχει καταγραφει καποιου είδους '''''ερημωση''''' [ ισως εδώ υπερβαλουν οι πηγες αλλα σιγουρα αληθες ως γεγονος ] από επιδρομες αβαρων και γοτθων κατά τα βυζαντινα χρονια..και οι οποιοι δεν εγκαταλείψανε απαραίτητα την περιοχη ...για αυτό ισως και οι βορειοι αλβανοι-γκεκηδες μοιαζουν αρκετα με βορειους Ευρωπαιους.......για αυτό και οι αλβανοι τοσκηδες όπως πολύ σωστα γραφτηκε πολύ παραπανων είναι αλβανοι βεβαια [ η γλωσσα και η συνειδηση τους σημερα είναι αλβανικη και καθοριστικο παραγοντα επειξε η αλλαγη θρησκεύματος πριν 4 αιωνες]...όμως εμφανισιακά μοιαζουν περισσοτερο με τους υπολοιπους Ελληνες παρα με τους Γκεκηδες Αλβανούς [ οι οποιοι και αποτελουν τα δυο τριτα του συνολου των Αλβανων]....επισης η μουσικη τους, οι χοροι τους , οσο και η ενδυμασια τους , οσο και τα ηθη και εθιμα - ο τροπος οργανωσης της κοινωνιας τους αλλα ακομα και εμφανισιακά μοιαζουν περισσοτερο με τους υπολοιπους Ελληνες παρα με τους υπολοιπους Αλβανούς[ τους Γκεκηδες Αλβανους]....ακομα και αλλα πολιτιστικα στοιχεια το αποδυκνυουν αυτο.....διολου τυχαιο που ανηκανε μεχρι πριν 4 αιωνες και στο ορθοδοξο δογμα [ενώ οι Γκεκηδες ηταν καθολικοι] μεχρι τον ερχομο του Τουρκων κατακτητών και που χρησιμοπιουσανε το ελληνικο αλφβητο και όχι το λατινικο όπως οι Γκεκηδες Αλβανοι....θα μπορουσε καποιος να πει ότι η διαφορα οφειλετε λογω γεωγραφικης - κλιματολογικης διαφορας [ όπως για παραδειγμα'''διαφερουν'' οι κυπριοι με τους Θεσσαλούς πχ].....όμως αυτό δεν εχει μεγαλες βασεις...καθως άλλη η μια περιοχη άλλη η άλλη σε αυτή τη περιπτωση....αντίθετα τους Γκεκηδες και τους Τοσκηδες αλβανους τους χωριζει ουσιαστικα ένα ποταμι .....αρα οι λογοι της διαφορετικότητας δεν είναι απλα και μονο γεωγραφικοι-κλιματολογικοι όπως στον ελλαδικο χωρο μιας και το ιδιο περιπου ορεινες και κρυες είναι οι περιοχες της Γκεκαριας και της Τοσκεριας, αλλα είναι και ''''φυλετικοι''''-πολιτιστικοι....με διαφορετικους λαους ηρθαν σε πολιτιστικη [ η και φυλετικη καποιες φορες] '''''επιμειξια''' οι Γκεκηδες και με διαφορετικούς οι Τοσκηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/7/15 8:38 μ.μ.

    Ο Ιουστινιανός θα ανακαινίσει και θα ισχυροποιήσει το φρούριο της Χιμάρας που αναφέρει ο Πλίνιος (Ηist. Natur. 1,4) ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια: “Ιη Ερiri ora castellum in Acrocerauniis Chimera”
    Δηλαδη αναφερει τις τρεις ελληνικότατες λεξεις Χιμαρα .[ και μαλιστα Χιμερα όπως λεγοτανε από τα προ Χριστου χρονια] τη λεξη Ακροκεραυνεια [ τα βουνα της Χιμάρας] και τη λεξη Ηπειρος...και μαλιστα σε μια εποχη που η λεξη ιλλυρια και Ιλλυρικο [ θεμα Ιλλυρικο κλπ ] ηταν σε ευρεια χρηση από τους Ρωμαιους....και όμως την Χιμαρα την τοποθετούσανε εντος της [ενιαιας τοτε] Ηπειρου..και όχι μονο τοτε αλλα και 200 χρονια πριν επι ρωμαικης ακομα αυτοκρατοριας ειχανε χωρισει τα δυτικα βαλκανια σε τρεις περιφερειες [ με βαση την πληθυσμιακη συνθεση]....η πρωτη αρχιζε από τον αμβρακικο κολπο και τη σημερινη αρτα [ στα νοτια] και με βορεια ορια ως τα ακροεραυνεια ορη της Χιμάρας και τα βουνα της σημερινης Κορυτσας [ δηλαδή βορεια και νοτια Ηπειρο] ....την περιοχη αυτή ονομάσανε παλια Ηπειρο , γιατι εκει κατοικούσανε αμιγεις Ελληνες-Ηπειρωτες ...πανω από τα μερη αυτά ως το σημερινο Δυρραχιο και τη σημερινη Κρουγια ονομάσανε την περιοχη ως Νεα Ηπειρο...και αυτό το κανανε γιατι εκει παροτι υπερτερούσανε τα Ιλλυρικα φυλα [ ταυλαντιοι εγχελεις δασαριτες παρθινοι] ειχανε ηδη από τα αρχαια αλλα κυριως από τα '''αλεξανδρινα'' χρονια δημιουργηθεί πολλες ελληνικες αποικιες [ Αυλωνα,Επιδαμνος,Απολλωνια, Αντιγονεια,Αντιπατρια] ενώ υπήρχανε και εναπομειναντα ηπειρωτικα-ελληνικα φυλα [ Παραυοι,Αντιτανες ] και επισης και ελληνικη διοικηση....όλα αυτά συνετελεσαν στον σταδιακο [ σε μικρο η μεγαλο βαθμο] εξελληνισμο [ πολιτισμικο κυριως και ισως ,σε πολύ μικροτερο βαθμο, γλωσσικο η συνειδησιακο ] των Ιλλυριων της ενδοχώρας [ στο νοτιοανατολικα τμημα της περιοχης εκεινης φοριετε από τους σημερινους Σκιπεταρους η φουστανελα, δηλαδή από μειοψηφεια των Αλβανων και μαλιστα μονο των Σκιπεταρων στα νοτια-νοτιοανατολικα της περιοχης ] ... ενώ από την κρουγια και πανω οι Ρωμαιοι διατηρήσανε την ονομασια ''''Ιλλυρια'''...γιατι εκει κατοικούσανε αμιγεις και μονο Ιλλυριοι [ στα βορεια ως και τη σημερινη Κροατια] που δεν ειχανε - αποκτήσανε καμια σχεση με τον ελληνιστικο πολιτισμο και διατηρήσανε τον πρωτογονισμο τους και την ιλλυρικη ταυτοτητα τους......αυτά αποδυκνυουν την ελληνικοτητα της ενιαιας Ηπειρου από την ιστορια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/7/15 3:47 μ.μ.

    ως γνωστον στα Επτανησα ποτε δεν πατησανε Τουρκοι αφου τα ειχανε υπο την κατοχη τους οι δυτικοι-ευρωπαιοι όλα εκεινα τα χρονια.....για αυτό και καταφευγανε συνεχως εκει οι ελληνες της ηπειρωτικης ελλαδας......τους οποιους και χρησιμοποιούσανε-εξοπλίζανε οι κατακτητες Αγγλοι και Γαλλοι ως στρατευσιμους για τους δικους τους σκοπους....
    ένα ακομα παραμυθι της αλβανικης εθνικιστικης ημιμαθούς προπαγάνδας είναι ότι οι Γαλλοι φτιαξανε ένα ταγμα στην κερκυρα [ την οποια διοικούσανε τα χρονια εκεινα ] οπου συμμετείχανε οι σουλιωτες προσφυγες το οποιο ονομασανε ως''''αλβανικο συνταγμα'''......ετσι βγαζουνε τα ''''δικα τους''' συμπερασματα περι ''''''αλβανων''''''σουλιωτων....καταρχήν το ταγμα δεν το φτιαξανε οι σουλιωτες αλλα οι γαλλοι η οποιοι και και του δωσανε αυτην την ονομασια [αλβανικο ταγμα].....αλλωστε ως γνωστον ποτε οι σουλιωτες δεν αποκαλεσανε τον εαυτο τους ουτε αλβανο ουτε σκιπεταρ για να δωσουν και αυτην την ονομασια οι ιδιοι....και στο ταγμα οι γαλλοι δεν ενεταξενα μονο τους σουλιωτες αλλα και τους χειμαριωτες οπλαρχηγούς , τους ηπειρώτες και τους ρουμελιώτες αρματωλους αλλα και τους μωραιτες κλεφτες που ειχανε διωχθεί από την πελοπονησσο το 1803-06.....αρα αυτό δεν καθιστα κανεναν από αυτους '''''αλβανο''''' ουτε αρα και τους σουλιωτες....
    την ονομασια αυτή την εδωσαν οι γαλλοι για λογους καθαρα διπλωματικούς-στρατηγικούς..και όχι για εθνολογικούς....αλλωστε δεν θα θελανε να δημιουργησουν οποιαδηποτε εθνικο θρησκευτικο η άλλο διαχωρισμο μεταξυ των στρατευσιμων της νησου τους οποιους χρειαζονταν και για αυτό εξοπλησανε για δικους τους λογους .....εκτος και αν ειχανε χασει τα μυαλα τους......ενωμενους τους θελανε και όχι διχασμενους.....το ονομάσανε αλβανικο ακριβως για να τα εχουν καλα τοσο με τους ιταλοδυτικους καθολικούς [ που δεν θελανε τον οποιοδηποτε εξοπλισμο ορθοδοξων πληθυσμων αλλα δεν θα ειχανε πρόβλημα με μισθοφορους αλβανους καθολικούς που υπαρχουν ως σημερα στη Β.Αλβανια ] οσο και με τους οθωμανους τουρκους ...
    γιατι αν οι τουρκοι μαθαίνανε ότι φτιαχτηκε ταγμα ενοπλων ελληνων στα επτανησα θα υποπτευοτανε τι παει να γινει και θα ειχανε τραβαλα οι γαλλοι αλλα και ολες οι κτησεις τους στα Επτανησα ...ως γνωστον απαγορευοντα [ επι τουρκοκρατιας ] οι ραγιαδες να φερουν οπλα...ετσι θα τους κακαοφαινοτανε ότι ξαφνικα και με προτροπή των μεγαλων δυναμεων περασανε οπλα στα χερια των γκιαουρηδων [ και οι οποιοι δημιουργούσανε συχνα αναταραχες εντος οθωμανικης επικρατείας και αρα θα μπορούσανε να τα ξαναχρησιμοποιησουν για αυτό το λογο] ....αφου ως γνωστον το 1770 επτανήσιοι νησιώτες μαζι με τους φυγάδες εκει ελληνες κλεφτες και αρματωλουςτης κυριως ελλαδας περασανε στο μωρια για να ενωθουν με τους υπολοιπους ελληνες και να πολεμησουν κατά τα Ορλωφικα εναντιον Αλβανων και Τουρκων...και αυτό οι τουρκοι δεν το ειχανε ξεχασει...πραγμα που επαναληφθηκε και το 1821..... όμως η ονομασια '''αλβανικο'' καθησυχαζε τους τουρκους , αφου '''υποπτευονταν''' ότι ηταν καποιοι μισθοφόροι αλβανοι στην υπηρεσια των γαλλων...και οι οποιοι ηταν μισθοφορι σε κάθε δυναμη που τους χρειαζοτανε και δεν ειχανε δημιουργησει ως τοτε κανενα πρόβλημα [ από τοτε που ειχανε εξισλαμισθεί ειχαν μαλιστα γινει συμμαχοι τους ] ....ως γνωστον οι αλβανοι ηταν στα οθωμνικα στρατεύματα ως μισθοφόροι κα δεν ειχανε μεχρι τοτε επεδειξει καμια αντιτουρκικη διαθεση οπως οι ελληνες.....αντίθετα όμως το ταγμα αποτελουντανε από ελληνες ολων των περιοχων και όχι από αλβανους.....αλλωστε αλβανοι φυγάδες στα επτανησα ποτε δεν μαρτυρηθικανε από κανενα τα χρονια εκεινα για να φτιαξουνε και '''αλβανικο'' ταγμα....οι μονοι φυγάδες ηταν οι ελληνες κλεφτες και αρματωλοι και απλοι κατοικοι της ηπειρωτικης τουρκοκρατούμενης ελλαδας [ όπως οι κατοικοι της παργας που φυγανε μαζι με τους σουλιωτες όταν ο αλη πασας κατελαβε το χωριο τους την Παργα]....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/7/15 1:04 π.μ.

    Στή σημερινή Ρουμανία, στην αρχαία εποχή κατοικούσαν οι δάκες. Από τον 8ο αιώνα π.Χ., στα παράλια τής Μαύρης θάλασσας, οι έμποροι έλληνες και κυρίως οι μιλήσιοι τής Μικράς Ασίας ίδρυσαν στίς ακτές τής Δακίας αποικίες (Ίστρία, Τόμοι κ.λπ.).

    Με τον καιρό, οι έλληνες άποικοι εισχώρησαν και στο εσωτερικό και άρχισαν ανταλλαγές με τούς δάκες και τούς άλλους λαούς τής βόρειας περιοχής τής Βαλκανικής. Τα κυριότερα είδη των ανταλλαγών ήταν ζώα, δημητριακά, κερί, λάδι, κρασιά, ξυλεία, δέρματα. Οι δάκες έδιναν μέλι, κερί, σιτηρά, οικοδομήσιμη ξυλεία, δέρματα, ψάρια, μαλλί και δούλους κι έπαιρναν από τούς έλληνες, λάδι, γλυκά, γυάλινα είδη, υφαντά, κρασιά, κοσμήματα, είδη κεραμικής και άλλα. Ύστερα από χρόνια, οι ελληνικές αποικίες μεγάλωσαν και πλούτισαν. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως πλήθος από αντικείμενα, που μαρτυρούν αφ΄ ενός τον πλούτο και την ευημερία των ελληνικών αποικιών κι αφ΄ ετέρου την ανάπτυξη σε πλατιά κλίμακα των εμπορικών ανταλλαγών. Βρέθηκαν ακόμα αμφορείς τής Ρόδου, Κνίδου και Θάσου, που δείχνουν, πως και στην ελληνιστική εποχή οι ανταλλαγές και γενικά οι οικονομικές σχέσεις των πολιτιστικών κέντρων τής ελλαδικής περιοχής με τις πόλεις τής Δακίας ήταν πολύ αναπτυγμένες.

    Είναι λοιπόν βεβαιωμένο, πως ο ελληνικός αποικισμός στην περιοχή τής Σκυθίας και τού Δούναβη, έφτασε τον 5ο αιώνα σε μεγάλη ανάπτυξη. Από τότε ως τούς μακεδονικούς χρόνους διαμορφώθηκε ένας ιδιότυπος ελληνοδακικός πολιτισμός, που κράτησε αιώνες. Οι αρχαιολογικές έρευνες, έφεραν στο φως πολύτιμα ευρήματα, που μαρτυρούν για την ύπαρξη τού πολιτισμού αυτού.

    Τον 5ο και 4ο αιώνα υπήρχαν στα παράλια τής Ρουμανίας πόλεις ελληνικές, που ήταν κέντρα εμπορίου και βιοτεχνίας. Δεν έχουμε ξεκαθαρισμένες ειδήσεις για το ρόλο, που έπαιξαν οι δάκες κατά τούς ελληνιστικούς χρόνους. Ξέρουμε όμως, πως κατέβηκαν προς τα κάτω και πολέμησαν με τούς μακεδόνες. Κι ακόμα ξέρουμε, πως στα χρόνια τής παρακμής τής Ελλάδας, οι δάκες και οι γείτονές τους υπερασπίστηκαν με γεναιότητα τη χώρα τους από τις επιδρομές άλλων λαών.

    Ενώ όμως οι έλληνες έχασαν την ελευθερία τους, το 146 π.Χ., οι δάκες εξακολουθούσαν να είναι ελεύθεροι. Οι ρωμαίοι, αφού πρώτα υπόταξαν την Ελλάδα και τις χώρες τής κοντινής Ανατολής, στράφηκαν ύστερα προς τη βόρεια Βαλκανική. Πέρασαν από την ιστορική μάχη τής Κορίνθου (146), 250 χρόνια ώσπου να πατήσουν και να κατακτήσουν τη Δακία. Η εισβολή των ρωμαίων έγινε το 102 π.Χ., με επικεφαλής τον Τραΐανό. Χρειάστηκαν όμως, παραπάνω από δυο χρόνια αιματηροί αγώνες, για να κατακτήσουν οι ρωμαίοι τη Δακία. Ο ηγεμόνας της, Δακεβάλος, όταν έχασε τη μάχη, αυτοκτόνησε, για να μην πέσει στα χέρια τού Τραϊανού καί αλυσοδεμένος σταλθεί στη Ρώμη.

    Από τότε, η Δακία επηρεάζεται από το ρωμαϊκό πολιτισμό, γιατί οι ρωμαίοι εγκατέστησαν στα στρατηγικά σημεία τής Δακίας και στα εμπορικά της κέντρα, μόνιμες και ισχυρές φρουρές και παράλληλα έστειλαν και ρωμαίους αποίκους.

    Με τον καιρό οι δάκες έχασαν τη γλώσσα τους. Από τις επιγαμίες με τούς ρωμαίους, ξέχασαν τα δακικά και μιλούσαν τα λατινικά. Κράτησαν όμως και πολλά στοιχεία από τη γλώσσα τους. Αργότερα, με τις επιδρομές και επιγαμίες με ούγγρους και κυρίως με σλάβους, η γλώσσα τους πλουτίστηκε από λέξεις των λαών αυτών. Έτσι, διαμορφώθηκε η γλώσσα, που μιλούν σήμερα.

    Όπως ξέρουμε, όταν χωρίστηκε η ρωμαϊκή αυτοκρατορία το 395, η βυζαντινή αυτοκρατορία περιλάβαινε καί τη σημερινή Ρουμανία. Έτσι η επίδραση τού Βυζαντίου επηρέασε πολύ τούς βλάχους. Οι λατινόγλωσσοι λοιπόν, κάτοικοι τής Δακίας όχι μόνο παρέμειναν πιστοί στο χριστιανισμό, αλλά και τάχτηκαν στο πλευρό τής ορθόδοξης Εκκλησίας. Η παπική Εκκλησία προσπάθησε να τούς προσεταιριστεί, αλλά οι δάκες έμειναν πιστοί στο Πατριαρχείο τής Κωνσταντινούπολης.

    Στο μεσαίωνα, η περιοχή τού Δούναβη σιγά σιγά έχασε το αρχαίο της όνομα. Είχε χωριστεί σε δυο ηγεμονίες. Η μια λεγόταν Βλαχία και η άλλη Μολδαβία και Μπογδανία και οι ηγεμόνες της γκονσπονδάροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/7/15 1:05 π.μ.

    Για το όνομα βλάχος, ο Κεραμόπουλος (βλ. «Τι είναι οι Κουτσόβλαχοι» και τού ίδιου: «Οι Έλληνες και οι βόρειοι γείτονες», Αθήνα, 1945), υποστηρίζει, πως είναι παραφθορά τού Βαλάχου-Φελλάχου. Η ετυμολογία αυτή δεν έγινε δεκτή όχι μόνο από τούς ξένους ιστορικούς, αλλά και από τούς ρωμιούς εθνικόφρονες, Ζακυθηνό, Άμαντο κ.ά.. (βλ. Άμαντου: «Ιστορία τού βυζαντινού κράτους», τόμ. Β΄, σελ. 390 - 391). Ο Β. Φάβης πάλι, υποστήριξε, πως το βλάχος είναι «κατά μεταθεσιν», το σλάβος (βλ. «Επετ. Φιλοσ. Σχολής», Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τόμ. 5 (1941), σελ. 29). Ούτε αυτό φαίνεται,πως ευσταθεί. Από τα τελευταία χρόνια τού Βυζαντίου η σημερινή Ρουμανία κατοικείτο από τούς βλάχους και μολδαβούς. Πρόκειται για την ίδια εθνότητα, που σχηματίστηκε στα χρόνια τής ρωμαιοκρατίας και βυζαντινοκρατίας από τις επιγαμίες και αναμίξεις των αρχαίων δάκων, γετών κ.λπ., με τούς ρωμαίους, γότθους, σλάβους κ.λπ.. Το όνομα βλάχος (Volock), μάλλον δόθηκε από τούς σλάβους.

    Η Μολδαβία (Μόλντοβα, στα ρουμανικά), ονομάστηκε από τον ποταμό Μολντάβα. Περιλάβαινε την περιοχή, που βρίσκεται ανάμεσα στη Βεσσαραβία, Βουκοβίνα, Τρανσυλβανία, Βλαχία και Ντομπρουτζά. Κατεχόταν για πολύ καιρό από τούς τατάρους. Οι βλάχοι ήταν ανίσχυροι να τούς διώξουν. Αργότερα, με τη βοήθεια των ούγγρων, επαναστάτησαν (1343) και τούς έδιωξαν. Τότε, οι κάτοικοι τής Μολδαβίας αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν ηγεμόνα τους το βασιλιά τής Ουγγαρίας, Ντράγκο. Ύστερα όμως από έξη χρόνια, οι βλάχοι, με επικεφαλής το βοεβόντα τους Μπογδάν, έδιωξαν τούς ούγγρους. Ο Μπογδάν στερέωσε τη θέση του και ονόμασε τη χώρα του Μπογδανία. Όμως, ο διάδοχός του Λάτσκο, όταν θέλησε να επιβάλει τον καθολικισμό, γιατί ήταν όργανο τού Πάπα, ανατράπηκε από τούς ορθόδοξους και ιδρύθηκε τότε η πρώτη ορθόδοξη επισκοπή εξαρτημένη από το Πατριαρχείο τής Κωνσταντινούπολης. Τον Λάτσκο διαδέχτηκε στην ηγεμονία ο Κότσεκ Μούσα και αυτόν ο γιος του Πέτρος Α΄ (1375 - 1391), που, υστέρα από το γάμο του με την αδελφή τού βασιλιά τής Πολωνίας Βλαδισλάβου Ζαγγελού, αναγνώρισε την πολωνική κυριαρχία σε τμήμα τής Μπογδανίας. Αλλά ο ηγεμόνας τής Βλαχίας Μίρτσεα, κατόρθωσε το 1400 να ανεβάσει στο θρόνο τής Μπογδανίας τον εγγονό τού Μούσα, Αλέξανδρο Α΄ τον Καλόν. Απ΄ εδώ και πέρα εξουδετερώθηκε η επιρροή τής Πολωνίας και Ουγγαρίας.

    Οι βλάχοι μαζί με τούς ούγγρους και άλλους λαούς, πολέμησαν ενάντια στούς τούρκους κι έδωσαν μεγάλες μάχες. Ακόμα καί υστέρα από την άλωση τής Κωνσταντινούποολης, οι βλάχοι πατριώτες αγωνίστηκαν πολύ καιρό για την ανεξαρτησία τους.
    Από τη Βλαχία, στα μεσαιωνικά χρόνια, ομάδες ομάδες, άλλοτε μεν ως κτηνοτρόφοι καi άλλοτε ως στρατιώτες (μισθοφόροι), κατέβηκαν προς τα κάτω καί συμμάχησαν με τούς βούλγαρους.

    Οι βλάχοι πρωτοεγκαταστάθηκαν στο τρίγωνο Νύσσας - Σόφιας - Σκόπια κι απ΄ εκεί απλώθηκαν πιο κάτω (βλ. Weigand: «Ethnographie von Makedonien», 11, 62). Έφτασαν στην Ήπειρο και Θεσσαλία, όπου και εγκαταστάθηκαν. Άλλοι απ΄ αυτούς, αργότερα πέρασαν και στην Εύβοια και άλλοι κατέβηκαν στη Στερεά και Πελοπόννησο.

    Πολλούς βλάχους είχε η περιοχή τού Ολύμπου και η Χαλκιδική. Στο Άγιο Όρος οι καλόγεροι είχαν βλάχους δουλοπάροικους, που καλλιεργούσαν τα αμπελοχώραφά τους. Οι βλάχοι είχαν μαζί τους και τις γυναίκες τους και τα κορίτσια τους κι έτσι οι καλόγεροι καλοπερνούσαν. Γίνονταν σεξουαλικά όργια, που έγιναν γνωστά και στην πρωτεύουσα. Γι΄ αυτό ο αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός απαγόρευσε να μένουν λαϊκοί στο Άγιο Όρος και προ πάντων γυναίκες, όπως μας λέει ο Ιωάννης Τραχανιώτης (Σμυρνάκη, 59-60). Το διώξιμο των βλάχων από το Άγιο Όρος έφερε μεγάλη αναστάτωση στούς καλόγερους, οι οποίοι εστασίασαν. Τελικά ησύχασαν, αφού, μετά το διώξιμο των βλάχων, άρχισαν να φέρνουν καλογεροπαίδια, που στρατολογούσαν από τις επαρχίες, που γύριζαν κι έταζαν στούς γονείς τους λαγούς και πετραχήλια, που λέει ο λόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/7/15 1:07 π.μ.

    Ο Κεκαυμένος (11ος αιώνας), στο «Στρατηγικό» του, λέει πολλά για τούς βλάχους και μάς δίνει πολλά στοιχεία για τα ήθη και έθιμά τους. Περιγράφει μάλιστα και την Επανάσταση των βλάχων στη Θεσσαλία. Χαρακτηρίζει τούς Βλάχους ως γένος: «άπιστόν τε παντελώς και διεστραμμένον, μήτε εις θεόν πίστιν ορθήν, μήτε εις βασιλέα, μήτε εις συγγενή ή φίλον, αλλ΄ αγωνιζόμενον πάντα κατά πραγματεύεσθαι».

    Και η Άννα Κομνηνή κάνει πολύ λόγο για τούς βλάχους τής Θεσσαλίας. Μνημονεύει ακόμα τον έκριτον (=προύχοντα, φύλαρχο των βλάχων) Πουδίλο, πού έτρεξε τη νύχτα και ειδοποίησε τον αυτοκράτορα, πως οι κουμάνοι πέρασαν το Δούναβη (1, 10, 9). Ο Κεδρηνός, αναφέρει βλάχους οδίτας, που το 976 σκότωσαν τον τζάρο Δαβίδ (2, 435). Ο Κίνναμος επίσης γράφει, πως, όταν ο Λέοντας Βατάτζης εκστράτευσε στη βόρεια Βαλκανική -την «ουνικήν»- είχε πολύ στρατό από βλάχους: «βλάχον πολύν όμιλον» (260).

    Στη Βαλκανική λοιπόν, υπήρχαν σε πολλές περιοχές, πολλοί βλάχοι. Ο Έφραίμ, που έζησε στις αρχές τού 14ου αιώνα, λέει, πως ο Αίμος (Βαλκανική) ήταν «βλάχων παροικία» (στίχ. 6072). Ο Χαλκοκονδύλης πάλι κάνει λόγο πολλές φορές για τούς βλάχους τής Πίνδου, που «εξελληνίζει» το όνομά τους και τούς ονομάζει βράχους καί βλάκους.

    Στο πέρασμα των αιώνων οι βλάχοι, όπως και οι βούλγαροι και σέρβοι, βρέθηκαν σε εμπόλεμη κατάσταση με το Βυζάντιο. Ο Νικήτας Ακομινάτος και ο Μιχ. Ατταλειάτης δίνουν πολλές πληροφορίες για μια εξέγερση των βλάχων ενάντια στο Βυζάντιο, επειδή τούς επιβλήθηκε βαριά φορολογία. Ξέρουμε ακόμα από τον Παχυμέρη, πως ο Ανδρόνικος Παλαιολόγος τούς βλάχους, που κατοικούσαν στην περιοχή ανάμεσα στην Πόλη και Βιζύη, τούς εκτόπισε και τούς μετάφερε στη Μικρά Ασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/7/15 1:08 π.μ.

    Αν και πέρασαν αιώνες, οι βλάχοι, που εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία, Θράκη, Ηπειρο, Θεσσαλία καί Πελοπόννησο, ως τα σήμερα μιλούν τη γλώσσα τους και ως τις αρχές τού περασμένου αιώνα ζούσαν σε ξεχωριστές κοινότητες (στρούγγες). Επικρατούσε δηλαδή σ΄ αυτούς το πατριαρχικό σύστημα (τσελιγκάτο):

    «Κατά την εποχήν εκείνην (11ος αιώνας) -γράφει ο Ν. Γεωργιάδης- ήρξατο επιφαινόμενη εν τη Θεσσαλία και ετέρα βάρβαρος φυλή, η των βλάχων, οίτινες κατερχόμενοι εκ τού Αίμου (βόρειας Βαλκανικής), επί των συνεχών ορέων, προέβησαν μέχρι τού Όλύμπου και τής Πίνδου ένθα και αθρόοι εγκατεστάθησαν, εξ ου και η ορεινή εκείνη χώρα εκαλείτο παρά των βυζαντινών Μεγαλοβλαχία.» [Όχι όμως μόνο στην Πίνδο και στον Όλυμπο, αλλά και στα Χάσια, Κίσσαβο, Πήλιο. Εξόν από την Ήπειρο και η περιοχή των Τρικκάλων (Ασπροπόταμος κ.λπ.) και τής ανατολικής Θεσσαλίας, είχαν και έχουν πολλούς βλάχους. Στα Τρίκκαλα πολλοί βλάχοι ως τα σήμερα, όχι μόνο ως κτηνοτρόφοι, αλλά και ως αγρότες, βιοτέχνες, έμποροι και επιστήμονες, έχουν τα πρωτεία. Στην ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στο Βελεστίνο, οι βλάχοι αποτελούν την πλειοφηφία τού πληθυσμού. Όπως ξέρουμε, υπάρχουν πολλά βλάχικα τοπωνύμια στη Θεσσαλία και Ήπειρο: Συράκο (Σαράκο) = πετρώδης τόπος, σαρακίνα - σαρακινός, Μουντζέλες (σήμερα Μιντζέλα, στο Πήλιο) = βουναλάκια και Βλαχομαχαλάς, απ΄ έξω από το Βόλο και άλλα, έχουν όμως, συνείδηση ελληνική.]

    Και συνεχίζει: «Και πρώτον μεν αναφέρεται το όνομα των βλάχων εν Θεσσαλία υπό της Άννης Κομνηνής, μνημονευούσης χωρίου τινός βλάχικου Εζεβάν καλουμένου, κατόπιν δε ο εξ Ισπανίας καταγόμενος Ιουδαίος Βενιαμίν Τουδέλας (πέθανε 1173), περιηγούμενος την Ανατολήν τον 12ον αίώνα, λέγει, ότι βορειότερον τής Λαμίας επί των θεσσαλικών ορέων κατοικούσαν οι βλάχοι, φυλή αγρία και ληστρική, εθνική το θρήσκευμα και ομιλούσα γλώσσαν παρεμφερή τη ισπανική. Φαίνεται δε, ότι κατά την πρώτην αυτής εν Θεσσαλία αποκατάστασιν, η φυλή των βλάχων ήτο ικανώς πολυάριθμος, διότι και μέχρι σήμερον (1880-1890), πολλά χωρία βλαχικά διασώζονται επί τού Πίνδου και τινα επί τού Ολύμπου... Κατοικούντες δε οι βλάχοι επί των ορέων και δεσπόζοντες ως εκ τούτου των εκ τής Θεσσαλίας εις Μακεδονίαν και Ήπειρον διόδων, εξήσκησαν, φαίνεται, κατά, την πρώτην αυτών εγκατάστασιν, κυριαρχίαν τινά και πίεσιν επί των κατοίκων τής πεδινής Θεσσαλίας, ήτις όμως θα ήτο βραχεία, διότι νομάδες αυτοί όντες και ηναγκασμένοι τον χειμώνα να κατέρχωνται εκ των ορέων εις τας χειμερινάς νομάς τής θεσσαλικής πεδιάδος, ώφειλον να διάγωσιν εν ειρήνη και ομονοία προς τούς κατοικούντας αυτήν, διό και εν τω Καντακουζηνώ αναγινώσκομεν, ότι, ότε ο Ανδρόνικος διέτριβεν εν Θεσσαλία, οι επί των ορέων κατοικούντες βλάχοι προσήλθον εις προσκύνησιν τού αυτοκράτορος, καθότι πλησιάζοντος τού χειμώνος, ήσαν ηναγκασμένοι να κατέλθωσιν εις την πεδιάδα και εφοβούντο την προσβολήν των αυτοκρατορικών στρατευμάτων» («Θεσσαλία», 2η έκδ., 1894, σ. 74)

    «Η κατάβασις εις τα ελληνικάς χώρας νομάδων βλάχων -γράφει ο καθηγητής Σπυρ. Λάμπρος- είχε γεννήσει ικανώς πυκνήν επικοινωνίαν μεταξύ των δύο εθνών και σχέσεις ομαλάς και στενής φιλίας». Και προσθέτει ακόμα: «Η Θεσσαλία υπό πλήθους πολλού βλάχων κατακλυθείσα ωνομάσθη Μεγαλοβλαχία». («Λόγοι και άρθρα», σελ. 291, Αθήνα, 1902).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/7/15 1:09 π.μ.

    Στούς δυο τελευταίους αιώνες τού Βυζαντίου, όχι μόνο βυζαντινοί έμποροι ταξιδεύανε στη Βλαχία, αλλά κι άλλοι πήγαν εκεί κι εγκαταστάθηκαν, γιατί έβρισκαν προστασία από τις τοπικές αρχές: «Έμαθον γαρ παρά των από βίου αφικνουμένων ότιπερ εβούλοντο προς άρκτον απελθείν και τω ευεργετικωτάτω βοεβόοα δουλεύειν προς το και τούτους πλουτήσαι, ώσπερ πεπλούτηκεν εξαπίνης ο αοιδός Πώλος αργυρός (=Αργυρόπουλος)». («Επιδημία Μάζαρι εν Άδου», σ. 214, έκδ. Έλισεν).

    Οι βυζαντινοί προμηθεύονταν τυριά από τη Βλαχία. Τού Πτωχοπρόδρομου τού πέφτουν τα σάλια, όταν κάνει λόγο για το «βλάχικον τυρίτσιν». Ο ίδιος όμως, κάνει λόγο για τις βλάχικες κάπες:
    «Κάπα μου, όταν σ΄ έθηκεν η Βλάχα να σε (υ)φάνει
    πολλά δάκρυα σε γέμισε και στεναγμούς μεγάλους».

    Από τίς ανασκαφές που έγιναν στη Ρουμανία, βρέθηκαν πολλά αντικείμενα, πού συμπληρώνουν τα κενά των γραφτών πηγών:

    «Στή δυτική όχθη τού Δούναβη βρέθηκαν πλήθος ορειχάλκινα, ασημένια και 200 χρυσά νομίσματα. Τα περισσότερα νομίσματα είναι τής εποχής τού Βασιλείου Β΄ και Κωνσταντίνου Η΄ (976-1028), τής Θεοδώρας (1055-1056), τού Κωνσταντίνου Γ΄ Δούκα (1050-1067), τού Αλεξίου Κομνηνού (1081-1118), πράγμα, που μαρτυρεί την ύπαρξη συνεχών, εμπορικών ανταλλαγών ανάμεσα στο Βυζάντιο και τούς βλαχομολδαβούς. Στίς ανασκαφές πού έγιναν στη Δοβρουτσά, βρέθηκαν τεμάχια σμαλτωμένων βυζαντινών αγγείων, αμφορείς βυζαντινοί, βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και άλλα κοσμήματα από χρωματιστό γυαλί των 10ου - 12ου αιώνων. Τα 1950 βρέθηκε ένας σταυρός βυζαντινής προέλευσης, μια μολυβένια σφραγίδα τού κυβερνήτη τού βυζαντινού θέματος Παρίστριον ή Παραδουνάβιον κ.ά.. Όλα αυτά κι ιδιαίτερα τα αγγεία και τα νομίσματα, φανερώνουν, ότι υπήρχε σοβαρή εμπορική κίνηση ανάμεσα στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα τού Βυζαντίου, Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη κ.ά. και τούς βλαχομολδαβούς. Έτσι, τα ευρήματα των ανασκαφών ήρθαν να ενισχύσουν τις γραφτές πηγές» (Ζωΐδη: «Οι έλληνες και οι βόρειοι γείτονες», σ. 135}.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος7/7/15 1:11 π.μ.

    Eνας εβραίος ραββίνος περιηγητής, ο Βενιαμίν εκ Τουδέλας, ο οποίος το 1159 ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη, Αφρική και Ασία, η οποία κράτησε 13 χρόνια, λέει για τούς βλάχους:

    «...Σε απόσταση μιάς μέρας βρίσκεται το Simon Potamo ή Ζητούνι, όπου ζουν 50 Εβραίοι. Εδώ βρίσκονται τα σύνορα τής Βλαχίας, που οι κάτοικοί της ονομάζονται βλάχοι. Είναι αλαφροί και γρήγοροι σαν ζαρκάδια και κατεβαίνουν από τα βουνά στούς ελληνικούς κάμπους για ληστεία και αρπαγές. Κανείς δεν ριψοκινδυνεύει πόλεμο μαζί τους, ούτε μπορεί να τούς υποτάξει, γιατί τα καταφύγιά τους είναι απρόσιτα κι αυτοί μονάχα γνωρίζουν τους δρόμους. Δεν είναι ούτε χριστιανοί ούτε εβραίοι. Τα ονόματά τους είναι εβραϊκά. Μερικοί μάλιστα αποκαλούν τούς εβραίους αδελφούς. Όταν συναντήσουν ισραηλίτη, τον ληστεύουν, αλλά δεν τον σκοτώνουν, όπως κάνουν με τούς έλληνες». (Voyages faits principalement en Asie dans les XII, XIII, XIV et XV siecles, par Benjamin de Tudele, έκδ. Bergeron, 1735).

    Η εικασία τού ραββίνου είναι μάλλον αφελής, καθ΄ ότι θεωρεί τούς ληστές εβραϊκής καταγωγής, επειδή δεν σκοτώνουν τούς ομοφύλους του, όπως κάνουν με τούς έλληνες. Πάντως διαφοροποιεί σαφώς τούς βλάχους από τούς έλληνες.

    Η περιοχή βόρεια τού Σπερχειού ονομαζόταν κατά τους μέσους χρόνους, Βλαχία. Άλλωστε, ως την επανάσταση τού 1821, τα χωριά τής περιοχής τού Σπερχειού ήταν γνωστά ως βλαχοχώρια: Τον Οκτώβριο 1829 «η συσταθείσα δημογεροντία εκατέβη εις το χωρίον Φτέρη και η δικαιοδοσία της εκτείνετο εις όλα τα Βλαχοχώρια, Πολιτοχώρια και κάμπον» (Γ. Βλαχογιάννη, Το Ελληνικόν Έτος, Ημερολόγιον Συντακτών Ενώσεως Αθηναϊκών Εφημερίδων 1930, 6, 9, 38.

    Πρβ. Κασομούλη: «Ενθυμήματα» τόμ. Β΄. σελ. 250: «Το εσπέρας μετέβημεν εις τα βλαχοχώρια τής επαρχίας Πατρατζικίου».

    Επίσης: Φιλήμονος: «Δοκίμιον Ιστορικόν», τόμ. Γ΄, σελ. 362: «Ο Ομέρ Βρυώνης εκίνησε υπέρ τούς τρισχιλίους κατά των βλαχοχωρίων προς το μέρος τής Γκιώνας».

    Η ληστρική δράση των βλάχων κατά τούς χρόνους τού Μανουήλ Κομνηνού στη Βόρειο Ελλάδα και στη Θεσσαλία έχει εξακριβωθεί από τη νεότερη ιστορική έρευνα (Wase Thomson, The normads of the Balcan, 1915). Επίσης: Θωμά Π.: Μονογραφία περί Βλάχων (Πανδώρα, 1869 και 1870).

    Γράφει ο Pouqueville για τις επιδρομές των βλάχων: «Kαταστρέφουν τις καλύτερες χώρες τής Θράκης και τής Μακεδονίας. Σύμμαχοι με τούς ρωμαίους και τούς σκύθες κατεβαίνουν σαν χείμαρρος από τις οροσειρές τού Αίμου και τής Ροδόπης. Προσαρμόζονται εύκολα στις εσωτερικές αναταραχές και παίρνουν μέρος στις επαναστάσεις και διαμελίζουν τον τόπο, για να μοιρασθούν τα ράκη που απομένουν" (Histoire de la regeneration de la Grece).

    Υπήρξαν ενστάσεις σχετικές με την αξιοπιστία ή όχι των υποστηριζομένων από το ραββίνο σχετικά με την πραγματική θέση τής Βλαχίας. Ο Carmoly όμως, παρατηρεί, ότι κατά τούς μεσαιωνικούς χρόνους υπήρχαν πολλές Βλαχίες: στην Ουγγαρία, στη Ρουμανία, αλλά και στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία. Το σύνολον αυτών των χωρών ήταν γνωστό με τη γενική ονομασία: Μεγάλη Βλαχία. Ο Παπαρρηγόπουλος παρατηρεί, ότι οι νότιες περιοχές τής Θεσσαλίας ήταν κατά τον ιγ΄ αιώνα γνωστές ως Μεγαλοβλαχία (τόμ. Ε΄, σελ. 94).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος7/7/15 1:12 π.μ.

    Είναι αλήθεια, πως στα χρόνια τού Βασιλείου Β΄ και πιο πριν, η Βλαχία ανήκε στο Βυζάντιο. Και για πολλά χρόνια πιο ύστερα, η βυζαντινή κατοχή συνεχίστηκε. Σ΄ όλη αυτή την περίοδο οι εμπορικές ανταλλαγές είχαν μεγάλη ανάπτυξη. Γενικά, όπως προκύπτει από τη μελέτη των γραφτών πηγών, και από τα ευρήματα των ανασκαφών, οι βυζαντινοί εξάγανε στη Μολδοβλαχία: μεταξωτά, πολύτιμα υφάσματα, κοσμήματα και μοσχάτα κρασιά και εισάγανε απ΄ εκεί σφάγια, ξυλεία, σιτηρά, κερί, μέλι, βούτυρο, τυρί κ.ά.. Οι εμπορικές σχέσεις και οι ανταλλαγές δεν σταμάτησαν ούτε μετά την κατάργηση τού βυζαντινού θέματος Παρίστριον. Τα νομίσματα, που βρέθηκαν όχι μόνο στην παραδουνάβια περιοχή, αλλά και στο εσωτερικό τής χώρας, μαρτυρούν, ότι το βυζαντινοβλαχικό εμπόριο συνεχίστηκε.

    Πολλοί ρουμάνοι ταξίδευαν στη βυζαντινή αυτοκρατορία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και συνδέονταν με φιλικούς δεσμούς με τούς βυζαντινούς. Ένας από τούς γιούς τού (ηγεμόνα) Μίρτσεα Τσέλ Μπατρίν, έζησε στη βυζαντινή Αυλή τού Ιωάννη τού Η΄ (1425 -1448), μαζί με άλλους νεαρούς βλάχους «ικανούς στην τέχνη των αρμάτων» (Δούκας, 201). «Ο εγγονός τού Μίρτσεα Ντάν, πάλαιψε ηρωικά στις γραμμές τού βυζαντινού στρατού ενάντια στούς τούρκους και γι΄ αυτό ο αυτοκράτορας τού χάρισε ένα μεγάλο καράβι» (Δούκας, 201-202).

    Η επαφή, η γνωριμία και οι εμπορικές ανταλλαγές ακολουθήθηκαν από την αμοιβαία πολιτιστική επίδραση. «Η τέχνη και ο αρχαίος ρουμανικός πολιτισμός αναπτύχτηκαν στην αρχή κάτω από τη βυζαντινή επίδραση», γράφει ο Κονσταντινέσκου - Γιάσι στο έργο του. («Οι ρουμανορωσσικοί πολιτιστικοί δεσμοί στο παρελθόν», σ. 90, στα ρουμανικά). Κι αναφέρει σαν χαρακτηριστικά παραδείγματα βυζαντινής επίδρασης, την εκκλησία στην πόλη Κούρτσεα ντε Άρτζες, τη Μητρόπολη και τον Άη Δημήτρη τής Τερκόβιστας κ.ά. «Κάτω από τη βυζαντινή επίδραση αναπτύχτηκαν επίσης η ζωγραφική, η ξυλογλυπτική, η τέχνη των μωσαϊκών, που τηρεί τούς κανόνες τής βυζαντινής "ερμηνείας", ιδιαίτερα στα παλιότερά της δημιουργήματα, η μικρογραφία κ.λπ....» (Ζωΐδη, «Οι έλληνες και οι βόρειοι γείτονες», 135-136).

    Στα χρόνια, που εγκαταστάθηκαν οι τούρκοι στη Βαλκανική και το Βυζάντιο περνούσε μέρες αγωνίας, οι βλάχοι με τούς ούγγρους, πολωνούς, αρβανίτες και άλλους λαούς, πολέμησαν τούς τούρκους καί έδωσαν μεγάλες μάχες.
    Οι βλάχοι και στα ύστερα από την πτώση τής Κωνσταντινούπολης χρόνια, συνέχισαν τον αγώνα τους. Γύρω μάλιστα στα 1500 -1600 οι σκλαβωμένοι έλληνες έλπιζαν, πως θα ελευθερωθούν από τούς βλάχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος7/7/15 1:13 π.μ.

    Οι καραγκούνηδες, επιμιξία αλβανών και ρουμάνων, είναι γνωστοί και ως αρβανιτόβλαχοι. Πρόκειται για αλβανούς, οι οποίοι είχαν πάει στη Δακία, αναμίχθηκαν με τούς τοπικούς πληθυσμούς, παλινόστησαν και κατά διαστήματα διάφοροι ηγεμόνες τούς προωθούσαν προς τον ελλαδικό χώρο, για κάλυψη των πληθυσμιακών κενών και την καλλιέργεια των χωραφιών.

    To όνομα προέρχεται από το τούρκικο καρά (μαύρο) και το αλβανικό γκούνα (επενδύτης ή κάπα), γιατί φορούσαν μαύρη χλαίνη από πρόβατο. Το επίθετο Καραγκούνης επιβιώνει στην Ελλάδα ως τις μέρες μας.

    Από την Τουρκοκρατία και δώθε, οι κάτω από τη Ρουμανία βλάχοι, πήραν διάφορα ονόματα: Λέγονταν και λέγονται βλάχοι, κουτσόβλαχοι, σαρακατσάνοι κ.λπ.. (Βλ. Δ.Ι. Γεωργακά: «Περί των Σαρακατσάνων κ.λπ.» στο «Αρχείον τού Θρακικού λεογραφικού και γλωσσικού θησαυρού», τ. ΙΔ΄, σελ. 214 και πέρα, 1947-1948).

    Πρόκειται για την ίδια εθνότητα, πού, όπως είπαμε, ξεκίνησε από τη σημερινή Ρουμανία και διαδοχικά ξεχύθηκε προς τα κάτω, όπου χωρίστηκε σε διάφορες ομάδες και στο πέρασμα των αιώνων ανακατεύτηκε με τούς ντόπιους πληθυσμούς καί πήρε διάφορα ονόματα.

    Ο Π. Αραβαντινός στο έργο του «Μονογραφία περί κουτσόβλαχων», καταγράφει αναλυτικά τον πληθυσμό των βλάχων σε Ήπειρο, Θεσσαλία και Μακεδονία στα τέλη τού 19ου αιώνα και υπολογίζει το συνολικό αριθμό τους σε 28.400 οικογένειες ή 140.000 περίπου άτομα. («Και δεν ισχυριζόμεθα μεν βεβαίως, ότι ο αριθμός ούτος είναι απολύτως ακριβής, πάντως όμως φρονούμεν, ότι δεν αφίσταται πολύ τής αληθείας», σελ. 52).

    «Οι εν Ελλάδι βλάχοι ως εκ τής φυλετικής καταγωγής των εκαλούντο Ρουμούνοι». («Πανδώρα», τόμ. Κ΄, φυλ. 459, 1869).

    Σαφή διάκριση ελλήνων - βλάχων κάνει ο τούρκος περιηγητής τού ιζ΄ αιώνα, Ελβιά Τσελεπή: Οι έλληνες είναι «καφίρ» (άπιστοι), οι βούλγαροι «φετζιρέ» (άσωτοι) και οι βλάχοι «νασαρά» (ναζωραίοι, δηλαδή χριστιανοί)». (Narrative of travels in Europe, Asia and Africa in the 17th century by Evliya Effendi, τόμ. Η΄, Λονδίνο, 1846-1850).

    Οι βλάχοι, γράφει ο γάλλος πρόξενος και περιηγητής Pouqueville (1770-1838), διατηρούν τα ρωμαϊκά χαρακτηριστικά, είναι εύρωστοι και ευσταλείς. Σε άλλο σημείο (τ. Β΄, σελ. 191) σημειώνει, ότι οι ασπροποταμίτες βλάχοι, υποστήριζαν, πως είναι ρωμαϊκής καταγωγής κι ότι λέγονται bruzzi βλάχοι. (Pasteurs Vrutuens). Toν βεβαίωσαν μάλιστα, ότι πενήντα χρόνια πριν, οι τσοπάνηδες φορούσαν το καπέλλο και την ενδυμασία των βοσκών τού Λατίου. Η ονομασία Bruzzi, Μπρούτσοι ή Αβρούζοι πηγάζει από την ιταλική πόλη Αμπρούντσιο, απ΄ όπου, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, πέρασαν οι κάτοικοι στην αντικρινή χερσόνησο, όταν κατακτήθηκε η πόλη από τούς ρωμαίους. Συνεχίζεται μάλιστα η ονομασία Μπρούτσος με τη λέξη «πριτσά», που σημαίνει την οσμή τής φορεσιάς των τσοπάνων από τη μόνιμη ενδιαίτισή τους πλάι στα γιδοπρόβατα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν, ότι η λέξη «Μπρουτσόβλαχος» προέρχεται από την «μπρούτσα», τη βαρειά βλάχικη κάπα (Π. Αραβαντινού: «Μονογραφία περί των Κουτσόβλάχων», σελ. 34, Αθήνα, 1905). Μπρουτζάδες ονομάζονταν στην Ήπειρο οι καποτάδες, που κατασκεύαζαν τις μπρούτζες, μαύρες κάπες με φλόκια ή χωρίς φλόκια (Αγγελικής Χατζημιχάλη: «Ραπτάδες, Χρυσορράπτες και καποτάδες», σελ. 447, σημ. 9, Θεσσαλονίκη, 1960).

    Ο Pouqueville παραθέτει πίνακα τού βλάχικου πληθυσμού των ελληνικών χωρών. Τούς χωρίζει σε Μεγαλοβλαχίτες (Μαλακασίτες ή Καλαριώτες, Ασπροποταμίτες, Μετσοβίτες, Ζαγορίσιοι) σύνολο 44.975, σε Ρωμαίους (Πατρατζίκι, Καρπενήσι και Ζητούνι), 10.995, Μασσαρίτες ή Ντασσαρίτες (Περιβόλι, Αβδέλλα, Σαμαρίνα, Βοσκόπολη), 18.500. Σύνολο: 74.470.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος7/7/15 1:14 π.μ.

    Πώς διαφοροποιεί ο γάλλος αρχαιολόγος, Leon Heuzey, (μέλος τής Γαλλικής Σχολής Αθηνών, ο οποίος τον 19ο αιώνα μελέτησε επί μακρόν την ιστορική γεωγραφία τής Αρκαδίας, τής Θεσσαλίας και τής Μακεδονίας, στο έργο του «Excursion dans la Thessalie turque en 1858» τούς βλάχους από τούς έλληνες:

    - «Όταν θαυμάζαμε με τούς συναδέλφους μου στην Αθήνα τον εντυπωσιακό υπασπιστή τού βασιλιά Όθωνα, την υπέροχη στολή τού παλικαριού, τούς φαρδείς του ώμους, το κυρτό στήθος του και τη δυνατή κορμοστασιά του, που θύμιζε Ηρακλή Φαρνέζε, δεν υποπτευόμασταν καθόλου, ότι δεν ήταν έλληνας, αλλά ακριβώς ένας ρωμαλέος ορεσίβιος βλάχος από τις ποιμενικές φυλές τής Πίνδου». (Από την ελληνική έκδοση με τίτλο: «Leon Heuzey: Οδοιπορικό στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία», έκδ. «Αδελφών Κυριακίδη - Φ.Ι.Λ.Ο.Σ Τρικάλων», 1991, σελ. 180).

    - «Οι ελληνικοί πληθυσμοί τής περιοχής ωστόσο, δεν θεωρούν τούς γείτονές τους, βλάχους, ίσους τους. Διηγούνται, ότι ο Θεός, αφού δημιούργησε τον άνθρωπο, έπλασε τον βλάχο από τη λάσπη, που έμεινε στα δάκτυλά του» (σελ. 180).

    - «Φέρνω τη συζήτηση στούς ρουμανικούς πληθυσμούς τής Πίνδου. Αναγκασμένοι από τα χιόνια να εγκαθίστανται κάθε χειμώνα στην πεδιάδα και να νοικιάζουν τεράστιες εκτάσεις για τα κοπάδια τους, οι κάτοικοι είναι γνωστοί εκεί με το όνομα Κουτσόβλαχοι ή Μπρουτσόβλαχοι. Η συνήθεια αυτών των ετήσιων μετακινήσεων τούς βοήθησε να απαλλαγούν από τον πατροπαράδοτο νόμο, που τούς απαγόρευε να παντρεύουν τις κόρες τους με έλληνες. Η ρουμάνικη διάλεκτός τους διαφέρει λίγο απ΄ αυτήν που μιλούν οι αρβανιρόβλαχοι και την οποία είχα μελετήσει ο ίδιος τον προηγούμενο χρόνο στην Ακαρνανία» (σελ. 183).

    - «Αυτοί οι ρουμάνοι τής Θεσσαλίας, οι πλούσιοι, καθώς και οι φτωχοί, αγαπούν με πάθος τη ζωή στα βουνά» (σελ. 204).

    - «Το Μαλακάσι είναι ο τελευταίος μου σταθμός στη Θεσσαλία. Είναι ένα σημαντικό βλαχοχώρι, που το όνομά του συνδέεται από παλιά με τη θεσσαλική Βλαχία, τής οποίας η ιστορία με απασχόλησε σε όλη τη διάρκεια τού ταξιδιού μου, χάρη στα ανέκδοτα έγγραφα, που βρήκα στον δρόμο μου. Το ίδιο το όνομα υποδηλώνει, πράγματι, στούς βυζαντινούς, μια από τις κύριες φυλές, που ονομάζονται "ανεξάρτητοι αλβανοί", φυλές νομάδων και βοσκών, που ο χειμώνας ανάγκαζε κάθε χρόνο, να εγκαταλείπουν με τα κοπάδια τους τα υψώματα τής Πίνδου, ακριβώς όπως συμβαίνει πάντα και με τούς απογόνους τους. Γιατί δεν πρέπει να τούς δούμε σαν πραγματικούς αλβανούς, αλλά σαν αρβανιτόβλαχους, όπως αποκαλούνται ακόμα στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή ρουμανικοί πληθυσμοί, που μετανάστευσαν παλιά από την Αλβανία και μιλούν ευχερώς την αλβανική ταυτόχρονα με τη μητρική τους γλώσσα» (σελ. 282-283).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος7/7/15 1:15 π.μ.

    Η ίδρυση βλάχικου κόμματος ανακοινώθηκε στην Αλβανία. Ονομάζεται «Συμμαχία για την ισότητα και την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη», αποτελεί το πιο νέο κόμμα στη γείτονα κι έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των βλάχων στη χώρα. Ένα από τα πιο σημαντικά και άλυτα ζητήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, είναι εκείνο τής βλάχικης παιδείας. «Στην Αλβανία έχει μόνο ένα βλάχικο σχολείο, το οποίο δεν χρηματοδοτείται από το κράτος», δήλωσε ο εθνικά βλάχος πρόεδρος.

    Οι βλάχοι τής Αλβανίας αποτελούν κομμάτι τής οικογένειας των βλάχων των Βαλκανίων. Πολλοί έχουν αφομοιωθεί από τους αλβανούς, αρκετοί όμως, διατηρούν ακόμα το εθνικό τους συναίσθημα. Εκτός από τη γλώσσα τους μιλούν και αλβανικά, ενώ είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Εδώ οφείλεται και η μεγάλη διαφορά στους αριθμούς, που παρουσιάζουν Αλβανία και Ελλάδα όσον αφορά στον πληθυσμό τής λεγόμενης ελληνικής μειονότητας τής Αλβανίας, στην οποία οι στατιστικές από την πλευρά τού κράτους μας εντάσουν και τους βλάχους τής Αλβανίας με κριτήριο τη θρησκεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος7/7/15 1:15 π.μ.

    Οι εθνοποιητικοί μηχανισμοί τής Ρωμιοσύνης έχουν δουλέψει σκληρά κι έχουν καταφέρει να επιβάλουν, αρκετές φορές δια τής βίας, σε πολλούς βλάχους - και όχι μόνον - τής Ελλάδας την ελληνική εθνική συνείδηση, την ψευδαίσθηση δηλαδή, περί τής δήθεν ευγενούς καταγωγής τους από τους αρχαίους έλληνες.

    «Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι οι βλάχοι είμαστε έλληνες, ενώ μιλάμε λατινικά. Την ελληνική γλώσσα μάς την επέβαλε δια τής βίας ο νεοελληνικός εθνικισμός. Στο χωριό μου, όταν ήμουν μικρός, είχε στείλει ένα δάσκαλο ο Μεταξάς, που μάς κτυπούσε, όποτε μάς ξέφευγε και μιλούσαμε στη μητρική μας γλώσσα, τα βλάχικα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πέρυσι ο κ. Γιώργος Μαυρομμάτης (83 ετών σήμερα), ο οποίος κατάγεται από την Τζούρτζια, ένα βλαχοχώρι τής ορεινής Πίνδου.

    Ο κ. Μαυρομμάτης, που μάς ανέλυσε την πραγματική καταγωγή των βλάχων των Βαλκανίων, φαίνεται να επιβεβαιώνεται φέτος με την κίνηση αυτή των ομοεθνών του στην Αλβανία, που διεκδικούν το δικαίωμα τής βλάχικης -κι όχι αλβανικής ή ελληνικής- καταγωγής τους.

    Παρά τις πλείστες εθνικιστικές αντιδράσεις και απειλές, ο κ. Μαυρομμάτης μετά τη δημοσίευση τής συνέντευξής του αυτής, ένα σχετικά πρόσφατο ταξιδιωτικό ντοκυμαντέρ τής ΕΤ3, το Pedal, μάς επιβεβαίωσε πλήρως (χωρίς βέβαια, απ' ότι φαίνεται, να είχε αυτή την πρόθεση).

    Δείτε ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη εκπομπή τού Λευθέρη Πλακίδα, στα οποία βλάχοι από το ονομαστό βλαχοχώρι Κρανιά Γρεβενών, διευκρινίζουν μεταξύ άλλων, ότι:

    -Το όνομα τού χωριού τους παληότερα ήταν Τuria.
    -Όταν, μικρά παιδιά πήγαιναν σχολείο, δέν ήξεραν καθόλου τα ελληνικά κι έτρωγαν ξύλο από το δάσκαλο να μήν μιλούν βλάχικα.
    -Ο δάσκαλος έκανε παρατηρήσεις στους γονείς τους να μιλούν στα παιδιά ελληνικά και όχι βλάχικα, αλλά κι εκείνοι δέν τα ήξεραν καλά-καλά.
    -Τα βλάχικα είναι στην ουσία ρουμάνικα.


    Αν και υπάρχει σημαντικός αριθμός ελληναράδων ανάμεσα στους βλάχους τής χώρας μας, αρκετοί είναι αυτοί, κυρίως οι πιο μορφωμένοι, οι οποίοι έχουν πλήρη συναίσθηση, ότι η καταγωγή τους, όχι μόνον η φυλετική, αλλά και η καταγωγή τής γλώσσας τους, των εθίμων τους, των τραγουδιών τους κ.λπ., στα Βαλκάνια πρέπει να αναζητηθεί κι όχι στην αρχαία Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/7/15 3:48 μ.μ.

    ρε σεις κατευθείαν αντιγραφη από την ελευθερη ερευνα κανατε;;;;....οξωωωωωω...στα σχολια από κατω από τα αρθρα τους εχουν παρει τις απαντησεις που τους αξιζε....και αντι για επιχειρηματα παραθετουν μονο βρισιδι...ρε οξωωωωωωω.ανθελληνες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος7/7/15 4:15 μ.μ.

    παμε να δουμε ποσο '''μυστηριο'' είναι το παραμυθακι που μας παραθεσατε από τους εθνομηδενιστες της ελευθερης ερευνας.....ας δουμε καταρχήν τι συνειδηση ειχαν όχι οι βλαχοι της Ελλαδος [ που και καλα τους εκανε ''ελληνες'' οΙ εθνοποιητικοΙ μηχανισμοΙ της ρωμιοσύνης αφοτου ενεταχθηκαν τα χωρια τους εντος ελληνικης επικρατειας κλπ περειργα που γραφετε ].....ας δουμε βλαχους οι οποιοι ποτε δεν ενεταχθηκαν εντος ελληνικου κρατους ουτε τοτε ουτε σημερα......
    '''''Όμως, οι βλαχόφωνοι Έλληνες του Μοναστηρίου παρουσίασαν πρωτοφανή οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη κατά τον 19ο αιώνα, η οποία τους επέτρεψε να χρηματοδοτήσουν εκκλησίες, σχολεία και συλλόγους, με τα οποία μπόρεσαν να αντέξουν στις ξένες πιέσεις. Χαρακτηριστικό του εθνικού αυτοπροσδιορισμού της ίδιας κοινότητας είναι το υπόμνημα που απηύθυναν προς τις Μεγάλες Δυνάμεις το 1903, το οποίο κατέληγε: "...λαλούμεν ελληνιστί, βουλγαριστί, βλαχιστί, αλβανιστί, αλλ` ουδέν ήττον εσμέν άπαντες Έλληνες και ουδενί επιτρέπομεν ν` αμφισβητεί προς ημάς τούτο".
    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΤΕΣ...μοναστηρι πολης των Σκοπιων [ την ελληνικη ονομασια την ειχαν δωσει οι ιδιοι οι διγλωσσοι βλαχοι ] ......Ελληνες παντες παροτι τετραγλωωσοι...και είναι λογικο μιας η περιοχη του ηταν στα ορια αλβανοφωνιας [ στα δυτικα στη Κορυτσα] , ενώ περιβαλονταν από πλειστα οσα βουλγαρικα[ και όχι μακεδονικα όπως λεγοντε σημερα] χωρια , ενώ μιλάγανε όχι ρουμανιστι αλλα βλαχιστι και ελληνιστι [ λογικο αφου ηταν ελληνες διγλωσσοι ] μονοι τους φτιαξανε το ελληνικο τους σχολειο...δεν του το επεβαλε κανενα ''''ελληνικ΄''κρατος προσπαθώντας να τους ''''''εξελληνισει'''''......
    ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟΒΟ , παλι των σκοπιων [ στα αρχαια χρονια υπηρχε στη περιοχη μακεδονικη πολη με το ονομα ΜΕΓΑΡΑ καθολου τυχαιο ]
    Σε επιστολή της Κοινότητας Μεγάροβου στις 12 Ιουνίου 1907, που υπογράφεται από τους ιερείς και 102 οικογένειες, περιγράφεται με ακρίβεια η ταυτότητα της: ««… η δική μας κοινότητα, θεωρεί ιερό της καθήκον να ενώσει μαζί με των άλλων αδελφών μας και τις δικές μας διαμαρτυρίες. Δεν αποτελούμε χωριστή ομάδα από το ελληνικό γένος… Λεγόμαστε Βλάχοι… οι πόθοι μας, τα αισθήματά μας, είναι συνταυτισμένα, αιώνες τώρα, με των ελληνοφώνων αδελφών μας… Είμασταν και θα είμαστε Έλληνες» (ακολουθούν οι υπογραφές των ιερέων και 102 οικογενειών).ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ....ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΑν ΛΕΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΤΟ '''''ΕΙΜΑΣΤΑΝ'''' ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ Η ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ.....
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΝ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΣΛΑΒΙΚΩΝ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΩΝ [ΣΗΜΕΡΑ ''''ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ''' ] ΧΩΡΙΩΝ , ΥΠΟ ΤΟΥΡΚΙΚΗ-ΑΛΒΑΝΟΜΟΥΣΟΥΛΑΜΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος7/7/15 4:28 μ.μ.

    πριν περασουμε στους βλαχους της Αλβανιας ας δουμε τι εγκυρες πηγες μας παρουσιάζετε κανοντας ενσυνειδητη παραποιηση της αληθειας....ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΓΕΛΙΟ....μας λετε λοιπον .....
    Ένας εβραίος ραββίνος περιηγητής, ο Βενιαμίν εκ Τουδέλας, ο οποίος το 1159 ξεκίνησε περιοδεία στην Ευρώπη κλπ κλπ
    ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ Ο ''ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ'' ΤΟΥΔΕΛΑΣ..... Δεν είναι ούτε χριστιανοί ούτε εβραίοι. Τα ονόματά τους είναι εβραϊκά. Μερικοί μάλιστα αποκαλούν τούς εβραίους αδελφούς. Όταν συναντήσουν ισραηλίτη, τον ληστεύουν, αλλά δεν τον σκοτώνουν, όπως κάνουν με τούς έλληνες»
    ΚΑΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΒΡΙΑΟΣ ΑΣΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ...
    ΕΙΧΑΝΕ ΛΕΕΙ ΕΒΡΑΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΣΑΦΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΒΛΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.....ΜΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΒΛΑΧΟΥΣ ΜΕ ΕΒΡΑΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ...ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ....ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ''ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ'' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΤΑ '''ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ''' ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΕΣΩ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΕΙΚΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥ [ ΨΟΜΑΤΑ ΛΕΓΕΤΕ ΣΤΑ ΚΡΗΤΙΚΑ ]..ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ...'''ΕΒΡΑΙΚΑ'' ΟΝΟΜΑΤΑ...ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ...ΓΕΜΑΤΗ ΒΕΝΙΑΜΙΝ ΑΑΡΟΝ ΚΑΙ ΑΒΡΑΝ Η ΣΑΜΑΡΙΝΑ......ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΑΥΤΗΣ ΤΑ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ....ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΗΓΗ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ....
    ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΟΠΩΣ ΛΑΧΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΛΑΧΕΙ
    ΑΜ ΤΟ ΑΛΛΟ ... ''ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΥΤΕ ΕΒΡΑΙΟΙ'' ΜΑΣ ΛΕΕΙ ..... ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΣ ΤΟΣΑ ΨΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ....ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΣΡΑΗΛΙΤΗΣ ΗΤΑΝ Η ''''ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ''''' ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ....Η ΑΠΛΩΣ ΤΑ ΕΙΧΕ ΠΙΕΙ ΕΝΩ ΕΓΡΑΦΕ ΠΕΡΙ ΒΛΑΧΩΝ
    ΜΕΤΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΕ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΠΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΠΗΓΗ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΟΤΙ ''''ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΚΥΘΕΣ ΚΛΠ ΚΛΠ''''' ....ΚΑΛΑ ΥΠΗΡΞΑΝΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ΛΑΟΤΗΤΕΣ;;;....ΡΩΜΑΙΟΙ , ΒΛΑΧΟΙ ΚΑΙ ΣΚΥΘΕΣ;;;..ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΥ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΜΑΖΙ;;;;...ΑΠΑΝΤΗΣΗ......ΑΚΥΡΟ...ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΤΕ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙ ΑΛΛΟΕΘΝΩΝ ΒΛΑΧΩΝ .....ΞΑΝΑ ΑΚΥΡΟ..ΩΡΑΙΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ .. ΝΑ ΤΙΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ...... ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος7/7/15 4:44 μ.μ.

    ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ...ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΝ [ΠΑΡΟΤΙ ΑΛΒΑΝΟΡΟΥΜΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΤΑ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ] ....ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΑΝΕ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΚΑΙ ΙΔΡΥΣΑΝΕ ΤΗΝ ΒΟΣΚΟΠΟΛΗ [ ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΩΣ ΜΟΣΧΟΠΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ]..ΜΕΧΡΙ ΤΟ 1768 ΗΤΑΝ Η ΤΡΙΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΜΕ 35000 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ.......ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΕΠΑΘΕ ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ.....
    Σύμφωνα με μαρτυρία του κώδικα της Μονής του Τιμίου Προδρόμου η Μοσχόπολη χτίστηκε γύρω στα 1330. Ονομαζόταν και Βοσκόπολη επειδή οι πρώτοι κάτοικοι της ήταν κτηνοτρόφοι....''''Με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι γύρω στα 1700 ιδρύεται στη Μοσχόπολη με δαπάνη των αποδήμων Μοσχοπολιτών, Σχολή με την επωνυμία "Ελληνικόν Φροντιστήριον". ..ΡΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΡΟΥΜΑΝΟΥΣ-ΒΛΑΧΟΥΣ ..φτιαχνανε και στην αλβανια από μονοι τους ελληνικα σχολεια......ρε κατι πραγματα......ΜΕΤΑ ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΟ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝΕ ΗΤΑΝ Η ΜΟΣΧΟΠΟΛΗ .... ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣΕ....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΛΑΒΝΟΙ ΤΗΝ ΚΑΨΑΝΕ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗΝ ΞΕΡΑΝΕ ΩΣ ΠΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.....ΜΕΤΑ ΚΑΨΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΣΣΟΛΟΓΓΙ ΤΗ ΘΗΒΑ ΚΛΠ ΚΛΠ.....ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥΣ ΞΑΝΑΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ Η ΒΟΣΚΟΠΟΛΗ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος7/7/15 4:47 μ.μ.

    Λίγους μήνες μετά την καταστροφή του 1769 επιστρέφουν στη Μοσχόπολη γύρω στις 5.000 κάτοικοί της που είχαν καταφύγει στα γύρω βουνά. Το ελληνικό σχολείο επαναλειτουργεί χωρίς όμως να αποκτήσει ποτέ τη φήμη και ακτινοβολία της παλιάς Ακαδημίας. Οι Μοσχοπολίτες όμως της διασποράς δεν ξεχνούν τη γενέτειρα τους.
    Στα 1840 με οικονομική ενίσχυσή τους, κυρίως εκ μέρους του Γεωργίου Σίνα ανεγείρουν το νέο κτίριο του ελληνικού σχολείου στο οποίο στεγάστηκαν το Νηπιαγωγείο, το Παρθεναγωγείο, και το Ημιγυμνάσιο της πόλης. Το νέο σχολείο λειτούργησε χωρίς κλυδωνισμούς ως το 1916 όταν η πολύπαθη Μοσχόπολη καταστρέφεται από τα άτακτα σώματα του Αλβανού Σαλή Μπούτκα στα πλαίσια επιχειρήσεων του Α Παγκοσμίου πολέμου.
    Χαρακτηριστικές είναι οι επιστολές που ανταλλάσσονται ανάμεσα στον Σαλή Μπούτκα και τους Μοσχοπολίτες προκρίτους.
    Λιάβδαρι 15 Οκτωβρίου 1916
    Προς τους Αζάδες χωρίου Μοσχοπόλεως
    Sali Butka
    ...Σας πληροφορώ ότι αύριο έρχομαι στη Μοσχόπολι. Ειδοποιήστε το λαό της ότι δεν έρχομαι για καταστροφή ούτε για λεηλασία αλλά έρχομαι να καταλάβω αυτήν και να υψώσω την Αλβανική σημαία εν ονόματι της Αλβανίας. Μάθετε καλώς ότι τα μέρη τυγχάνουν αλβανικά και όχι όπως φαντάζεσθε εσείς. Απόδειξη ότι η Ελλάς δύο φορές τα κατέλαβε τα μέρη αυτά και δύο φορές τα εγκατέλειψε. Μη γελασθεί κανείς από σας να ρίξει καμιά τουφεκιά εναντίον μας, διότι θα γίνει αίτιος να καεί το χωριό σας...
    Σαλή Μπούτκα.
    Στην Μοσχόπολη ήδη υπάρχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού Βενιζέλου. Συντετριμμένοι οι Μοσχοπολίτες πρόκριτοι συνυπογράφουν την απάντηση:
    Αξιότιμε Σαλή Μπέη
    Σας ειδοποιούμε ότι η επιστολή σας ελήφθη. Μάθετε ότι η Μοσχόπολις κατελήφθει επ ονόματι της Εθνικής Αμύνης και αν επιχειρήσεις να καταλάβει αυτήν θα αντισταθούμε.
    Οι Μοσχοπολίτες σιωπηλοί γνωρίζουν ότι ήρθε να πληρωθεί η εκ παραδόσεως περισωθείσα προφητεία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος επισκεπτόμενος την πόλη στη μεγάλη δόξα της το 1760 προφήτευσε "... ελεύσεται ημέρα και η πόλις λεηλατηθήσεται και άχρι θεμελίων αυτής καταστραφήσεται". Διότι γνωρίζουν ότι η μοίρα της πόλης τους με αυτήν της Κορυτσάς, είχε χαραχθεί αλλού.
    ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΟΣΧΟΠΟΛΙΤΕΣ ΒΛΑΧΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ....ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΝΕΤΑΧΘΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ...ΑΚΥΡΗ Η ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΣΑΣ...Η ΠΟΛΗ ΠΑΛΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος7/7/15 4:57 μ.μ.

    ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΟΥΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ...ΑΣ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ΣΤΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΡΑΝΑ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ .......[ΟΥΤΕ ΕΝΕΤΑΧΘΗΣΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ]
    Ἀλ­λά τό ἴ­διο ἔ­τος, 1904, ἐ­πι­κει­μέ­νη­ς τῆς Ἀ­πο­γρα­φῆς τοῦ Χιλ­μῆ πα­σᾶ, κα­τέ­φθα­σε ἀ­πὸ τὴ Ρώ­μη ὁ Ρου­μᾶ­νος δι­πλω­μά­της N. Burileanu στὸ Δυρ­ρά­χιο μὲ μο­να­δι­κὸ σκο­πὸ τὸν πειθαναγκα­σμὸ τῶν Βλάχων νὰ ἀ­πο­γρα­φοῦν ὡς ……Ρου­μᾶ­νοι. Ὡ­στό­σο, σύμ­φω­να μὲ τὶς ἀρχεια­κὲς πη­γές, τὶς ὁ­ποῖ­ες δι­ε­ρεύ­νη­σε ἡ Ἐ­λευ­θε­ρί­α Νι­κο­λαΐ­δου,
    , «οἱ Βλα­χό­φω­νοι τῶν Τυράννων πι­στοὶ στὴν ἑλ­λη­νι­κὴ ἰ­δέ­α, μὲ σθέ­νος ἀ­πάν­τη­σαν ὅ­τι τί­πο­τε τὸ κοι­νὸ δὲν συ­νέ­δε­ε τὴ Ρου­μα­νί­α μὲ αὐ­τούς, οἵ­τι­νες στερ­ρῶς ἐ­χό­με­νοι τῶν πα­τρώ­ων, δὲν θὰ ἐ­πι­τρέ­ψω­σι σκάνδαλα καὶ ζι­ζά­νια καὶ ὅ­τι αἱ ὑ­πο­σχέ­σεις αὐ­τοῦ πε­ρὶ ἱ­δρύ­σε­ως τῆς σχο­λῆς μὲ πολ­λάς γλώσσας, καὶ Ἐκ­κλη­σί­ας με­γα­λο­πρε­ποῦς καὶ προ­στα­σί­ας ἰ­σχυ­ρᾶς ὑ­πὸ τὴν αἰ­γί­δα τῆς Ρουμα­νί­ας, σκο­πού­σης, ὡς εἶ­πε, νὰ συ­στή­ση καὶ Προ­ξε­νεῖ­ον ἐν Δυρ­ρα­χί­ῳ, δὲν δύ­ναν­ται νὰ μει­ώ­σω­σι τὴν ἀ­πε­ρι­ό­ρι­στον ἀ­γά­πην των πρὸς τὴν Ἑλ­λάδα. Πρό­σθε­σαν ἐ­πί­σης πὼς κά­θε ἀπό­πει­ρα δε­λε­α­σμοῦ τους μὲ χρή­μα­τα ἢ ἄλ­λα μέ­σα θὰ ναυ­α­γοῦ­σε, ὅ­πως εἶ­χε γί­νει στὸ παρελ­θόν. Ἀ­κό­μη καὶ αὐ­τὴ ἡ βί­α ἂν χρη­σι­μο­ποι­οῦν­τα­ν ἀ­πὸ τοὺς μπέ­η­δες τῆς πε­ρι­ο­χῆς, ὅπως εἶ­χε γί­νει πρὶν ἀ­πὸ πέν­τε χρό­νια, ὕ­στε­ρα ἀ­πὸ συμ­φω­νί­α τῶν μπέ­η­δων μὲ τὴν ρουμανικὴ κυ­βέρ­νη­ση δὲν θὰ ἀ­πέ­δι­δε».
    Ὁ κα­θη­γη­τή­ς τοῦ πα­νε­πι­στη­μί­ου τῆς Σορ­βόν­νης V. Berard σὲ συγ­γρα­φὴ του με­τα­φρα­σμέ­νη καὶ στὴν ἑλ­λη­νι­κὴ γλῶσ­σα ἀ­πὸ τὸ 1897, ἀ­να­φέ­ρε­ται στὸν Ἑλ­λη­νι­σμὸ τοῦ Δυρ­ρα­χί­ου
    «Σὲ ὅ­λα τὰ ὑ­παί­θρια κα­φε­νεῖ­α μι­λοῦν ἑλ­λη­νι­κά. Τὸ Δυρ­ρά­χιο ἦ­ταν τὸ φυ­σι­κό τους (τῶν Βλάχων) λι­μά­νι γιὰ τὶς σχέ­σεις μὲ τὴν Ἀγ­κῶνα, τὴ Ρα­γού­λα, ἢ τὴ Βε­νε­τί­α». Συμ­πλη­ρώ­νει δὲ ὅτι ἕ­να αἰ­ῶνα με­τὰ τὴν ἑλ­λη­νι­κὴ ἐ­πα­νά­στα­ση τὸ Δυρ­ρά­χιο «πα­ρα­μέ­νει κου­τσο­βλά­χι­κο λι­μά­νι». Σὲ ἄλ­λο ση­μεῖο­ τῆς συγ­γρα­φῆς του ὁ Berard ἀ­πο­κα­λύ­πτει: «Ἡ βλά­χι­κη συ­νοι­κί­α τοῦ Ἐλ­βα­σάν, ὅ­πως καὶ ἡ ἄλ­λη τοῦ Πε­κι­νί, ση­μει­ώ­νει καὶ αὐ­τὴ ἕ­να σταθ­μὸ στὸ με­γά­λο ἐμ­πο­ρι­κὸ δρό­μο τῶν Βλά­χων ἀ­πὸ τὴν Πίν­δο στὸ Δυρ­ρά­χιο. Οἱ Βλά­χοι αὐ­τοὶ ἔ­χουν τὴν δι­κή τους Ἐκ­κλη­σί­α, τὴ δική τους γλῶσ­σα καὶ τὰ δι­κά τους σχο­λεῖ­α (…). Ἑλ­λη­νι­κὸς ὁ κλῆ­ρος τους, ἑλ­λη­νι­κὴ ἡ λειτουρ­γί­α τους (…). Κον­το­λο­γὶς ἔχουν ἑλ­λη­νι­κὴ συ­νεί­δη­ση καὶ δη­λώ­νου­ν Ἕλ­λη­νες».
    Δηλαδη οι Βλαχοι της βορειας αλβανιας ηταν δηλωναν ελληνεσ και δεν θελανε καμια σχεση - καπηλια με τους Ρουμάνους....οι βλαχοι της βορειας αλβανιας...τελεειως μακρια από τον ελληνοφωνο-ελληνικο κοσμο...και μια ζωη υπο καθεστώτα μη ελληνικα....και όμως ηταν ελληνες....
    τι να πουμε για τους Βλαχους της βορειου ηπειρου...ότι ο πρωθυπουργος της αυτονομης βορειου ηπειρου το 1914 ηταν βλαχος...η ότι πολεμήσανε με τους λοιπους βορειοηπειροτες εναντιον του αλβανικου κρατους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος7/7/15 5:11 μ.μ.

    παμε να δουμε από που ξεκινήσανε οι βλαχοι και τι ομολογουν και οι ιδιοι οι ρουμανοι ιστορικοι......Οι ίδιοι οι Βλάχοι δεν έχουν παραδόσεις οτι ήρθαν από κάποιο μέρος, και δεν διασώθηκαν στα τραγούδια τους διηγήσεις για κάποιο ρωμαίο στρατηγό, κάποιους προπάτορες, ή τα χλωρά λιβάδια κάποιας μακρυνής πατρίδας [ Ρουμανιας κλπ ] που έχασαν διωκόμενοι από Σλάβους. Η παράδοση όλων των Βλάχων της Μακεδονίας που ρώτησε ο Weigand κατά το 1890 έδειχνε οτι ο τόπος αυτός [ της βορειας ελλαδας ] ήταν η πατρογονική τους πατρίδα. Μετακινήσεις είχαν γίνει κατά την παραδοσιακή μνήμη, αλλά σε σχετικά μικρές αποστάσεις. .... η αυτοχθονια τους στο βορειο - ακριτικο ελλαδικο χωρο αποδυκνυεται και από αλλα...... τον καιρό του Ιουστινιανού [ 6οσ αιωνας ], τα αυτόχθονα αυτοκρατορικά στρατεύματα λατινοφωνούσαν. Ο ιστορικός της εποχής Θεοφύλακτος Σιμοκάττης, περιγράφοντας την εκστρατεία κατά των Αβάρων στη Θράκη, το 579-582, σημειώνει αποκαλυπτικά ότι η λατινική λαλιά ήταν η «πατρώα φωνή» των πολεμιστών. Το ίδιο επαναλαμβάνει ο Θεοφάνης
    Ο δε ακολουθών εταίρος εφώνει τη πατρώα φωνή «τόρνα, φράτερ,τόρνα» και ο μεν κύριος του ημιόνου την φωνήν ουκ ήσθετο, οι δε λαοί, ακούσαντες και τους πολεμίους επιστήναι αυτοίς υπονοήσαντες, εις φυγήν ετράπησαν «τόρνα, τόρνα» μεγίσταις φωναίς ανακράζοντες.ΑΡΑ Η ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΙΑ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΝΗ ΚΑΘΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΕΡΒΟΣ Η ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΣ ....ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ''''ΥΠΕΘΕΣΑΝ'' ΤΑ ΚΑΤΟΠΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΓΩ ΕΛΛΗΨΕΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ... ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΘΟΔΟΥ..... ΜΟΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ.....ΝΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ ΜΕΝ ΛΑΤΙΝΟΦΩΝΗΣΑΝΤΩΝ ΔΕ [ ΛΟΓΩ ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ] ......Ιωάννου Λυδού, βυζαντινού χρονογράφου του στ’ αι., ο οποίος βεβαιώνει ότι στα χρόνια του οι περισσότεροι κάτοικοι της Βαλκανικής είναι Έλληνες και μιλούν τη γλώσσα των Ιταλών, δηλ. τη λατινική. «Νόμος αρχαίος ην πάντα μεν τα οπωσούν πραττόμενα παρά τοις Επάρχοις, τάχα δε και ταις άλλαις των αρχών, τοις Ιταλών εκφωνείσθαι ρήμασιν… τα δε περί την Ευρώπην (δηλ. χερσόνησο του Αίμου) πραττόμενα πάντα την αρχαιότητα διεφύλαξεν εξ ανάγκης, διά το τους αυτής οικήτορας, καίπερ Έλληνας εκ του πλείονος όντας [ οι περισσοτεροι δηλαδή] , τη των Ιταλών φθέγγεσθαι φωνή και μάλιστα τους δημοσιεύοντας». Το χωρίο αυτό, πέραν της γλωσσικής, ότι δηλ. οι Έλληνες ομιλούν λατινικά, ενέχει και εθνολογική σημασία, γιατί αποδεικνύει τόσο την πληθυσμιακή υπεροχή του ελληνισμού στο χώρο της Χερσονήσου του Αίμου όσο και την λατινοφωνία Ελλήνων.....αυτων απόγονοι είναι οι Βλαχοι....που λογω της ανοδους-καταφυγης τους στα βουνα λογω της καθοδου σλαβικων και αλλων βαρβαρων φυλων [ καταφυγανε στην ανατολικη και βορεια πινδο [ στη βορεια ηπειρο ] κρατησανε τη λατινοφωνια και δεν την εγκατελειψαν ......αλλα διατηρήσανε την ελληνικη τους εθνικη συνειδηση ..αυτό φαινεται από το ότι ηταν ισως οι πρωτοι εκ των ελληνων που από τα μεσα του 1700 ειχαν αρχισει να ιδρυουν ελληνικα σχολεια στους τοπους τους .....


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος7/7/15 5:18 μ.μ.

    παμε να δουμε και τη εθνικη συνειδηση ειχαν οι βαλχοι του ελλαδικου χωρου πολύ πριν απελευθερωθούμε και μεσω του κρατους και των εθνοποιητικων μηχανισμών τους κανουν ''''ελληνες'''.....ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΤΟ 1821 ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΤΟΥ [ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ '''ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ
    ΑΝΑΦΕΡΕΙ
    ''Ω ΑΝΔΡΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ'', 'ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΜΑΣ.Η ΕΥΡΩΠΗ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ'''....''ΖΗΤΩ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ'''
    ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ τον ΕΑΥΤΟΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΛΟΙΠΟΥΣ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ .. ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ [ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ] ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...
    ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ...ΗΤΑΝ ΒΛΑΧΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΗΠΕΙΡΟ.....
    Ἑ­πο­μέ­νω­ς πε­ρίτρα­να ἀ­πο­δει­κνύ­ε­ται ἡ αὐτο­χθό­νια τῶν Βλά­χων, πα­ρα­δε­κτὴ δὲ καὶ ἀ­πὸ διακε­κρι­μέ­νους ἐκ­προ­σώ­πους τῆς ρου­μα­νι­κῆς ἐ­πι­στή­μης, π.χ. τοὺς A. D. Xenopol, A. Philippide, V. Parvan, T. Panpahagi, R. Vulpe, A. Procopovici, Th. Capidan…… Ὁ δὲ τελευ­ταῖ­ος, ἀ­φοῦ εἶ­χε με­σου­ρα­νή­σει ὡς πρω­τα­γω­νι­στής τῆς ρου­μα­νι­κῆς προ­πα­γάν­δας, κα­τὰ τὰ τέ­λη τῆς ζω­ῆς του ἔ­φτα­σε καὶ σὲ ἀν­τι­δι­κί­α μὲ τὸν κα­θη­γη­τή του στὸ Πα­νε­πι­στή­μιο τῆς Λει­ψί­ας G. Weigand, πα­σί­γνω­στο μί­σθαρ­νο ὄρ­γα­νο!
    Με­τα­ξὺ δὲ τῶν ἐ­πι­στη­μό­νων ἄλ­λων χω­ρῶν, οἱ ὁ­ποῖ­οι ὑ­πο­στη­ρί­ζουν τὴν αὐ­το­χθο­νί­α τῶν Βλάχων, συγ­κα­τα­λέ­γον­ται καὶ οἱ R. Pinon, Wace-Thompson, L. Niederle, Fr. Taillez, T. Vukanovic, M. Sivignon, A. Failler, P. Lemerle…… Ἐ­πι­πρό­σθε­τα ὁ κα­θη­γη­τὴς τοῦ Πανεπιστη­μί­ου Βου­κου­ρε­στί­ου καὶ ἀ­κα­δη­μα­ϊ­κὸς N. Iorga ἰ­χνη­λα­τών­τας στὴν Πο­λω­νί­α τοὺς ἀπόδη­μους Βλά­χους τῆς Ἀλ­βα­νί­ας ἔ­χει ἀ­πο­κα­λύ­ψει μὲ τὴν ἔ­ρευ­να στὰ Πο­λω­νι­κὰ Ἀρ­χεῖ­α, ὅ­τι στὶς το­πι­κὲς πο­λω­νι­κὲς ἀρ­χές, κα­τὰ τὸν 19ο αἰ­ῶνα, οἱ Βλά­χοι Βο­ρει­ο­η­πει­ρῶ­τες μα­ζὶ μὲ τὸ ἐπάγ­γελ­μα, ποὺ ἀ­σκοῦ­σαν, δή­λω­ναν συ­νά­μα ὅ­τι εἶ­ναι Ἕλ­λη­νες!ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ...ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΛΛΗΝΕΣ....
    Οἰ ἀπό­δη­μοι Βλά­χοι, κα­τὰ το­ν Stoianovich, καὶ στὶς ἄλ­λες χῶ­ρες ταυ­τί­ζον­ται μὲ τοὺς Ἕλ­λη­νες, ἀ­κό­μη καὶ στὴ Ρου­μα­νί­α, ὅ­που ἡ λέ­ξη Κου­τσό­βλα­χοι ση­μαί­νει Ἕλ­λη­νες, σύμ­φω­να μὲ τὸν ἀκα­δη­μα­ϊ­κὸ C. C. Ggiurescu καὶ τὸν Βυ­ζαν­τι­νο­λό­γο P. Nasturel.....Βέβαια, η ελληνικότητα της Βορείου Ηπείρου καταδείχθηκε διεπιστημονικά και από τους R. Vulpe, Vl. Georgiev, Ol. Masson, P. Cabanes, N.G.L. Hammond, F. Papazoglou. Ο πρώτος αποκλείει στη Βόρειο Ήπειρο ύπαρξη ονομάτων ιλλυρικών. Βρίσκει δε μόνον ελληνικά και ρωμαϊκά. Τα δεύτερα υποδηλώνουν απαρχές εκλατινισμού Ελλήνων, δηλαδή γενέσεως Βλάχων. Πράγματι πρώιμη λατινοφωνία Βορειοηπειρωτών επισημαίνεται και για βιοποριστικούς λόγους προ ρωμαιοκρατίας. Επαγγελματίες, κατ’ εξοχήν μεταφορείς – αγωγιάτες, δραστηριοποιούνται στα βοηθητικά (auxilia) ρωμαϊκά σώματα και εξοικειώνονται με τη λατινική, όπως διαπιστώνουν οι S. I. Oost, N. G. L. Hammond, G. Cheesman, P. Cabanes... Η λατινοφωνία εμφανίζεται και εκτός της Β. Ηπείρου πάλι προ ρωμαιοκρατίας. Διότι Ρωμαίοι και Έλληνες αναγκάζονται να συμπράξουν για την περιστολή ιλλυρικών επιδρομών, βλαπτικών για όλους. Έτσι αποβαίνει απαραίτητη στους Έλληνες η εκμάθηση βασικής λατινικής ορολογίας στρατιωτικής, ώστε να πραγματώνεται συμμαχικός συντονισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος7/7/15 5:22 μ.μ.

    Γρήγορα οι δυνατότητες εκλατινισμού Ελλήνων διευρύνονται. Ο Ρουμάνος C. Poghirc παραθέτει πέντε παράγοντες: Στρατός, Εμπόριο και οικονομικές δραστηριότητες, Ρωμαϊκή διοίκηση, δημόσιοι δρόμοι, Εκχριστιανισμός Βαλκανίων. Όλοι ισχύουν απόλυτα. Κατ’ ακολουθίαν οι Αρβανιτόβλαχοι είναι αυτόχθονες Βορειοηπειρώτες. Η αυτοχθονία άλλωστε και η ελληνικότητά τους επικυρώνονται και με ανάλυση του λατινογενούς γλωσσικού ιδιώματός τους, δοθέντος ότι τα δομικά στοιχεία του είναι ελληνικά, μη δυνάμενα να δανεισθούν, κατά τον Vl. Georgiev.

    Επιπρόσθετα δε ο Ν. Iorga ενεργώντας έρευνα στα Αρχεία της Πολωνίας για Βλάχους από τη Μοσχόπολη ανακαλύπτει αυτοπροαίρετες ενώπιον των Πολωνικών Αρχών δηλώσεις της εθνικής ταυτότητάς τους: Honoratus Demetrius Wretowski, Graecus, vinopola, de civitate Moscopolis... 1780...ΠΩΠΩΠΩ...Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΧΑΛΑΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΣΑΣ.....
    Ένα περίεργο και ίσως όχι ασήμαντο γεγονός είναι ότι οι Βλάχοι, όταν μιλούν ελληνικά δεν προδίδουν το παραμικρό ίχνος ξένης προφοράς. Όντως είναι πιο εύκολο να εντοπίσεις ένα Βόρειο Βρετανό, όταν μιλάει τη γλώσσα του Νότου, παρά ένα Βλάχο που μιλάει ελληνικά γεγονός, το οποίο με κανένα τρόπο δεν ισχύει στην περίπτωση των Σλαβων που μιλουν και τα ελλινικα. Με εξαίρεση την επαρχιακή διάλεκτο, όλα τα υπόλοιπα σχετικά με τους Βλάχους-κυρίως τους πολιτισμένους Βλάχους της πόλης-είναι ελληνικά: οι τρόποι τους και τα έθιμά τους,οι θρύλοι τους και τα θρησκευτικά τους τραγούδια, η εμπορική και η διανοητική τους ζωή και η θρησκεία τους είναι όλα αμιγώς ελληνικά και σε όλες τις ερωτήσεις που αφορούν την εθνικότητα αυτοί απαντούν ότι είναι περισσότερο Έλληνες από τους ίδιους τους Έλληνες. Είναι σχεδόν 20 χρόνια από τότε που η Ρουμανική προπαγάνδα ξεκίνησε να ασχολείται με τους Βλάχους, αλλά όπως έχει ήδη λεχθεί, χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες. Λίγοι από τους Βλάχους έχουν επιτρέψει στους εαυτούς τους να πειστούν ότι είναι Ρουμάνοι, και ακόμα κι εκείνοι, είναι βέβαιο , ότι ενέδωσαν σε άλλα – πλην των ιστορικών- επιχειρήματα [ δηλαδή τα ... υλικα επιχειρηματα] ......ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΚΟΜΑΤΑ ΡΟΥΜΑΝΙΖΟΝΤΩΝ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΤΕ ΩΣ ΒΕΡΟΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος7/7/15 5:27 μ.μ.

    Ας έλθουμε τώρα στην Ελλάδα και στους λατινόφωνους πληθυσμούς και την προέλευση τους. Είναι σίγουρο πως στα ορεινά της Θεσσαλίας κατοικεί, τουλάχιστον απ' τον 10ο αιώνα, ένας πληθυσμός που χρησιμοποιούσε μια διάλεκτο της Λατινικής. Ας δούμε μια πιθανή εξήγηση για την καταγωγή τους μέσα από ένα κείμενο που αναφέρεται σε γεγονότα του 13ου αιώνα. Θα ασχοληθούμε συγκεκριμένα με την μάχη της Πελαγονίας και τους αντιμαχόμενους στρατούς.
    Ένας απ' τους συμμετέχοντες στην μάχη της Πελαγονίας ήταν ο Ιωάννης Δούκας, νόθος γιός του Μιχαήλ Β' Δούκα που ήταν την εποχή εκείνη Δεσπότης της Ηπείρου. Γνωρίζουμε από πολλές πηγές πως ο στρατός που έφερε στην μάχη της Πελαγονίας ο Ιωάννης Δούκας ήταν οι Βλάχοι της Θεσσαλίας, οι οποίοι την εποχή εκείνη είχαν συμπαραταχθεί με το Δεσποτάτο και τους "Ηπεiρώτες". Ας δούμε τώρα πως περιγράφει αυτούς τους Βλάχους ένας απ' τους ιστορικούς εκείνης της εποχής, ο ιστορικός Γεώργιος Παχυμέρης. [ ο οποιος δεν ηταν εθνικιστής να το πουμε αυτό μιας και την εποχη εκεινη δεν υπηρχε καποια αναγκη εθνικισμου-εξελληνισμου των παντων]
    Το κείμενο που ακολουθεί προέρχεται από την έκδοση "De Georgii Pachymeris, De Michaele et Andronico Paleologis", έκδοση Βόννης 1835, Τόμος 1, σελίδα 83.
    "….τους γαρ το παλαιόν Έλληνας, ους Αχιλλεύς ήγε, Μεγαλοβλαχίτας καλών επεφέρετο…"
    Στο παραπάνω κείμενο οι αναφερόμενοι Μεγαλοβλαχίτες που συμμετείχαν στην μάχη της Πελαγονίας είναι φυσικά οι Βλάχοι της Θεσσαλίας. Και στα μάτια τουλάχιστον του Γεώργιου Παχυμέρη, τον 13ο αιώνα, οι Μεγαλοβλαχίτες ήταν Ελληνες και απόγονοι των ίδιων ανθρώπων που είχαν κάποτε πολεμήσει στο πλευρό του Αχιλλέα, παρ' όλη την λατινοφωνία τους (την οποία φυσικά ο Παχυμέρης γνώριζε).
    Τον 13ο αιώνα λοιπόν υπήρχε σίγουρα η παράδοση πως οι λατινόφωνοι Βλάχοι της Θεσσαλίας ήταν αυτόχθονες Ελληνες. Εκλατινισμένοι μεν, αλλά αυτόχθονες. Κι αυτό μάλλον είναι κι η αλήθεια για τους Βλάχους της Θεσσαλίας-Ηπειρου-Ανατολικης Πινδου γενικοτερα ......
    ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ''''''ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'''''......
    Ούτε διάβασε ότι o γενικός επιθεωρητής των ρουμανικών σχολείων στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο Lazarescu Lekanta ανέφερε το 1903 στην κυβέρνηση της Ρουμανίας: Δαπανούμε περισσότερα από 70.000 χρυσά φράγκα τον χρόνο για σχολεία χωρίς μαθητές, ρουμανίζουν μόνον όσοι ανταμείβονται και, όπου σταματά να ρέει το χρήμα μας, παύει να υφίσταται ρουμανικό έθνος.
    Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητού του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου Dusan Popovic: «αναμφισβήτητα οι Αρμάνοι (Βλάχοι) αισθάνονταν Έλληνες και ήσαν πράγματι οι φορείς της γλώσσας, του τρόπου ζωής, του πνεύματος των Ελλήνων, στον δυτικό κόσμο και στις χώρες μας».
    Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωάν. Παπαδριανός, ο οποίος ερευνώντας τον χώρο της νοτιοσλαβίας συμπεραίνει: «Ανεξάρτητα από τη γλώσσα που μιλούσαν, οι Κουτσόβλαχοι απόδημοι έδειξαν με τις πράξεις ότι η εθνική τους συνείδηση ήταν ελληνική και μάλιστα έντονη. Έτσι τους βλέπουμε να υπερηφανεύονται για την ελληνική τους καταγωγή, να αναφέρονται συχνά στο ένδοξο ελληνικό παρελθόν και να μνημονεύουν τα μεγάλα ονόματα της αρχαίας Ελλάδας (Όμηρο, Αριστοτέλη, Θερμοπύλες, κ.α.) και των Πατέρων της Εκκλησίας (Ιωάννη Χρυσόστομο, Γρηγόριο Ναζιανζινό, κ.α.). Επίσης βοηθούν ποικιλότροπα τους αγώνες που διεξήγαν οι Έλληνες, για να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό και παρακολουθούν με ζωηρό ενδιαφέρον καθετί που συμβαίνει στην Ελλάδα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος7/7/15 5:33 μ.μ.

    Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι κάθε αναφορά στους Βλάχους των Βαλκανίων σημαίνει τους Βλαχοφώνους Έλληνες, οι οποίοι κυρίως μετά την καταστροφή της Μοσχοπόλεως το 1769 κατακλύζουν τα Βαλκάνια, όπου δημιουργούν μικρούς και μεγάλους βλαχικούς οικισμούς. Η ιστορία των βλάχικων πληθυσμών αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της βαλκανικής διαστάσεως της ρωμιοσύνης. Όλοι άλλωστε οι Βλάχοι που κατοικούν σήμερα στην Αλβανία, τα Σκόπια, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία (κυρίως στην περιοχή της Δοβρουτσάς) διατηρούν τη συνείδηση ότι προέρχονται από την Ελλάδα.
    προσπάθεια να αποδειχθεί ότι οι Βλάχοι της Μακεδονίας, Ηπείρου και Θεσσαλίας ήρθαν από τη Δακία είναι λογικά ακατανόητη και πρακτικά ασύμφορη. Ούτε λογικό ούτε εύλογο είναι να παραδεχθούμε ότι οι Ρουμάνοι άφησαν τις πλούσιες και εύφορες πεδιάδες της Δακίας και ήλθαν να αποικίσουν τις άγονες και πετρώδεις περιοχές των μακεδονικών και ηπειρωτικών ορέων. Όπως παρατηρεί ο καθηγητής Αγαπητός Τσοπανάκης «δεν ξεσηκώνεται κανείς από την ευλογία της Ρουμανίας για να τυραννιέται στα κατσάβραχα της Πίνδου και του Βοΐου». .
    Η άποψη των Ρουμάνων ότι οι Βλάχοι κατέβηκαν στη Μακεδονία, Ήπειρο και Θεσσαλία από την πέρα του Δουνάβεως Δακία είναι απαράδεκτη για τους εξής λόγους......
    • Η ρωμαϊκή κατάκτηση στην Ήπειρο προηγήθηκε κατά 300 χρόνια εκείνης της Δακίας.
    • Η φημολογούμενη κάθοδος από τη Δακία στερείται ιστορικών ερεισμάτων. Η σχετική αναφορά της ρουμανικής προπαγάνδας στους βυζαντινούς χρονογράφους Κεκαυμένο και Χαλκοκονδύλη είναι παρωχημένη και έχει ανατραπεί. Άλλωστε δεν έχουμε στα αρχαία, βυζαντινά και νεώτερα κείμενα ιστορικές πληροφορίες για μαζική μετακίνηση και εγκατάσταση ενός τόσου πολυπαθούς στοιχείου [ πραγμα που συνεβη με άλλες μετακινήσεις μικρότερες αριθμητικα και μαρτυρούμενες από πολλες πηγες της εποχης κατά την οποια συντελούνταν και όχι εικασιες του τυπου '''μαλλον είναι ρουμανοι που καποια στιγμη καταβηκανε νοτια'''' ] . Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο σίγουρα θα μνημονευόταν, όπως συνέβη με άλλα ανάλογα φαινόμενα σε μικρότερες ομάδες ανθρώπων.
    O S. Dragomir αναφέρει ότι ούτε οι ιστορικές πηγές που αναφέρονται στο βουλγαρικό έδαφος, ούτε εκείνες στη Σερβία δεν μας έχουν διασώσει κάποια ιστορική μαρτυρία για μετακινήσεις ρουμανικού πληθυσμού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ρωμαίοι δεν θα επέτρεπαν ποτέ σε ανυπότακτους εχθρούς να εγκατασταθούν στην καρδιά της Βαλκανικής αντί να τους απωθήσουν πέραν του Δουνάβεως.
    Η άλλη άποψη ότι οι Βλάχοι εκδιώχθηκαν από τους Σλαύους και κατέβηκαν στις οροσειρές της Πίνδου, του Βερμίου και του Βαρνούντος δεν ευσταθεί, γιατί οι βλαχικοί ορεινοί οικισμοί προϋπήρχαν της εγκαταστάσεως των Σλάβων στα Βαλκάνια
    οι ιδιοι ρουμανοι τα χρονια του εντονου εθνικισμου το ομολογούσανε .... Ο Ρουμάνος Nicolae Jorga, σοφός ιστορικός ερευνητής, καθηγητής, ακαδημαϊκός, πολιτικός και λογοτέχνης έγραψε [ ιστορικοι τα ομολογουσανε και όχι πολιτικοι [ που εχουν πολιτικα-εθνικιστικα οφέλη ]
    Από τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, οι Βλάχοι ανήλθαν μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.Και τα έγραφε αυτά το 1905, όταν το νεαρό τότε κράτος της Ρουμανίας είχε αποδυθεί, με πακτωλούς χρημάτων, σε σχολές και εκκλησιές, σε ολόπλευρη προπαγάνδα για να πείσει τους –αμετάπειστους, όμως– Βλάχους της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ότι «είναι Ρουμάνοι».


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος7/7/15 5:35 μ.μ.

    ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΓΙΑΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ
    . Ο Tache Papahagi (γλωσσολόγος, εθνολόγος, λαογράφος, συλλέκτης τραγουδιών στην Ρουμανία) στην πορεία της έρευνάς του στο βιβλίο ‘Poezia Lirica populara’ (λυρική λαϊκή ποίηση), Βουκουρέστι 1967, παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι «όταν ακούσει κανείς τις μελωδίες των αρμάνικων -βλάχικων τραγουδιών θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η αρμάνικη δημώδης ποίηση έχει προέλευση και καταγωγή ελληνική
    Ο εθνομουσικολόγος στη Ρουμανία G. Markou στο έργο του Folclor Muzical Aroman (Αρμάνικη μουσική λαογραφία), Βουκουρέστι 1977, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «οι Αρμάνοι- Βλάχοι χορεύουν σε ρυθμούς η ονομασία των οποίων έχει ελληνική προέλευση (συρτός, συγκαστός, καραπατάκης,]
    Σε ερώτηση του δημοσιογράφου τότε και νυν συγγραφέα Γ. Έξαρχου στο Γ’ πρόγραμμα ραδιοφωνίας της ΕΡΤ το 1987 προς τον μουσικολόγο Γιώργο Παπαδάκη, όσον αφορά στη μουσική και στα τραγούδια των βλαχοφώνων, ο κ. Παπαδάκης απάντησε ότι «από την άποψη των κλιμάκων, των τρόπων, των διαστημάτων, των μουσικών οργάνων, αλλά και των ρυθμών πρόκειται, όχι απλώς παρεμφερή με τα ελληνικά, αλλά για τα ίδια τραγούδια (με τα ελληνικά). Η μόνη διαφορά είναι στη γλώσσα και φυσικά στον τρόπο προσαρμογής των συλλαβών στους ρυθμούς και τις μελωδίες»
    Επίσης, η μουσικολόγος τονίζει: «Πέρα από οποιεσδήποτε παρατηρήσεις σχετικά με τους Αρμάνους (Βλάχους) είναι γενικό λογικό να παραδεχτούμε ότι, η έντονη παρουσία των ελληνόφωνων τραγουδιών στην μουσική παράδοση των βλαχοφώνων της Πίνδου πηγάζει, όχι από μια εξωτερική επιρροή, αλλά μέσα από μια έντονη αυτοσυνειδησία εσωτερικής και μακρόχρονης σχέσης με τον ελληνισμό, μια σχέση, που για τους Αρμάνους της Πίνδου δεν είναι τυχαία, αλλά όπως δείχνουν τα δεδομένα πηγάζει από την ίδια τους την καταγωγή».Ο προαναφερθείς Samuel Baud-Bovy στο «Δοκίμιο για το ελληνικό δημοτικό τραγούδι», Αθήνα 1984, και στα «Κουτσοβλάχικα τραγούδια της Θεσσαλίας», Θεσ/νίκη 1990, συμπεραίνει ότι υπάρχει πολυφωνία στα τραγούδια των Βλάχων και ότι μουσικολογικά οι Σλαβόφωνοι και οι Βλαχοφωνοι της Ελλάδας στην απόλυτή τους πλειονότητα είναι απόγονοι αυτόχθονου πληθυσμού (όπως και τα συμπεράσματα των ανθρωπολόγων)..... Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι γιοι των Ρουμάνων βοσκών, οι οποίοι σε κάποια άγνωστη περίοδο της παγκόσμιας ιστορίας πέρασαν το Δούναβη μαζί με τα κοπάδια τους και σταδιακά εξαπλώθηκαν στη Βαλκανική χερσόνησο. Είναι μια άποψη η οποία υιοθετείται από τους ίδιους τους Ρουμάνους,οι οποίοι με βάση αυτή την υποθετική συγγένεια προσπαθούν να προβάλλουν τις έμπρακτες διεκδικήσεις τους στις κατοικημένες από Βλάχους περιοχές.

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΕΙ...ΚΑΠΟΙΑ ''ΑΓΝΩΣΤΗ'' ΠΕΡΙΟΔΟ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΤΕΓΡΑΨΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΘΟΔΟ...ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΟΔΟΙ-ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΛΑΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΛΛΟ ''ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΒΟΣΚΩΝ'' ΠΟΤΕ...ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ' ''''ΑΛΛΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ''

    ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΟΘΕΤΟΥΝ..ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ...ΑΠΛΩΣ ΕΙΚΑΖΟΥΝ...ΛΕΝΕ ΔΗΛΑΔΗ ΜΗΠΩΣ....ΑΚΥΡΟ....ΜΕ ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ...ΑΣΕ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΓΙΑ ΒΟΣΚΗΜΑ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΙΝΔΟ [ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/6/16 8:12 π.μ.

      Σαφώς καταγράφηκε τέτοια κάθοδος. Βυζαντινοί συγγραφείς μιλάνε για κάθοδο Δακών, Κοστοβόκων, για εκλατινισμό Βεσσών και σταδιακή κάθοδο τους προς τα νότια, κ.α.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος10/4/17 3:26 μ.μ.

      ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΘΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΚΙΑ.
      ΕΙΚΑΣΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ.
      ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΙ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΚΙΑ
      ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ.
      ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΝΩ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ.
      ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΙ
      ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ -ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΗΠΕΙΡΟΩΤΙΚΟ-ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΑΚΙΕΣ

      Διαγραφή
  27. Ανώνυμος7/7/15 5:41 μ.μ.

    Δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι οι βλάχοι είμαστε έλληνες, ενώ μιλάμε λατινικά. Την ελληνική γλώσσα μάς την επέβαλε δια τής βίας ο νεοελληνικός εθνικισμός. Στο χωριό μου, όταν ήμουν μικρός, είχε στείλει ένα δάσκαλο ο Μεταξάς, που μάς κτυπούσε, όποτε μάς ξέφευγε και μιλούσαμε στη μητρική μας γλώσσα, τα βλάχικα», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του πέρυσι ο κ. Γιώργος Μαυρομμάτης (83 ετών σήμερα), ο οποίος κατάγεται από την Τζούρτζια, ένα βλαχοχώρι τής ορεινής Πίνδου.
    ΚΑΙ ΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΑ...Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ..ΥΙΟΣ ΤΟΥ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ 1940-44 ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΟΛΙΣ 150 ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΡΝΑΝΕ ΧΟΝΤΡΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΛΟΓΟΥΣΑΝΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ [ ΟΠΩΣ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ 1900 ΕΝΟΠΛΟΙ ΤΣΑΜΗΔΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΙΤΑΛΩΝ ]...ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΟΜΩΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1943

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος7/7/15 5:50 μ.μ.

    Πολλοί ρουμάνοι ταξίδευαν στη βυζαντινή αυτοκρατορία και ιδιαίτερα στην Κωνσταντινούπολη και συνδέονταν με φιλικούς δεσμούς με τούς βυζαντινούς. Ένας από τούς γιούς τού (ηγεμόνα) Μίρτσεα Τσέλ Μπατρίν, έζησε στη βυζαντινή Αυλή τού Ιωάννη τού Η΄ (1425 -1448), μαζί με άλλους νεαρούς βλάχους «ικανούς στην τέχνη των αρμάτων» (Δούκας, 201). «Ο εγγονός τού Μίρτσεα Ντάν, πάλαιψε ηρωικά στις γραμμές τού βυζαντινού στρατού ενάντια στούς τούρκους και γι΄ αυτό ο αυτοκράτορας τού χάρισε ένα μεγάλο καράβι» (Δούκας, 201-202...ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ ... ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΙ..ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΒΛΑΧΟ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΜΙΡΤΣΕΑ ΝΤΑΝ ΚΑΙ ΜΙΡΤΣΕΑ ΤΣΕΛ ΜΠΑΤΡΙΝ...ΑΚΥΡΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΡΕΥΝΙΩΤΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος7/7/15 5:54 μ.μ.

    επειδη στα θεματα τσαμηδων και αλβανιας δεν ξερατε τι να απαντησετε το ριξατε στο βλαχικο....αστο φιλε.....η προπαγανδα θα παιρνει και τις κατάλληλες απαντησεις..πανω από όλα η αληθεια η ιστορικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος7/7/15 6:00 μ.μ.

    ΝΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΠΗΓΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑΤΕ.......Σαφή διάκριση ελλήνων - βλάχων κάνει ο τούρκος περιηγητής τού ιζ΄ αιώνα, Ελβιά Τσελεπή: Οι έλληνες είναι «καφίρ» (άπιστοι), οι βούλγαροι «φετζιρέ» (άσωτοι) και οι βλάχοι «νασαρά» (ναζωραίοι, δηλαδή χριστιανοί)». (Narrative of travels in Europe, Asia and Africa in the 17th century by Evliya Effendi, τόμ. Η΄, Λονδίνο, 1846-1850).ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΕΕΙ ΝΑΖΩΡΑΙΟΙ [ ΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ] ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΙΣΤΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ..... ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ...ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΙΠΑΤΕ ΟΜΩΣ..... ΑΝ [ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΠΗΓΗ] ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ [ΟΠΩΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ] ΤΟΤΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΤΑΝ ΡΕ ΣΕΙΣ;;;;ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ;;;..ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ;;;..Η ΜΗΠΩΣ ΑΘΕΟΙ;;..ΑΙΝΤΑΑΑΑΑ...ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος18/12/15 11:18 π.μ.

    μας λενε καποια εθνικια της γειτονος χωρας....
    ''''''Οι εθνοποιητικοί μηχανισμοί τής Ρωμιοσύνης έχουν δουλέψει σκληρά κι έχουν καταφέρει να επιβάλουν, αρκετές φορές δια τής βίας, σε πολλούς βλάχους - και όχι μόνον - τής Ελλάδας την ελληνική εθνική συνείδηση'''''ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ [ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΩΣ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ] ΠΟΛΛΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΟΧΙΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ....ΔΗΛΑΔΗ ΡΕ ΜΑΓΚΑ ΜΠΑΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΣΕ ΞΕΝΑ ΚΡΑΤΗ , ΣΕ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ''''ΜΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ'''ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ [ Η ΑΠΛΩΣ ΔΙΓΛΩΣΣΕΣ ] ΚΑΙ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΘΑΜΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ''ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ΄΄ΕΛΛΗΝΕΣ...ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΝ....ΑΚΥΡΟ ΠΑΝΥΓΥΡΙΚΟ...ΕΔΩ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΔΑΦΩΝ , ΑΝΟΙΞΕ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ....ΠΟΣΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΥΤΟ ;;[ ΟΥΤΕ 1 ΤΑ 100]..ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ...ΤΙ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΕΙΧΕ ΑΥΤΟ ;;;...ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΣΕΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΑ ΑΦΟΥ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ ΔΕΝ ΕΣΤΕΛΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗΣ '''ΜΑΜΑΣ''' ΠΑΤΡΙΔΑΣ....ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΠΟΔΟ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ....ΑΣΕ ΠΟΥ ΣΕ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΗΔΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ [ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΤΟΥ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥς '''ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ ΕΛΛΗΝΕΣ''' ] ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΟΙΞΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΠΑΡΟΤΙ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ] ...ΤΟ ΟΤΙ ΛΙΓΟΙ ΒΛΑΧΟΙΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝΕ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΒΛΑΧΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ...ΑΦΟΥ ΙΔΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΩΝ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ...ΑΡΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ 102 ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος28/12/15 6:30 μ.μ.

    ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΕς ΑΚΟΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ''ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ'''....«Σουλιότες, η πιο αξιοσημείωτη φυλή Αλβανών Ορθοδόξων» είχε πει ο George Finlay το 1861 (George Finlay,...ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΛΑΓΝΟΥ ΦΙΝΛΕΥ....ΠΡΩΤΟΝ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ...ΑΛΛΟΟ ΣΚΙΠ ΑΛΛΟ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ''''ΑΛΒΑΝΟΥΣ''' ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ[ ΒΟΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΤΟΥΣ '''ΕΞΑΠΛΩΣΕΙ'' ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ] ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ ''ΤΑΣ ΚΛΙΤΥΣ ΤΟΥ ΤΑΥΓΕΤΟΥ [ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΚΥΡΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΚΕΙ ΟΥΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΓΡΑΦΕ Ο ΦΙΝΛΕΥ] ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ [ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΩΡΙΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ [ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ] ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΝΝΟΕΙ;;;....ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ ...ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΟΟΟΛΗ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ''''ΑΛΒΑΝΙΚΗ''''' ΑΡΚΑΔΙΑ..Η ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑ..] ''''ΚΑΤΕΧΟΥΣΙΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ [ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΚΥΡΟ ΑΛΛΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΕΧΟΥΣΙ ΟΠΩΣ ΠΟΝΗΡΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ] ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΟΠΩΣ ΕΥΘΑΡΣΩΣ ΓΡΑΦΕΙ]
    ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΤΑΤΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ '''ΑΛΒΑΝΟ'' ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΚΟΥΡΑ...ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΤΑΝΕ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟ[ ΓΚΟΥΡΙΤΣΑ ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ] ΜΗ ΑΡΒΑΝΙΤΟΧΩΡΙ....
    ΜΕΤΑ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΤΟΙΚΗΤΑΙ ΝΥΝ ΥΠΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ... ΓΙΑ ΔΕ ΜΑΣ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΟΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΧΩΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ...ΕΣΤΩ ΕΝΑ .. Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑ;;...ΟΧΙ ΑΠΛΑ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ '''ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΕΙ'' ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΛΗΝΙΣΜΟ...ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ... ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΦΑΛΜΕΡΑΥΕΡ ΗΤΑΝ....Η ΑΠΛΩΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΑΠΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ....ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ.....
    ΕΓΡΑΨΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ.....ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΩΝ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ-ΤΗΝ ΑΠΕΦΕΥΓΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ] ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ [ ΑΚΥΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΠΑΛΙ ]
    ΑΜ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΙΕΣ [ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΣΤΟ YOUTUBE]
    OTI KAI O ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ
    ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΒΓΑΖΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος28/12/15 6:32 μ.μ.

    ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ....ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
    '''' Ο Hobsbawm, θεωρεί και αυτός τους Σουλιότες αλβανικής καταγωγής '''...ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ ΠΗΓΗ ... ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΒΑΦΤΙΖΕΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ .....'' Και σε αυτό μπορούμε ίσως να προσθέσουμε ότι έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο σε πολλούς από τους πρώην υποτελής του Σουλτάνου, ιδιαίτερα στους Έλληνες του Μωριά και της Μάνης...ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ [ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ] ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΤΗ ΜΑΝΗ...ΑΡΑ ΕΙΤΕ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΕΦΤΕΙ Η ΜΑΝΗ [ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΡΟΥΜΕΛΗ ΜΕ ΜΑΝΗ ....ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ....] .. ΕΙΤΕ ΑΠΛΩΣ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΑΚΟΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ...ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Η ΜΑΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ...ΑΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ.....ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΩ ΓΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥΣ [ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ...ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΣ ΠΟΥΜΕ] ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ...ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ..... ΚΑΨΟΜΟΥΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΤΟΥΣΗΣ Η ΜΑΣΟΥΤΗΣ....ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΚΙΠΕΡΙΑ Ε ΜΑΔΕ ΚΑΙ ΞΕΡΟ ΨΩΜΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος28/12/15 6:32 μ.μ.

    ''Η Μιράντα Βίκερς γράφει: «Οι Σουλιώτες, που τότε αριθμούσαν 12.000 άτομα, ήταν Αλβανοί χριστιανοί.» ...οτι αυτη οχι ρε εθνολογια ...ουτε γεωγραφια ηξερε....αφου εβλεπε παντου σκιπεταρους...πχ ονομαζε ΟΛΗ την Ηπειρο ωσ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ενω ως γνωστον ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ηταν τα δυο τριτα του σημερινου νομου θεσπρωτιας οπου κατοικουσανε οι τουρκοτσαμηδες...δηλαδ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ενα μικρο κομματι της ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ.....και μαλιστα κατοικουσανε στα πιο εφορα μερη...πεδινα και ημιορεινα....οι ελληνες ειχανε παρει τα βουνα [ σουλι - τετραχωρι-εφταχωρι και βορειοτερα χωρια της μουργκανας στα συνορα με την Σκιπερια] και ελαχιστοι κατοικουσανε στα πεδινα ως ειλωτες των τουρκοτσαμηδων [ βλεπε πεδιαδαστο Φαναρι , μαυρουδι ,παργα ,σαγιαδα σεβαστο , χωρια γιρομεριου κλπ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος28/12/15 6:41 μ.μ.

    ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΓΚΥΡΗ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΝΙΚΗ ΠΗΓΗ....ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΩΝ....'''' Λιάπηδες ή Λάπηδες που κατικούν στην κάτω Αλβανία και στα Κεραύνια όρη, που διασώζουν τον αρχαίο σκληρό τους χαρακτήρα και τη ληστρική ζωή, και πρεσβεύουν οι περισσότεροι το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τους Τσάμηδες ή Τσιάμηδες που κατοικούς γύρω από τον ποταμό Αχέροντα και από τους οποίους προέρχονται οι Σουλιώτες και οι Παργηνοί, ευφυέστεροι και ημερότεροι των άλλων'''..καταρχην οι Λιαπηδες τοτε που γραφτηκε το κειμενο ηταν σχεδον ολοι μουσουλμανοι....δευτερο λαθος...οι τσαμηδες δεν κατοικουσανε γυρω απο τον αχεροντα...γυρω απο τον καλαμα η Θυαμι ποταμο κατοικουσανε ωσ νοτια τα χωρια ντραγκομι καρβουναρι μαργαριτι ...πανω απο την Παργα δηλαδη ...το μονο σωστο που λεει αυτη η πηγη ειναι οτι η Λιαμπουρια ονομαζετε κατω αλβανια...παλι καλα....γιατι το νεοπαραμυθακι ειναι οτι ηπειρος= κατω αλβανια=τσαμερια....απο τις πηγες που μας παραθετουν τα ιδια τα εθνικια αυτοαναιρουντε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος6/1/16 12:49 μ.μ.

    ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ..ΣΥΝΕΧΕΙΑ...ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΙ-ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ[ΚΑΙ ΑΡΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ] ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ '''ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ...ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑΣ [ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΚΑΙΑΡΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΩΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ] ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 1946 ΕΚΤΟΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ[ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ''ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ'''] ...ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ...ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ....ΔΙΟΤΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΟΛΗ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΠΟΛΙΤΕΣ..ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ '''ΚΑΠΟΤΕ'''Η ΝΟΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΟΥΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥΣ [ ΝΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΟΥΣΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ ] ΟΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ [ΟΧΙ ΚΑΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ ] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ [ ΠΛΥΘΗΣΜΙΑΚΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ ΚΛΠ] Η ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ....ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΑ ΠΡΑΜΥΘΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ...[ ΕΙΤΕ ΟΤΙ ΜΑΘΑΝΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΥΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ[ ΚΑΙ ΑΡΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ] ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΕΡΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΠΕΗΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΑΔΩΝ ΚΛΠ ΚΛΠ....
    ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ '''ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ'''...ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ''ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος6/1/16 12:57 μ.μ.

    ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ...ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΞΕΡΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ [ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΤΑ ΕΜΑΘΑΝ ΕΚΕΙ ΟΠΩΣ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ]....ΙΔΟΥ
    Ας δούμε και μια επιστολή του έτους 1532, σωσμένη στο ελληνικό της πρωτότυπο, την οποία στέλνει ο «ιερεύς πρωτονοτάριος Χειμάρας» στον «συνιόρ Λαρκονη τζενεράλη του ρηάμη της Πουλίας.» Μέσω της επιστολής «γέροι της Χειμάρας και Αλβανητίας» εκτιμούν ότι «ο Τούρκος» σκοπεύει «να κατεβή εις τον Αυλώνα … και έπητα να περάση ειστην Μπούλια» (Floristan, J.M., Erytheia 13, 1992, p. 86
    ΜΠΡΑΒΟ.....ΑΥΤΟ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟ 1532 ΑΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΜΕΣΩ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟΝ 18ο ΑΙΩΝΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΡΕΙΣ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ...ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ..... ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΦΕΙ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ '''ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΡΑΙΤΖΙΑ'''....ΟΥΤΕ ΣΚΙΠΕΡΙΑ ΟΥΤΕ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΟΥΤΕ ΑΛΒΑΝΙ ΟΥΤΕ ΤΣΑΜΕΡΙΑ......ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ''''ΕΛΛΗΝΕΣ΄΄΄΄ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΝΤΕ ΣΤΗ ΣΚΙΠΕΡΙΑ Ε ΜΑΔΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΑΣ....''''ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΜΑΘΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΛΟΓΩ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ''''ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ...
    ΡΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ;;...ΤΟ ΠΟΙΟ ΔΙΑΣΗΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ...ΡΕ ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ....ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ [ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΡΑΙΚΙΑ ΑΡΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ] ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ-ΑΛΒΑΝΙΚΑ - ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ....ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ...ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΑΜΠΗΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΟΤΙ ΛΙΓΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ 3 ΑΙΩΝΕΣ ΜΕΤΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ [ ΚΑΙ ] ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ [ ΒΑΡΒΑΡΙΚΑ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ] ..ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΦΟΥ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙΛΛΥΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΦΥΛΩΝ...ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΓΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ....Ωρικίην υπέρ αίαν ερείδεται Ελλάδος αρχή
    δηλαδή η ελλαδα αρχιζει από τη γη του Ωρικου [ ΠΑΝΩ ΑΠΟ του λογαρα το υψωμα κοντα στο σημερινο ντουκατι του Βλορε πανω δηλαδή από τα Ακροκεραυνια Ορη....
    ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ....ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΜΑΘΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΠΗΓΑΝΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΗΔΗ...ΠΗΓΑΝΕ ΣΕΤΟΠΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ... ΓΡΕΚΙΚΟ...ΕΙΤΕ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΕΙΤΕ ΟΧΙ.....ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ....ΠΑΝΑΡΧΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΧΕΙΜΑΡΑ....ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ...ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ Η ΝΕΟΤΑΞΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΔΩ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ] ΜΙΛΑΕΙ ΕΙΤΕ ΓΙΑ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΣ [ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ] ΕΙΤΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ''ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΩΝ''' ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος6/1/16 1:02 μ.μ.

    ΡΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ [ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ Η ΜΗ ΣΗΜΕΡΑ , ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΑ ΟΥ ΕΞΑΛΒΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΠΛΗΡΩΣ] ...ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ...
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ....
    ΓΡΑΦΑΝΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ...
    ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΓΙΑ ΓΡΑΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ [ ΓΚΡΕΚΙΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] ...
    ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝΕ ΤΟ ΒΛΟΡΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΟΝΟΜΑΙΣΑ [ ΑΥΛΩΝΑ ] ....
    ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΡΙΝ 500 ΧΡΟΝΙΑ....ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ...ΠΟΥ ΤΟΥς ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕ [ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ].
    ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος6/1/16 1:42 μ.μ.

    παμε να δουμε πως συρικνωνετε ο ελληνισμος ...ας αρχισουμε με μερικα απο τα αλβανικα σημερα χωρια νοτιως του Αργυροκαστρου ....ως γνωστον και το χωριο λαζαρατ [λαζαρατες] το τελευταιο πριν το αργυροκαστρο... λεγοτανε αγιος λαζαρος και ηταν ελληνικο χριστιανικο μεχρι τα μεσα του 18ου αιωνα οπως διασωζει η τοπικη παραδοση...εγινε τουρκ αλβανικο..την περίοδο που πασάς στην περιοχή ήταν ο Καπλάν Πασά είχε διατάξει τα γυναικόπαιδα από τους Λαζαράτες να κουβαλήσουν ως αγγαρεία νερό από τους μύλους του Δελβίνου. Όταν το έμαθαν οι Λαζαριτινοί, πήραν τις οικογένειές τους και αναχώρησαν για το μέρος που εργάζονταν, όπου και έφτασαν μετά από 40 ημέρες και ίδρυσαν χωριό 500 οικογενειών. Όταν το χωριό έμεινε άδειο ο πασάς παραχώρησε το χωριό τους σε πτωχούς Λιάμπηδες από το Ζουλιάτη και Πιτσαριώτες οι οποίοι αναμείχθηκαν με τουρκικό πληθυσμό...λαζαρατες πριν το αργυροκαστρο [τζιροκαστερ στα αλβανικα εργκερια[αργυρο στα τουρκικα που δειχνουν οτι αργυροκαστρο ηταν η ντοπια ονομασια..το γραφω γιατι στην εθνικισ τικη αλβανια παιζουν και με το ονομα του....αλλα χωριο το τουρκαλβανικο σημερα Λιμποχοβες.... στη Δυτική Μακεδονία οι παλιοί Λιμποχοβινοί αφού εκδιώχθηκαν τον 16 αιώνα από τους Τούρκους, οι οποίοι λίγο αργότερα τους αντικατέστησαν από Τουρκαλβανούς αξιωματικούς , ίδρυσαν συνοικισμό με το όνομα Αγία Μαρίνα[13] (παλιά Μονή της περιοχής τους και όνομα της κωμοπόλεως του Λιμποχόβου) , που σήμερα ονομάζεται Βλαχοπαναγιά. Από τότε το Λιμπόχοβο έγινε κέντρο αγάδων. ....αλλα ακομα και δυτικοτερα περιξ και ανω του λεσκοβικιου οι χριστιανοι κατοικοι του οποιου συμμετειχανε στην αυτονομη βορειο ηπειρο το 1914 εχουμε τα αλβανικα [αλλα και τα '''αλβανικα''''] σημερα χωρια ...μελισινι σαρανταπορο ,κουταλη,φουρκα,,μεσσαρια,μοναστηρι,ελεουσα,σοροπολι.πετρανι,καλιουδι.......βλεπουμε οτι αφελληνισμος εινα σταδιακος και συνεχιζομενος...υπουλη και μουλοχτη η συρικνωση του ελληνισμου...οχι ''μια και εξω''..για αυτο και δεν αντιλαμβανομαστε το κακο που γινετε....απο πολυ παλια...αυτο δειχννει ο αριθμος αυτος των ελληνικων τοπονυμιων στην περιοχη αυτη [ την εκτος μειονοτικης ζωνης περιοχη ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος6/1/16 1:59 μ.μ.

    ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...
    ΑΚΡΑΙΑ ΜΕΝ ΑΛΛΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ '''ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ''' ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ ΧΩΡΑΣ....ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΕΙ ΤΟ ΕΠΙΛΥΔΕΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΡΙΡΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΚΑΤ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΡΑ ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΑΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΕΝΟΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ....ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΗΘΕΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ....ΠΕΡΙ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ '''ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ'' ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΙΔΡΥΕ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ...Ο KOΣMOΣ AITΩΛΟΣ ΕΛΕΓΕ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
    '''''Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ'''
    ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΗ ΒΕΡΕΜΗ ''ΕΛΛΑΣ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ'''..]ΑΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΜΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ]
    ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΠΙΠΙΛΑΝΕ ΟΙ ΕΔΩ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ '''ΜΙΛΑΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΛΑΧΙΚΑ Η ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ'''ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ .... ΚΑΙ ΑΡΑ [ ΚΑΤ ΑΥΤΟΥΣ ] ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ '''ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΕ '''ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ....
    ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ... ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΙΠΕ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΑΜΙΓΩΣ ΔΙΓΛΩΣΣΑ , ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ....ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΥΤΑ...ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΜΙΛΑΓΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΑΥΤΟ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΕ...ΑΡΑ ΑΝΑΦΕΡΟΤΑΝΕ ΣΕ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ Η ΑΜΙΓΩΣ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΥΣ-ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ..ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ...ΚΑΙ ΑΡΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝΕ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ...ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΕΙΧΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ '''''ΤΑ ΕΜΑΘΕ'''''ΚΑΙ ΚΑΛΑ [ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ ΕΧΤΙΣΕ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ...ΑΡΑ ΔΙΔΑΣΚΕ ΟΧΙ ΣΕ '''ΑΛΛΟΕΘΝΕΙΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ''' ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΞΕΛΛΗΝΙΖΕ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΙΔΡΥΕ ΟΠΩΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ...ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΜΥΑΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ...ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ...ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ '''ΓΙΑΤΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ''''.....ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΙΓΗ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΙΑ ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΑΝΕ-ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝΕ ΤΗ ΓΛΩΣΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ [ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΗ ΧΑΡΑΚΤΙΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ '' Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ] ...ΑΡΑ ΕΤΣΙ ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΧΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΑΝΕ ΟΥΤΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΥΤΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΓΡΑΦΩΝ.....ΑΡΑ ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ,ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ...ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟΝ.. ΣΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΤΟΤΕ ΦΡΑΣΤΑΝΗ [ ΑΝ ΔΕ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ] ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ ΕΙΠΕ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΛΑΧΙΚΑ [ ΧΩΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΝ , ΔΙΓΛΩΣΣΟ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ] ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΡΗ....ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ.....ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΟΥΣ [ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ] ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΛΚΟΥΤΑΣΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΒΛΟΡΑΣ...ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ , ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΤΟΥ ΑΙΤΩΛΟΥ , ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΠΡΙΝ 5 ΑΙΩΝΕΣ , ΚΛΠ Η ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑ [ΕΙΤΕ ΩΣ ΑΜΙΓΗΣ ΕΙΤΕ ΩΣ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ] ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΤΑΝΕ ΑΡΚΕΤΑ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΗΜΕΡΑ...ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ [ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ] ΛΑΜΠΕΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ [ ΝΟΤΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΕΧΕΙ ΜΑΝΤΡΩΜΕΝΗ ΤΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ]...Ο ΠΕΡΑΙΒΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΝΟΙ ΛΑΜΠΗΔΕΣ ''ΟΛΙΓΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ'' ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΜΑΘΕΙ...ΑΡΑ ΤΗΝ ΞΕΡΑΝΕ ΛΟΓΩ ΜΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος6/1/16 10:02 μ.μ.

    ρε παιδιααν αυτα τα βρισκετε σωστα αν και οσα μπορειτε δημοσιευστε τα σε ενα αρθρο...να ενημερωθει ο απανταχου ελληνισμος.....κοιτα δυστυχως εχουμε πολυ λιγες γνωσεις και δεν μπορουμε να απανταμε στις προπαγανδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος9/1/16 10:46 μ.μ.

    '''αλβανικη''' φουστανελα και παραμυθια της χαλιμας.....ΑΜΑ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 20 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ...ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ....ΑΡΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ.......ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ [ ΛΙΓΟΙ ] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΡΑ ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΥΝΟΡΑ...ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ... ΟΣΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ]....ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ... ΤΟ 75 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΕ ΤΗ ΦΟΡΟΥΣΕ...ΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος20/1/16 12:37 π.μ.

    ΓΡΑΦΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΙΤΕΣ, ΕΙΡΩΝΙΚΑ [ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΛΑΟ ΕΧΟΥΝ ΜΕΝΟΣ] «Ιλλυριοί» ζουν ανάμεσα
    στους «μακεδόνες» τής ΠΓΔΜ.
    Νοτιότερα ζουν «έλληνες».
    ΔΗΛΑΔΗ ΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ,ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΕ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ.......ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΛΑΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΛΑΟ.....
    ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΚΙΑΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ....
    ΟΙ '''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑΝΕ ΙΔΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ....ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ.....ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ..... ΟΙ '''ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ''' ΜΙΛΑΝΕ ΣΛΑΒΙΚΑ ΑΡΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΗ ΑΡΧΑΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ [ ΑΦΟΥ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ , ΑΝ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΜΙΑ ΓΛΩΣΣΑ , ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΣΛΑΒΙΚΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ Η ΟΠΟΙΑ ΣΛΑΒΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ 800 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΑΕΞΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ] ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ [ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΤΜΗΜΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ....ΑΡΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΟΥΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ....ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΛΑΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΕΔΑΦΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ......
    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ '''''ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ''''''..... ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ.....ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ [ ΜΟΝΟ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΕΙΚΑΖΑΤΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ Η ΑΠΛΑ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΡΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΤΕΛΟΣΠΑΝΤΩΝ ]...ΑΡΑ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ] ΔΕΝ [ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ] ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΚΤΑΤΙΝΗΣΤΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΑΦΟΥ ΜΙΛΙΟΤΑΝΕ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΠΟΥ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΑΝΕ ΟΛΙΚΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΠΩΣ Η ΑΛΒΑΒΙΚΗ......ΕΠΙΣΗΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΛΒΑΝΙΑ ΟΥΤΕ ΓΕΩΦΡΑΦΙΚΑ,...ΑΦΟΥ ΕΦΤΑΝΕ ΒΟΡΙΑ ΩΣ ΤΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΟΡΥΤΣΑ [ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ]....ΑΡΑ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ....''''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ''' ΚΑΙ ''''ΙΛΛΥΡΙΩΝ'''''..... ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝ ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΤΑΥΤΙΣΗ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ[ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ] ....ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΜΕ ΕΜΑΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος20/1/16 12:40 π.μ.

    ΤΟ ΟΓΔΟΝΤΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ ΗΤΑΝ Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑ [ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΡΑΚΩΝ]....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος27/1/16 7:29 μ.μ.

    ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ - ΣΚΙΠΕΡΑΡΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ....ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΩΣ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΠΧ Η ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ΩΣ ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ-ΠΛΗΡΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΟΠΩΣ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΕ ''ΚΟΡΗ'' ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ -ΤΩΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΩΝ ΠΡΟ 2000 ΕΤΩΝ ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΛΑΔΗ] .....ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΠΟΥ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ [ ΜΕΡΙΚΩΣ ] ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΤΗΚΕ ΣΤΟΠΑΡΕΛΘΟΝ ΛΟΓΩ ΡΩΜΑΙΟΚΡΑΤΙΑΣ [...ΑΡΑ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ ΠΑΛΑΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ [ ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΙΛΛΥΡΙΟΙ , ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΩΣ ΤΩΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ].....ΑΦΟΥ ΣΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΕΧΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 40 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ ΛΕΞΕΙΣ....ΑΛΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ [ ΛΟΓΩ ΓΕΙΤΟΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΓΟΤΑΝΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ] , ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ [ΛΟΓΩ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΣ] ΚΑΙ ΣΛΑΒΙΚΗΣ [ ΛΟΓΩ ΜΑΚΡΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΕ ΣΛΑΒΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΦΩΝΙΑΣ]ΚΛΠ...ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 500 ΛΕΞΕΙΣ ΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΩΣ....ΑΥΤΕΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΤΗΚΕ....ΤΩΡΑ ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΓΛΩΣΣΑ ΗΤΑΝ ΙΛΛΥΡΙΚΗ Η ΟΧΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ[ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ] ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΑΡΧΑΙΑ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΓΡΑΠΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ [ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΠΟΥ ΣΩΖΟΝΤΕ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ Η ΛΑΤΙΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ]....ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ Η ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ''ΧΑΘΗΚΕ''.....ΜΠΟΡΕΙ ΜΕΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΝΑ ΒΑΣΤΑΝΕ [ΚΑΙ ] ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ....ΑΦΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΛΙΟΒΑΛΚΑΝΙΚΟΣ ΜΗ ΙΛΛΥΡΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ''ΜΕΤΟΙΚΗΣΕ-ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΛΛΥΡΙΑ''ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΟΧΗ ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΡΗΚΑΝΕ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ [ΙΛΛΥΡΙΟΦΩΝΟΥΣ Η ΚΑΙ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΘΕΝΤΕΣ] ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ''ΠΡΟΣΜΗΧΤΗΚΑΝΕ''...ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΑΥΤΩΝ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ...ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ...ΑΛΛΑ Η ΓΛΩΣΣΑ Η ΣΚΙΠ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗ..ΟΥΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΣΧΕΣΗ ΜΑΝΑΣ-ΚΟΡΗΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος27/1/16 7:43 μ.μ.

    ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ...ΕΠΕΙΔΗ Ο ΜΕΓΑΛΟΑΛΑΒΝΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΟΝ ΑΝΗΦΟΡΟ ΚΑΙ ΠΙΟΣ ΤΟΝ ΠΙΑΝΕΙ....ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ [ ΕΝΟΣ ΑΓΛΛΟΥ ΠΡΟ 200 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ] Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΟΘΕΤΕΙ ΟΤΙ '''ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ''...[ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΕΚΛΜΗΡΙΟ Η ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ Η ΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ Η ΚΑΤΙ ΤΕΛΩΣ ΠΑΝΤΩΝ] ....ΚΑΤΑΡΧΗ ΚΥΡΙΟΙ ΚΟΥΚ Ι ΖΕΖ...ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΕ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΑΛΒΑΝΙΚΑ....ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ....ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΠΡΙΝ ΤΩΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ , Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΡΧΟΜΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΕ ΕΚΛΑΤΙΝΙΜΣΟ [ ΜΕΡΙΚΩΣ Η Η ΟΛΙΚΩΣ ] ΓΛΩΣΣΩΝ ... ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ ''Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΜΑΛΛΟΝ ΙΛΛΥΡΙΚΑ'' ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΠΙΣΤΕΥΤΟΣ...ΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΑΨΕΥΔΑΝΕ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.....ΙΔΟΥ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ....
    Παρά το γεγονός πως υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία (τα πιο πολλά έμμεσα) όσο αφορά τη γλώσσα των αρχαίων Μακεδόνων, υπάρχει απόδειξη από τον Πολύβιο στο βιβλίο XXVIII, παράγραφοι 8 και 9, όπου αναφέρεται πως οι Μακεδόνες χρησιμοποιούσαν μεταφραστές στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με τους Ιλλυρίους. Αυτό σημαίνει πως οι Μακεδόνες και οι Ιλλύριοι δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα. Παραδείγματος χάρη, ο Μακεδών βασιλιάς Περσεύς, έστειλε τον Αδαίο της Βεροίας (ο οποίος μιλούσε μόνον Ελληνικά) και τον Pleuratus τον Ιλλύριο, ως μεταφραστή (διότι αυτός μιλούσε την γλώσσα των Ιλλυρίων) σε αποστολή στον Ιλλύριο βασιλέα Genthius (169 π.Χ.). Ο Pleuratus ήταν εξόριστος και έμεινε στο παλάτι του Περσέως.
    ΑΡΑ ΤΑ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ [ΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ] ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ ] .... ΑΡΑ ΤΟ ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ [ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ] ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΣΤΕΚΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ...ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΚΙΠΕΡΙΑΣ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος5/2/16 2:23 π.μ.

    επισης στην εθνικιστικη αλβανια μαθαινουν περι '''αδικης μοιρασιας των συνορων του 1913''που εκοψαν σε ''κομματια την '''σκιπερια αυτοχθονου χιστορικε'' μεγαλη αλβανια'' κλπκλπ...καταρχην δυστυχως τα συνορα δεν διαμορφωνοντε με βαση τα δικαια των λαων...αλλα πρωτιστως με βαση τα συμφεροντα των μεγαλων δυναμεων και τους σχεδιασμους τους για το μελλον της περιοχης εκεινης ....
    ετσι και οι αλβανοι μεινανε πιστοι στην πυλη .... και στα σημερινα εδαφη της αλβανιας [τμηματα των οθωμανων τα χρονια εκεινα] επετεθησαν οι στρατοι τριων κρατων ..μαυροβουνιοι σερβοι και ελληνες...ετσι οι μαυροβουνιοι κατελαβαν τη σκοντρε [πολη της βορειας αλβανιας ] οχι φυσικα γιατι ηταν μαυροβουνικη αλλα γιατι νοιαζονταν για το κοντινο στην πολη λιμανι [πολιτικοι οι λογοι και στην περιπτωση αυτη] ...επισης οι σερβοι κατελαβαν οχι μονο το [αλβανικο κατα το ημιση τα χρονια εκεινα σε αντιθεση με σημερα που ειναι τελειως αλβανικο] κοσοβο αλλα εφτασαν ως την κεντρικη αλβανια [αλβανικη και αυτη η περιοχη και οχι σερβικη ]ενω ο ελληνικος στρατος μπηκε στην ελληνικη βορεια ηπειρο και εφτασε και ως το τεπελενι [αλβανικη η περιοχη απο τα περιχωρα του τεπελενιου και πανω]....παιξανε και χασανε οι εθνικιστες της αλβανιας...παρολα αυτα δεν υπηρξε καποια αδικια οπως την εννουν...
    αφου οι μεγαλες δυναμεις υποχρεωσανε τοσο τους μαυροβουνιους να αποχωρησουν απο την σκοντρε οσο και τους σερβουσ να αποσηρθουν απο την κεντρικη και δυτικα αλβανια και να παραμεινουν απο το κοσοβο και πανω [ παροτι σε αρκετο μερος του κοσοβου οι αλβανοι υπερτερουσανε και αυτο ηταν η μοναδικη αδικια εναντιων των αλβανων στο διακανονισμο των συνορων] ..αφου στα νοτια αναγκασανε τον ελληνικο στρατο να αποχωρησει απο τα εδαφη που ειχε απελευθερωσει [η καταλαβει] ,παροτι και ο ντοπιος πλυθησμος ηταν σε πολυ μεγαλο ποσοστο ελληνικης συνειδησεως και αρκετα μεγαλο ποσοστο ελληνικης γλωσσας...και παροτι οι βορειοηπειρωτες πηρανε τα οπλα και μετα απο τρειμηνες μαχες με τους αλβανους εθνικιστες κρατησανε ελευθερα τα εδαφη τους και σχηματισανε την αυτονομη πολιτεια της βορειου ηπειρου [ημιαυτονομια εντος αλβανιας] η οποια αναγνωριστηκε απο τις μεγαλες δυναμεις αλλα και απο το αλβανικο κρατος....αρα το αλβανικο κρατος αδικηθηκε στο θεμα κοσοβου [ αφου ενα μερος του σημερινου κοσοβου θα ηταν δικαιο να δινοτανε απο τοτε στην αλβανια ] και ευνοηθηκε στο νοτο αφου τα συνορα του πηγαν πιο νοτια απο οτι εδειξε η εκβαση των βαλκανικων πολεμων και [το σημαντικοτερο απο ολα] η επιθυμια των ντοπιων κατοικων [ για την πλειοψηφεια παντα μιλαμε] ... αρα τα περι αδικης μοιρασιας συνορων ας τα αφησουν...η θα λενε ολη την αληθεια η τιποτα...γιατι η μιση αληθεια και σε αυτη τη περιπτωση ειναι χειροτερη απο το ψεμα.....οσο για τα δυο τριτα του νομου θεσπρωτιας που κατοικουνταν απο διγλωσσους τουρκοτσαμηδες....ουτε επαναστασεις οπως οι βορειοηπειρωτες ουτε αυτονομιες ουτε τιποτα...αφου ηταν ως γνωστον αμφιβολου εθνικης συνειδησεως......αυτοι ειχανε κυριως συνειδηση ισλαμικη συνειδηση και μετα αλβανικη ,ελληνικη η τουρκικη τα χρονια εκεινα .... αφου πρωτα πολεμησανε εναντιων του ελληνικου στρατου το 1913 [γιατι θεωρουσανε συμφερον να παραμεινουν υπο οθωμανικη διοικηση ,λογικο αφου ηταν οθωμανοι] και αφου χασανε τελικα και περασε η περιοχη τους υπο ελληνικη διοικηση υστερα στειλανε την παρακτω επιστολη ...
    Μια φράση από το Υπόμνημα που υπέβαλαν οι Τσάμηδες της Θεσπρωτίας στην Διεθνή Επιτροπή Ελέγχου στις 6/11/1913 είναι ενδεικτική:
    «Θα συμπολεμήσουμε με τα αδέρφια μας τους Χριστιανούς, μέχρις εσχάτων, για ν’αποκρούσομε το ζυγό του αλβανικού κράτους και να διατηρήσουμε την ελευθεριά μας στην αγκαλιά της μητέρας μας Ελλάδας…».
    ΕΙΠΑΜΕ ΑΜΦΙΒΟΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ [ ΠΟΥ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΒΟΛΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος6/2/16 11:25 π.μ.

    AΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΣΙΤΕΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΕΞΟΜΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ......
    καποιοι εθνομηδενιστες ειχανε γραψει ότι '''να λεμε και ευχαριστω στους αλβανους που δεν κανανε αντιποινα στους βορειοηπειρωτες λογω αυτων που συνέβησαν με τους αλβανοτσαμηδες το 1944...
    τελειως λαθος η συγκριση...και δυστυχως εκ του πονηρου ....
    εχουμε...
    πρωτον σε 1500 υπολογιζοντε οι ελληνες βορειοηπειρωτες που συμμετειχαν στο εαμ αλβανιας ενω απο την αλλη εντος ελλαδικης επικρατειας 1900 τσαμηδες καταδικαστηκαν ως δωσίλογοι οχι απλα δωσιλογοι από τα ελληνικα δικαστηρια για αυτά που πραξανε στο πλευρο των γερμανων εναντιων των ελληνων...
    επισης τους ιδιους τους αρχηγούς των τσαμηδων εκτελεσαν οι κομουνιστες αλβανοι οταν οι τουρκοτσαμηδες περασανε εντος αλβανιας...τους ξερανε οι αλβανοι κομουνιστες , αφου ειχανε δημιουργησει οι τουρκοτσαμηδες το ταγμα του νουρι ντινο στο αργυροκαστρο ,δηλαδη εντος αλβανικης επικρατειας δηλαδη , στο πλευρο των γερμανων το 1944 που δραστηριοποιουνταν εναντιων του ΕΑΜ αλβανιας [ταγμα που αποτελουνταν αποτουρκοτσαμηδες και λιγους ντοπιους αλβανους]...
    και να μας που οι ελληνοφωνοι εθνομηδενιστες...σε ποιους ακριβως να κανουν οι αλβανοι... αντιποινα;;...αφου οι βορειοηπειρωτες αποτελούσανε σημαντικο μερος των ανταρτων του ΚΚΑ στις περιοχες νοτιως αργυροκαστρου πρεμετης...δηλαδή τι;;;;...να τα βαλει το ΕΑΜ Αλβανιας με τους ανταρτες του;;;; η μηπως να δημιουργησει πρόβλημα με τους βορειοηπειρωτες [στους οποιους ετσι κι αλλιως υποσχότανε ισονομια μετα τον πολεμο με σκοπο να ενταχθουν στο ΕΑΜ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ]....ηξερε ο χοτζα [και γενικα ηξεραν οι κατοικοι του νοτου , αλβανοι και ελληνες ] πολύ καλα τον ρολο των τουρκοτσαμηδων για αυτό και τους προωθησε το καθεστως του Χοτζα μακρυα απο τα συνορα , στον αυλωνα και στην μουζακια και τα τιρανα ακομα....καμια σχεση λοιπον οι τουρκοτσαμηδες με τους βορειοηπειρωτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος6/2/16 11:31 π.μ.

    απο τον απελευθερωτικο λογο του ενβερ χοτζα το 1944 στα τιρανα....
    ''Με τον γειτονικό ελληνικό λαό πολεμήσαμε μαζί και χύσαμε μαζί το αίμα μας, ο ένας περιποιήθηκε τις πληγές του άλλου σε αυτόν τον κοινό αντιφασιστικό αγώνα και είναι επιθυμία μας να διατηρήσουμε πάντα καλές σχέσεις με αυτόν τον ευγενή λαό. '''
    αναφέρεται στους ελληνες της Ηπειρου και σε κοινες επιχειτησεις [ του ΕΛΑΣ με παρτιζανους από το λεσκοβικι βορειου ηπειρου ] εναντιον γερμανων η ιταλων αφου το εαμ ελεγχε την ορεινη μουργκανα [ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΑ ορεινη περιοχη ] αρα με το ΕΑΜ ΕΛΑΣ με αυτους ειχε αμεση σχεση-συνεργασια το ΚΚΑ στον αγωνα εναντια στουσ γερμανους .....
    επισης λεει παρακατω για τιυς ελληνες της νοτιου αλβανιας-βορειοηπειρωτες.....
    '''' Η δημοκρατική κυβέρνηση της Αλβανίας θα εγγυηθεί στην ελληνική μειονότητα την ελευθερία και τα δημοκρατικά και εθνικά δικαιώματα , για τα οποία τα παιδιά αυτής της μειονότητας πολέμησαν ηρωικά στις ταξιαρχίες του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης'''
    αυτά και για την ελληνικη μειονοτητα από τον κομουνιστη ηγετη της αλβανιας....τα γραφω αυτά για τον ανθρωπο που ειπε να λεμε και ευχαριστω που δεν κανανε ''αντιποινα''' οι αλβανοι στους βορειοηπειρωτες...τι αντιποινα βρε παμε καλα;;;;
    ποιοι είναι αυτοι οι '''ιστορικοι'' που εξισωνουν δυο περιπτώσεις[τσαμηδες και βορειοηπειρωτες];;;..περα από το ότι ηταν μειονότητες τι άλλο τους συνδεει για να ειχανε και '''παρομοια αντιμετωπιση'''' ;;; απολυτως τιποτα....
    οι μεν εχανε 1900 ατομα ενοπλα στο πλευρο των γερμανων και οι δε 1500 στο πλευρο των κομουνιστων της αλβανιας εναντιων των Γερμανων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος6/2/16 11:32 π.μ.

    τελειως διαφορετικη ηταν η ιστορικη πορεια των δυο μειονοτήτων....τουρκοτσαμηδων και βορειοηπειρωτων ...οι τουρκοτσαμηδες φτιαξανε , με την αδεια των κατακτητων] , δικο τους συστημα αυτοδιοίκησης στη Θεσπρωτια , με σκοπο την ενωση με την αλβανια [πραγμα που δεν κανανε οι βορειοηπειρωτες στη βορεια ηπειρο ] , και οι τουρκοτσαμηδες οπλοφορούσανε με την αδεια των ιταλογερμανων πραγμα που απαγορευοτανε για οποιονδηποτε ελληνα ηπειρωτη ειτε της αλβανιας ειτε της ελλαδας , [ αυτό θυμιζει τουρκοκρατια οπου οι γκιαουρηδες ρωμιοι δεν επιτρεπότανε να οπλοφορουν σε αντιθεση με τους μουσουλμάνους τουρκοτσαμηδες]..
    Το 1942 Ιδρύεται το «Εθνικό Αλβανικό Συμβούλιο», η περίφημη «ΞΙΛΙΑ» (keshilli) [ 14 οπλοφορα ταγματα ] , ενώ λειτουργούν τελωνεία (Σαγιάδα), εφορίες (εισπράττουν φόρους), δικαστήρια, καθώς και η γνωστή αστυνομία της Τζανταρμερίας (Xhandarmeria)..
    δηλαδή εδωθη από τα κατοχικα στρατεύματα ως ανταμοιβή-ανταλλαγμα για την ενοπλη συμμαχια των τουρκοτσαμηδων , και με σκοπο τον πληρη προσεταιρισμο τους ένα ειδος αυτομιας στη Θεσπρωτια....πραγμα που επισης δεν συνεβη με τους βορειοηπειρωτες....
    ....επισης .Στις 17 Ιουνίου ιδρύεται το φασιστικό κόμμα της Θεσπρωτίας. Ιδρύονται τα νέα δημοτικά συμβούλια με διορισμένους προέδρους από τα κατοχικά στρατεύματα..πραγμα που επισης δεν εγινε από τους βορειοηπειρωτες.....
    ...διολου τυχαιο ότι ο ελας δεν προστατεψε οσο '''θα μπορουσε'' ισως τους τσαμηδες....μα όταν τοσοι λιγοι [ και από συγκεκριμενη περιοχη , μονο το φιλιατι και περιξ] εντασοντε [ στο τελος της κατοχης μαλιστα και όχι νωρίτερα,ως εσχατη λυση μετα την αποχωρηση ιταλων και γερμανων] στον ελας και γνωρίζοντας οι ελασιτες τι ακριβως ειχε συμβει τα προηγουμενα τρια χρονια είναι απολυτα λογικο..όπως και η καχυποψια με την οποια τους αντιμετωπισε ο κομμουνιτης χοτζα αφου δεν τους αφησε για πολύ καιρο κοντα στα σύνορα [για να μην δημιουργησουν προβλήματα] και τους εστειλε βορειοτερα [ τους χαρακτηριζαν αντιδραστικους [ως λαος] δηλαδή ''εχθρους'' της κομμουνιστικης ''προοδου''όπως την εννουσαν ] λογικο είναι αφου και αυτοι γνωριζαν τι ειχε συμβει με τους τσαμηδες της θεσπρωτιας καλυτερα απο τους οποιουσδηποτε ελληνοφωνους καθηγητες...
    ΤΕΛΙΚΑ ΤΙ ΚΟΙΝΟ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ;;;....
    ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος17/2/16 9:25 μ.μ.

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ
    Ακομα και το δικαστηριο δοσιλογων του μεταπολεμικου "ελληνικου" αμερικανοδουλου "κρατους",που θα ηθελε να γιγαντωσει τον αριθμο για να δικαιολογησει το διωξιμο των Τσαμηδων ,μονο 1930 καταδικασε.
    ΛΑΘΟΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ...ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ...ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ...Ο ΑΡΙΘΜΟΣ 1930 ΟΧΙ ΑΠΛΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΟΠΩΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΑ ΕΝΝΟΕΙΘΕΙ ..ΑΛΛΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ....
    ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ...ΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΘΕΝΤΕΣ ΩΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ ΟΧΙ ΑΟΡΙΣΤΑ...ΑΛΛΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ...ΑΡΑ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΜΕΓΑΛΩΣΕ '''ΤΑΧΝΗΕΝΤΩΣ'' ΟΠΩΣ ΠΟΛΛΟΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΕΝΝΟΗΘΕΙ ...ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ.....ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΝΑ Ε ΞΗΓΗΘΩ ΓΙΑΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ.....ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ 1940 , ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΕ ΑΠΟ 17000 [ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ] ΕΩΣ 22 ΧΙΛΑΔΕΣ [ ΗΠΙΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ]
    ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΛΟΙΠΟΝ .... 19 ΜΙΣΗ ΧΙΛΑΔΕΣ....ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΙΛΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΗΛΙΚΙΑΣ....ΜΕΝΟΥΝ 9.500 ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΦΙΛΟΥ...ΒΓΑΛΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ [ ΟΙ ΑΝΩ ΤΩΝ 55 ΕΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 15 ΕΤΩΝ]....ΜΕΝΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 5000 ΑΝΔΡΕΣ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΟΠΛΑ.....Ε ΡΕ ΦΙΛΕ...ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΜΠΤΑ [ΟΙ 1930ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΕΣ] ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΛΑ ΓΙΑ ''ΑΝΟΧΗ'' Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ''ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ [ΣΕ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΚΑΨΙΜΟ ΣΠΙΤΙΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣΚΛΠ ΚΛΠ]...ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝΕ....Ε ΟΤΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΑΥΤΩΝ ΚΑΝΑΝΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΙΚΡΟ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ.....ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΡΑΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ.....ΜΙΑ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΙΣΕΙ

    ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
    δεν καθεσαι να σκεφτεις για ποο λογο καποιοι τσαμηδες ηθελαν τους Ναζι,κανεις πως δεν βλεπεις την απαραδεκτη τακτικη του ελληνικου κρατους απο το 13 και επειτα,που το μονο ανθρωπινο δικαιωμα που σεβαστηκε ηταν το θρησκευτικο!

    ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΦΙΛΕ...ΤΟ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ;;;.....ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΟ 1913 ΕΩΣ ΤΟ 1937.......ΜΟΛΙΣ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ Η ΔΗΜΟΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ.....ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΜΕΤΡΟ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΟΡΘΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ 1940 ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ...ΑΛΛΩΣΤΕ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ....ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ...ΣΤΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΕΙΧΕ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕΙ Ο ΖΩΓΟΥ ΤΟ1934 ΤΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;;;.....ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΝΕΝΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΙΤΑΛΟΥΣ ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΤΑΠΕΙΣΗ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟΒΑΘΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ....ΔΕΥΤΕΡΟΝ....ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ [ ΤΟΥΡΚΟΙ Η ΠΟΜΑΚΟΙ] ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΤΙ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ;;;...ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΥΠΟ ΜΕΤΑΞΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΖΗΣΑΝΕ....ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΗΤΑΝ .... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΙΚΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ... ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝΕ ΧΑΣΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΚΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΙΚΡΑΣΣΙΑΤΩΝ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ ΚΛΠ ΚΛΠ..ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΕΝΑ ΔΕΚΑΤΟ Η ΕΙΚΟΣΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΑΞΑΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ....ΞΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ 85 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΜΟΝΑΡΧΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΚΟΥ Η ΚΑΤΟΧΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ , ΟΥΤΕ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΕΣ , ΟΥΤΕ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΞΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΠΙΕΖΑΝΕ ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ......ΑΛΛΑ ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΣΥΝΤΟΠΙΤΕΣ ΤΟΥΣ , ΦΤΩΧΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΗΛΙΚΙΑΣ Η ΦΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ ΑΟΠΛΟΙ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος22/2/16 7:58 μ.μ.

    Συνοπτική έκθεσις των απωλειών τοΰ πληθυσμού
    και των καταστροφών τών γενομένων είς την περιφέρειαν
    Θεσπρωτίας ΰπό τών Τουρκαλβανών

    ( Έπ'ι τη βάσει τοΰ ύπ' αριθ. 2]48 βουλεύματος τοΰ Ε.Ε.Γ.Ε.Π ').

    1.Είς την έπαρχίαν Θυάμιδος
    α) Έφονεύθησαν 150 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν 5 σχολεία και 2 κοινοτικά καταστήματα, μία "Εκ¬κλησία και 233 οίκίαι.
    γ) Διηρπάγησαν τα έπιπλα καί σκεύη τών οικιών 8 χωρίων και 388 μεμονωμένων οικιών. "Απαντα τα εμπορεύματα τών καταστημάτων, ρουχι¬σμός άντιπροσωπεύαιν 600 εκατομμύρια προπολεμικών δραχμών, άπαντα τά είδη δύο σχολείων, μιας Εκκλησίας, 31.540 αιγοπρόβατα, 1.706 φορτηγά ζώα, 314 βόες, 2.500.000 οκ. δημητριακών καρπών, τρόφιμα, κλπ.

    2. Είς την έπαρχίαν Παραμυθίας
    α) Έφονεύθησαν 201 "Ελληνες πολΐται.
    β) Έπυρπολήθησαν εξ ολοκλήρου 19 χωρία και 5 Έκκλησίαι. γ) Διηρπάγησαν όλος ό ρουχισμός, τά έπιπλα καί σκεύη τών άνωτέρω χωρίων.

    3- Είς τήν έπαρχίαν Μαργαριτίου
    α) Έφονεύθησαν 114 "Ελληνες πολΐται.
    β) Διηρπάγησαν διάφορα είδη τών κατοίκων.

    4 Εις τήν έπαρχίαν Πάργας (Φαναριού)
    α) Έφονεύθησαν 600 "Ελληνες πολΐται και πολλοί εκ τών κακώσεων κατέστησαν ανίκανοι προς έργασίαν.
    β) Πλείστοι διαρπαγαί, λεηλασίαι καί καταστροφα'ι ελαβον χώραν' όμοίως και άπαγωγαϊ κορασιών καί γυναικών.

    Υπεύθυνοι δια τά διαπραχθέντα εγκλήματα πολέμου εις τον Νομόν Θεσπρωτίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος23/2/16 12:15 μ.μ.

    https://www.youtube.com/watch?v=Do1tV2PKVtA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος26/2/16 11:32 μ.μ.

    Να που ενα περιστατικο ανατρεπει την προπαγανδα των αλβανων εθνικιστων [ σωρια τετοιων περιστατικων υπαρχουν για την ακριβεια αλλα θα εστιασουμε σε αυτο]

    Ενδεικτικά στις 27-7-44 στο μεικτό χωριό Πηγαδούλια συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά στο τέμενος και όταν ο πρόεδρος Ν.Σιούτης αρνήθηκε να υπογράψει το ψήφισμα εκτελέστηκε μπροστά στους συγχωριανούς του. Στις 6-12- 44 εκστρατεύουν στα χειμερινά λιβάδια του χωριού Σκανδάλου και φονεύουν 15 βοσκούς κλέβοντας και τα κοπάδια τους. Εξολοθρεύουν τους άνδρες 4 οικογενειών (Ζήκου, Χρηστούλη, Ντίσιου και Πιτούλη,)οι οποίοι ωστόσο μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα πετούν κατάμουτρα στους φονιάδες τους:Κάντε ότι θέλετε.ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
    ......Συνολικά το 1941 έχουμε 28 δολοφονίες μόνο από Τσάμηδες, ενώ το 1942 90. Να σημειώσουμε ότι τα νούμερα αυτά είναι τα επιβεβαιωμένα, καθώς υπάρχουν άλλες τόσες περιπτώσεις εξαφανισθέντων ή ανευρευθέντων αργότερα νεκρών για τις οποίες απλώς δεν έχουμε αυτόπτες μάρτυρες ή κάποιο επίσημο όργανο της πολιτείας για να τις καταγράψει καθώς από τα τέλη του 1941 ουσιαστικά δεν υφίσταται κανένα στοιχείο ελληνικής διοίκησης στη Θεσπρωτία.

    ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΔΥΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΩΤΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ '''ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΗΣ'' ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΚΑΙ ΑΡΑ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ''ΟΠΟΙΩΝ'' ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΣ , ΕΙΤΕ ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ , ΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΔΑΦΙΚΩΝ....
    Πρωτον οτι οι τουρκοτσαμηδες διωχτηκανε οχι μονο απο εδεσιτες αλλα και απο τις ελληνικες κατοχικες αρχες της περιοχης [προσπαθωντας καποιοι να δικαιλογησουν-αιτιολογησουν τον μεγαλο αριθμο ενοπλων στο πλευρο των γερμανων ] ......αφου οπως εχει αποδειχθει και οπως επιβεβαιωνει και η πηγη
    ''''ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ'' που σημαινει οτι η περιοχη εκεινη ηδη απο το 1942 δεν ανηκε στο ελλαδικο κρατος...για να μαστε ακριβεις ηταν ηδη ημιαυτονομη απο τα τελη του 1942 , με συνεχη πορεια προς αυτονομια [ η οποια δεν πραγματοποιηθηκε τελικα] ,τουρκοτσαμικη χωροφυλακη κλπκλπ.....αλλα οι μονες κατοχικες αρχες στη περιοχη ηταν οι τουρκοτσαμικες ειδικα απο τα τελη του 1942
    ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ.....οτι λογο ''''αμυνας''' αναγκαστηκανε να εξοπλιστουν απο τα κατοχικα στρατευματα , '''και καλα'' για να αντιμετωπισουν τον ΕΔΕΣ...αφου βλεπουμε οτι σε αμυνα βρισκονταν ηδη απο το 1941-42 , οχι οι τουρκοτσαμηδες , αλλα οι ελληνες της περιοχης,,,πολυ πριν δημιουργηθει ο ΕΔΕΣ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος1/3/16 1:22 π.μ.

    ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…..ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΕΣ

    Συνταγματαρχης των SS στην Ηπειρο Ζοζεφ Ρεμον
    »»στον αγωνα εναντιων των ανταρτων οι μονοι που μας υποστηριζουν είναι οι Αλβανοι »…

    Το συνταγμα μου και οι Αλβανοι ειχαν διαρκως απωλιες κατά την διαρκεια των επιχειρησεων»»…

    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ [ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ] ΗΤΑΝ ΕΝΟΠΛΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΑΜΑΝΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ…..ΟΧΙ »ΚΑΠΟΙΟΙ»’….ΑΛΛΑ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ …. ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ Η ΠΗΓΗ ΟΤΙ »’ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ»ΚΛΠ…ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΒΟΗΘΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΤΑΓΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΑΙΞΑΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ,ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ…..ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ …ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΘΗΚΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ , Η ΔΡΑΣΗ ΚΑΠΟΙΑΣ ΕΝΟΠΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ…ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΙΚΕΣ …

    .Όπως άλλωστε η διοίκηση της γερμανικής μεραρχίας παρατηρεί σε έκθεσή της, «τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στον αγώνα κατά των ανταρτών», για να προσθέσει λίγο αργότερα ότι «στις μέχρι τώρα επιχειρήσεις κατά των ανταρτών οι μουσουλμάνοι αποδείχτηκαν ικανοί λόγω της γνώσης της περιοχής, ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις ανίχνευσης.».

    ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ….
    ..ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ »’ΜΕΡΙΚΟΥΣ» …..Η »ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ» ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ…
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΛΕΕΙ ….
    .»Τα τμήματα του αλβανικού πληθυσμού συμπαρίστανται στα γερμανικά στρατεύματα και έχουν προσφέρει πολύτιμη βοήθεια
    .
    ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΗΓΗ ΑΥΤΗ ΜΙΛΑΕΙ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΓΙΑ »ΕΝΟΠΛΟΥΣ»’….ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΛΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ…ΟΠΟΙΟΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ….
    ΚΑΤΙ ΞΕΡΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΖΗΣΑΝΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ…..
    ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΗΓΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΩΣ ΠΟΛΥ ΑΝΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ….ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΑΛΛΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ...….ΛΕΓΑΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΑΝΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ…ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος15/4/16 11:49 μ.μ.

    ΝΑ ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
    Σύμφωνα με τον στρατηγό Δημήτριο Νότη Μπότσαρη, αρχηγό του Σώματος των Εθελοντών εντοπίων Ηπειρωτών κατά το 1912-13: "Θανόντος του Σκεντέρμπεη οι Μποτσαραίοι μαχόμενοι προς Τούρκους και Τουρκαλβανούς, κατήλθον προς την Δράγανη. Κατά τας αρχάς δ ε του 17ου αιώνος ίδρυσαν με άλλους αδούλωτους Έλληνες την Σουλιώτικη Συμπολιτεία"

    ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ , ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 , ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ , ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΙΩΑΝΝΙΝΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …. »»’ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ »» [ ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ]
    ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ » .
    ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
    , ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟΥ.
    ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ….
    ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ Η ΟΤΙ ''''ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ''' ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΔΡΥΘΥΗΚΑΝΕ ΑΡΓΟΤΕΡΑ.
    ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ..
    ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ , ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ …..
    ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ , ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΣΤΑΣ ΛΙΓΟ ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΩΓΩΝΙ ] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ …
    ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ H ΕΙΧΕ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
    ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΛΙΑ [ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ]

    http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=205230&start=105
    παντωσ στην ιταλια εχουμε τον ηρωα δημητρη λεκα τον ηπειρωτη '''demetrio lecca epirota'''
    και παρακατω η επιγραφη αναφερει
    ''''salvatore di grecia''''
    μια καλη απαντηση περι των μυθευματων περι '''μη ελληνικης χειμαρας'' που απλα '''εξελληνιστηκε γλωσσικα''' απο την κερκυρα .....
    ακυρο ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος15/4/16 11:52 μ.μ.

    ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΥΝΟΥΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΩΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΤΟΣΚ [ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ].
    ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ ]
    ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΡΙΖΑΣ , ΖΑΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ
    ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΓΕΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΖΑΠΠΑΣ [ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ ] Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ1914 Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ
    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ 1940 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ
    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
    ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ
    ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ,
    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ »’ΧΟΡΜΟΒΙΤΑΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΜΟΝΥΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΗΠΑΣΑ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ . ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΛΑΓΟΥΜΤΖΗ ΝΤΑΛΑΡΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΧΝΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ .
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ 1914 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΜΙΓΩΣ
    ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
    ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ-ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
    ΔΟΞΑΤΕΣ ,ΚΕΣΤΟΡΑΤΕΣ ,ΣΤΕΓΟΠΟΥΛΟΙ , ΚΡΙΝΑ , ΤΡΑΝΟΣΙΣΤΑ , ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ,
    ΚΑΡΓΙΑΝΗ ΚΛΠ ΚΛΠ
    Στις 16 Ιουνίου 1913, οι αντιπρόσωποι των «τμημάτων Ρίζης και Ζαγοριάς» έστειλαν ένα υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούν ιστορικά, γεωγραφικά και εθνολογικά επιχειρήματα για να τεθούν τα σύνορα «της Ελληνικής Ηπείρου και της Αυτονόμου Αλβανίας, της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία».
    Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στο φαινόμενο της διγλωσσίας (που με το καθεστώς του Τζάτζη μεταβλήθη σε αποκλειστική αλβανογλωσσία): «Η στενότης των σχέσεων μετά των Αλβανών εισήγαγε την χρήσιν εκτός της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσης … το ιαεξαγώμενον εκ της χρήσεων της αλβανικής γλώσσης εις τα βόρεια της Ηπείρου καταπίπτει προ της πραγματικότητος της Εθνικής συνειδήσεως των χριστιανών».Για το ζήτημα της διαφοροποίησης τους από τους Αλβανούς είναι
    ξεκάθαροι: «Ζητούντες να ωφεληθώσιν εις βάρος άλλων, αντετάχθησαν απ” εναντίας πάση δυνάμει συμπράττοντες μετά των Τούρκων και ανθιστάμενοι μετ” ιδιτέρας ορμής εις τον απελευθερωτικόν αγώνα της Ελλάδος εν Ηπείρω. Οι Αλβανοί δυστυχώς είναι εκείνοι, οι οποίοι μετέβαλον τα Ελληνικά χωριά εις σωρούς τάφρας και παρεξετράπησαν εις τας φρικωδεστέρας ωμότητας κατά των κατοίκων της
    Ηπείρου».
    Παρακάτω, προχωρούν στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει όλους τους άνδρες από 20 – 40 ετών και μάλιστα τα χωριά τους θα αναλάβουν όλα τα έξοδα. Οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών εξέλεξαν πενταμελή επιτροπή
    για να τηλεγραφήσει τις αποφάσεις τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο:
    1. Ντίλιος Κ. Βασίλειος, εκ Λαμπόβου
    2. Χαρίτος Πέτρος, εκ Νίβανης
    3. Χατζηβασιλείου Θωμάς, εκ Μικράς Τσέτας Λαμπόβου
    4. Μαρκόπουλος Θεοδώσιος, εκ Λέκλης
    5. Γιάσσου Αναστάσιος, εκ Σέπερης
    ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 103 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΩΣ »ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος24/4/16 11:39 μ.μ.

    ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΑΛΑΙΑ ΠΟΤΕ ΔΙΓΛΩΣΣΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΡΙΖΑΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΖΑΓΟΡΙΑΣ ,
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ »’ΜΕΙΚΤΗΣ»’ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΚΥΡΙΩΣ [ΚΑΙ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ] , ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ,
    ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ…
    ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΠΕΡΙΞ ΛΕΣΚΟΒΙΚΙΟΥ ΟΝΟΜΑΤΙ »’ΚΑΡΑΜΟΥΡΑΤΙΑ» ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ .
    ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ »ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ» ΠΡΟΣ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ , ΕΝΩ ΚΑΙ ΣΕ ΧΑΡΤΕΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΩΣ »’ΜΕΙΚΤΟΙ ΓΡΑΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ»’ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ Η ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΑΠΛΑ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ.
    Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΗΚΩΣΑΝΕ ΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ 1914 ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΟΥΣΟΥΜΑΝΟΙ ΛΟΓΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΕΚ ΤΟΥ ΛΕΣΚΟΒΙΚΙΟΥ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΒΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
    ΙΔΟΥ ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ »’ΑΛΒΑΝΩΝ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .[ΔΙΓΛΩΣΣΩΝ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ] ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΔΕΝ ΕΝΕΤΑΧΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΠΟΤΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ [ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΗ , ΟΠΩΣ Η ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΗ, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΔΡΟΠΟΛΗΣ]
    ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ [ΜΠΟΝΤΑΡΙ,ΔΑΡΔΕΣΙ ΚΛΠ KLP ] ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ »ΜΗ ΑΛΒΑΝΙΚΑ»’ΧΩΡΙΑ ΤΟ 1913 Η ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ….
    ΜΕΛΙΣΣΙΝΙ,ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ,ΦΟΥΡΚΑ,ΣΟΡΟΠΟΛΗ ,ΚΑΛΟΥΔΙ ,ΠΕΤΡΑΝΙ ,ΕΛΕΟΥΣΑ , ΒΛΑΧΟΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ,ΜΕΣΣΑΡΙΑ,ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΚΛΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος25/4/16 12:09 π.μ.

    ΕΚΑΝΑ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΡΟΠΟΛΗ..ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Ανώνυμος5/12/19 12:32 π.μ.

    Οι Βλάχοι δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Κάποιοι από αυτούς είναι ελληνικής συνείδησης αλλά όχι καταγωγής.

    Mετά τους Δακικούς πολέμους και την υποταγή της Δακίας, ο αυτοκράτορας της Ρώμης Τραϊανός εποίκισε τη χώρα με πολλούς Ρωμαίους και κυρίως Ιλλυριούς, και έτσι οι Δάκες εκλατινίστηκαν, ενώ δέχτηκαν και πολλά ιλλυρικά στοιχεία. Οι ομοιότητες αυτές έχουν κάνει ορισμένους ερευνητές να πιστεύουν ότι οι Αλβανοί κατάγονται από τη Δακία - και συγεκριμένα ότι είναι απόγονοι του δακικού φύλου των Κάρπων - και ότι τον 3ο-4ο αιώνα μετανάστευσαν στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας από τα Καρπάθια. Αλλά ποιοι το λένε αυτό; Κυρίως Ρουμάνοι (Parvan, Puscariu, Capidan) και ο αποτυχημένος Βούλγαρος γλωσσολόγος Vladimir Ivanov Georgiev (1908-1986).

    Οι Βλάχοι όμως - και όχι οι Αλβανοί - φέρονται να είναι απόγονοι των αρχαίων Δακών, οι οποίοι κατάγονταν από τούς θράκες, που έμεναν στη βόρειο Ιταλία περί το Σάβο ποταμό, παραπόταμο τού Δούναβη και εκλατινίστηκαν. Ήταν λαός σκληροτράχηλος, που παρενοχλούσαν τούς Ρωμαίους, οι οποίοι με κανένα τρόπο δεν μπορούσαν να τούς υποτάξουν. Έτσι λοιπόν, εξ ανάγκης, ο αυτοκράτορας Τραϊανός περί το 100 μ.Χ. τούς εκδίωξε και απωθώντας τους έφτασαν μέχρι τη σημερινή Ρουμανία, η οποία πήρε το όνομα της από τούς ρωμαίους και αυτό επειδή εγκαταστάθηκαν εκεί οι Δάκες. Μάλιστα όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν τη Δακία, ο ηγεμόνας της ο Δακεβάλος, όταν έχασε τη μάχη, αυτοκτόνησε για να μην πέσει στα χέρια του Τραϊανού καί αλυσοδεμένος σταλθεί στη Ρώμη. Τότε οι Ρωμαίοι εγκατέστησαν στα στρατηγικά σημεία της Δακίας μόνιμες και ισχυρές φρουρές και παράλληλα έστειλαν Ρωμαίους και Ιλλυριούς αποίκους.

    Οι Βλάχοι είναι αυτόχθονες ελληνικοί πληθυσμοί που εκλατινίστηκαν γλωσσικά ή ήρθαν από τη Δακία; Η ελληνική εθνικιστική νομενκλατούρα υποστηρίζει ότι οι Βλάχοι είναι αυτόχθονος ελληνικός πληθυσμός, οι οποίοι αφού εκλατινίστηκαν, τότε κατευθύνθηκαν προς τη Δακία και δεν προήλθαν από αυτήν. Άνοδο πληθυσμού από τις ελληνικές περιοχές προς τη Δακία (και όχι κάθοδο τους από αυτήν) υποστηρίζουν παραδόξως ακόμα και Ρουμάνοι επιστήμονες, όπως οι Ovid Densusianu (Histoire de la langue roumaine, 1901), T. Papahagi (Grai si Sulfet, 1, 1923-1924, 228), N. Roman (Graiul Romanesc, 3, 1928, 55), A. Sacerdoteanu (Anuarul Institutului de Istorie Nationala, 5, 1928-1930, 497), I. Siadbei (Originile dialectelor romine, 1933, 19) και κάποιοι άλλοι.

    Εδώ θα ήθελα να υποβάλλω ένα ερώτημα. Αν και η Ρουμανία είναι μία χώρα με μεγάλα βοσκοτόπια και πεδιάδες, για πιο λόγο να αφήσει κάποιος τα ελληνικά εδάφη με τον ήλιο και το μεσογειακό κλίμα και να ανέβει με τα κοπάδια του προς μία χώρα με πολύ κρύο και πάρα πολλά χιόνια; Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος5/12/19 12:34 π.μ.

      Πληροφορίες για τους Βλάχους παρέχει και ο Χαλκοκονδύλης (ΙΕ αιώνας): «Οι Δάκες μιλούν γλώσσα παραπλησία τη Ιταλών, διεφθαρμένη τόσο πολύ…οι Ρωμαίοι ήρθαν στη χώρα τους και την κατοίκησαν». «Από τη Δακία στην Πίνδο το έθνος που κατοίκησε στη Θεσσαλία, ονομάζονται Βράκοι». «Στο όρος της Πίνδου κατοικούν Βλάχοι, ομόγλωσσοι των Δακών, έμοιαζαν με τους Δάκες που κατοικούσαν στον ποταμό Ίστρο.» (έκδοση Bonn Ι, σελ. 35; ΙΙ, σελ. 77; & VI, σελ. 319;)

      Ο Κίνναμος συνδέει τους Βλάχους με τους Ιταλούς έποικους όταν γράφει (ΙΒ΄ αιώνας): «Βλάχοι λέγονται οι άποικοι από την Ιταλία» (Ioannis Cinnami, Epitome rerum ab Ioanne et Alexio Comnenis gestarum, επιμ. Aug. Meineke, Bonn, 1836, σελ. 239)

      Οι Βλάχοι τής Ελλάδας αναφέρονται κατά πρώτον στην Ιστορία το 976 μ.Χ. από τον μοναχό και βυζαντινό χρονογράφο Κεδρηνό, ο οποίος έγραψε πως ο αδελφός του μετέπειτα Βούλγαρου τσάρου Σαμουήλ σκοτώθηκε το 976 από ‘οδίτες Βλάχους’ μεταξύ Πρεσπών και Καστοριάς. Αργότερα τούς αναφέρει κι ένας άλλος ιστορικός, ο Κεκαυμένος, ως ποιμένες, ζώντες βίο ληστρικό σε απόκρημνες και δύσβατες περιοχές. Επί αυτοκράτορα Αλεξίου του 1ου οι Βλάχοι αναφέρονται από όλους τούς ιστορικούς τής εποχής εκείνης. Πρωτοεγκαταστάθηκαν στο τρίγωνο Νις-Σόφιας-Σκόπια κι από εκεί απλώθηκαν πιο κάτω (βλ. Weigand: «Ethnographie von Makedonien», 11, 62). Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές, Θεσσαλία, Μακεδονία, Ήπειρο, Στερεά κ.α.

      Ο Κεκαυμένος (11ος αιώνας), στο «Στρατηγικό» του, λέει πολλά για τούς Βλάχους και μάς δίνει πολλά στοιχεία για τα ήθη και έθιμά τους. Περιγράφει μάλιστα και την Επανάσταση των βλάχων στη Θεσσαλία. Χαρακτηρίζει τούς Βλάχους ως γένος: «παντελώς άπιστο και διεστραμένο, που δεν υποτάσονται ούτε σε Θεό ούτε σε ορθή πίστη, ούτε σε βασιλιά ούτε σε συγγενή ή φίλο…». Ωστόσο ορισμένοι Έλληνες αλλά και ξένοι ερευνητές αμφισβητούν τη γνησιότητα αυτού του αποσπάσματος του Κεκαυμένου. Η Βουλγάρα μελετητής της μεσαιωνικής ιστορίας Genovefa Cankova-Petkova, παραπέμπει στη Ρωμαϊκή Ιστορία του Δίωνος Κασσίου (155-235 μ.Χ.), όπου η κάθοδος αφορά τους Κοστοβώκους και όχι στους Δάκες. Σύμφωνα όμως με τους περισσότερους επιστήμονες, οι Κοστοβώκοι προέρχονταν και αυτοί από τη Δακία. Αναφορές γι’ αυτούς κάνουν οι ιστορικοί και γεωγράφοι: Παυσανίας, Δίων Κάσσιος, Αμμιανός Μαρκελλίνος και το λεξικό Σούδα. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ασαφώς μας πληροφορεί πως το κοστοβωκικό έδαφος βρισκόταν στην προρωμαϊκή Δακία ή εντός της ευρωπαϊκής Σαρματίας, μίας περιοχής ανάμεσα στη σημερινή δυτική Ρουμανία, την ανατολική Ουγγαρία και τη βόρεια Γιουγκοσλαβία.

      Και η Άννα Κομνηνή κάνει πολύ λόγο για τούς Βλάχους τής Θεσσαλίας. Μνημονεύει ακόμα τον έκριτον (=προύχοντα, φύλαρχο των Βλάχων) Πουδίλο, πού έτρεξε τη νύχτα και ειδοποίησε τον αυτοκράτορα, πως οι Κουμάνοι πέρασαν τον Δούναβη (1, 10, 9). Επίσης, η Άννα η Κομνηνή στην Αλεξιάδα (στο 14ο κεφάλαιο) γράφει περιγράφοντας τις περιοχές τους γύρω απ’ τα βουνά του Αίμου: «…σε κάθε πλευρά απ’ τις πλαγιές του κατοικούν μερικές πολύ εύπορες φυλές, οι Δάκες και οι Θράκες στη βόρεια πλευρά, και στα νότια περισσότερο οι Θράκες και οι Μακεδόνες».

      Ο Κίνναμος γράφει, πως, όταν ο Λέοντας Βατάτζης εκστράτευσε στη βόρεια Βαλκανική - την «ουνικήν» - είχε πολύ στρατό από Βλάχους: «Βλάχον πολύν όμιλον» (260).

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/12/19 12:35 π.μ.

      Ας δούμε κάτι ενδιαφέρον. Λίγο μετά το 680 μ.Χ. στον Κεραμήσιο Κάμπο ή Κάμπο της Πελαγονίας (Κεραμιαί ήταν το προσλαβικό όνομα του Πρίλεπ) φτάνει ένα συνονθύλευμα λαών υπό την ηγεσία του Βούλγαρου Κούμπερ. Λένε στους βυζαντινούς ότι κατοικούσαν στο Αβαρικό Χαγανάτο γύρω από την περιοχή του Σιρμίου. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν πολλοί οι οποίοι ήταν απόγονοι Ρωμαίων πολιτών των Βαλκανίων που 2 γενέες πριν οι Άβαροι είχαν αιχμαλωτήσει και είχαν συγκεντρώσει στην περιοχή του Σιρμίου. Αν και είχαν επιμειχθεί με τους «βαρβάρους», ισχυρίστηκαν αυτοί οι «Σερμησιάνοι», διατήρησαν τις παραδόσεις των Ρωμαίων προγόνων τους και τώρα επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην πατρική τους αυτοκρατορία.

      Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο 2ος, γράφουν τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου, έδωσε εντολή στους Δρουγουβίτες Σλάβους της Πελαγονίας (τους οποίους είχε υποτάξει με μια εκστρατεία λίγα χρόνια πριν) να παράσχουν τρόφιμα στους ακολούθους του Κούμπερ. Μετά από λίγο καιρό, οι Σερμησιάνοι άρχισαν να διασπείρονται εδώ και εκεί. Πολλοί πήγαν στην Θεσσαλονίκη και από εκεί άλλοι συνέχισαν για Κωνσταντινούπολη. Σε κάποια φάση, ξανασυγκεντρώθηκαν από τους Βυζαντινούς στα δυτικά της Θεσσαλονίκης. Το δεξί χέρι του Κούμπερ ήταν ο Μαύρος. Τα Θαύματα αναφέρουν ότι τιμήθηκε με τον τίτλο του πατρίκιου και αυτού του Άρχοντα των Σερμησιάνων και των Βουλγάρων. Η σφραγίδα του έχει βρεθεί αρχαιολογικά. Τα Θαύματα επίσης γράφουν ότι σχεδίαζε να καταλάβει την Θεσσαλονίκη, αλλά απέτυχε και ότι μιλούσε 4 γλώσσες: «την γλώσσα μας» (δηλαδή ελληνικά), την σλαβική, την βουλγαρική και την λατινική.

      Την ίδια εποχή (περίπου το 700 μ.Χ.) που τα θαύματα μιλάνε για τον πατρίκιο Μαύρο, Άρχοντα των Σερμησιάνων και των Βουλγάρων, το χρονικό του Θεοφάνη του εξομολογητή αναφέρει έναν Πατρίκιο Μαύρο Βέσσο να εκστρατεύει στην Κριμαϊκή Χερσόνησο. Οι περισσότεροι ιστορικοί σήμερα δέχονται ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο.

      Τώρα, το Σίρμιο βρίσκεται εκεί που ο ποταμός Drina χύνεται στον Σάβα. Άρα οι Σερμησιάνοι ζούσαν «γύρω από τους ποταμούς Σάβα και Δούναβη», όπως λέει και ο Κεκαυμένος για τους Βλάχους. Επομένως, η άποψη του Κεκαυμένου ότι οι Βλάχοι της Ελλάδος ήταν εκλατινισμένοι Δάκες και Βέσσοι που κάποτε κατοικούσαν γύρω από τους ποταμούς Σάβο και Δούναβη επιβεβαιώνεται από τις βυζαντινές πηγές (Θαύματα, Χρονικό Θεοφάνους κ.α.).

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/12/19 12:36 π.μ.

      Κατά την ύστερη βυζαντινή περίοδο, υπάρχουν τρεις «Βλαχίες» στον ελλαδικό χώρο: Η Θεσσαλία είναι η «Μεγάλη Βλαχία», η Δυτική Στερεά είναι η «Μικρά Βλαχία» - επομένως δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν τα δέκα «Καρπενήσια» της Ρουμανίας (χωριά με το όνομα Cărpiniș υπάρχουν στη Ρουμανία στον νομό Timiş, στον νομό Braşov, στον νομό Gorj, στον νομό Alba, στον νομό Hunedoara, Cărpeniș στον νομό Argeş, Cărpenișu στον νομό Giurgiu κ.α.) - ενώ τέλος υπάρχει και μια «Άνω Βλαχία» η οποία ήταν κάπου στην οροσειρά της Πίνδου, αλλα δεν γνωρίζουμε ακριβώς που.

      «Ο Κίνναμος, αιώνες νωρίτερα θεωρούσε τους Βλάχους βόρεια του Δούναβη ως Ιταλούς αποίκους και την υποθετική ετυμολογία του ονόματος ‘Βλάχος’ από τον Pomponius Flaccus τον Ρωμαίο κατακτητή της Δακίας… Ο Κεκαυμένος πίστευε ότι οι Βλάχοι είχαν έρθει νότια στη Θεσσαλία, Μακεδονία και Ήπειρο μετά που η Δακία εγκαταλήφθηκε από τους Ρωμαίους, και ότι ήταν οι απόγονοι των Γετών και των Βεσσών. Έτσι ενδεχομένως τους θεωρούσε ως εκρωμαϊσμένες φυλές παρά ως αυθεντικούς απογόνους των Ρωμαίων αποίκων… Οι Βλάχοι όπως έχουμε δει κατοικούν κυρίως στους λόφους, αλλά οι Ρωμαίοι άποικοι τοποθετούνταν οι περισσότεροι στις χαμηλώτερες πλαγιές ή στις πεδιάδες. Οι Βλάχοι, οι οποίοι σήμερα βρίσκονται στις πόλεις οι οποίες κάποτε ήταν ρωμαϊκές αποικίες, εγκαταστάθηκαν εκεί μόνο στα νεώτερα χρόνια… Η αντίθετη αλλαγή από μία νομαδική ζωή σε μόνιμη εγκατάσταση είναι εύκολη και είναι κάτι που διαρκώς συμβαίνει. Η αύξηση του εμπορίου, όπως είδαμε στην περίπτωση των ίδιων των Βλάχων, συνέβαλε σε μία μεγάλη αύξηση στην εγκατάσταση τους σε κατοικημένα χωριά κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα’ μείωση στον αριθμό των κοπαδιών και των ζώων από ασθένειες, πολέμους ή ληστείες έχει ως συνέπεια το ίδιο αποτέλεσμα, επειδή η πόλη είναι το τελευταίο καταφύγιο του νομά που έχει χάσει τα κοπάδια του. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται πιθανό στους άλλους ότι οι Βλάχοι είναι κυρίως οι απόγονοι των εκρωμαϊσμένων ορεινών φυλών, παρά των ίδιων των Ρωμαίων αποίκων…» (The nomads of the Balkans, an account of life and customs among the Vlachs of Northern Pindus, Alan John Bayard Wace)

      Ο Βενιαμίν εκ Τουδέλης (1130-1173 μ.Χ) ήταν Ισπανοεβραίος περιηγητής που ταξίδεψε στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική τον 12ο αιώνα. Στα 1160 μ.Χ ταξιδεύοντας στις ελληνικές χώρες του Βυζαντίου επισημαίνει την ύπαρξη βλάχικων πληθυσμών στα βουνά της περιοχής της Λαμίας, στα όρια της σημερινής Θεσσαλίας, σε μία περιοχή την οποία αποκαλεί Βλαχία: «Σε μια ημέρα φθάνουμε στο Σινόν ποταμό [Ζητούνι/Λαμία], όπου ζουν πενήντα περίπου Ιουδαίοι, με πρώτους ανάμεσά τους τους ραβίνους Σολομώντα και Ιακώβ. Η πόλη βρίσκεται στους πρόποδες των λόφων της Βλαχίας. Στα βουνά αυτά ζει το έθνος που ονομάζεται Βλάχοι. Είναι πολύ γρήγοροι και κατεβαίνουν από τα βουνά για να καταστρέψουν και να λεηλατήσουν την ελληνική γη. Κανείς δεν μπορεί να τους πολεμήσει και κανένας βασιλιάς δεν καταφέρνει να τους κυβερνήσει. Δεν είναι ιδιαίτερα δεμένοι με την πίστη των Ναζαρηνών (χριστιανών) αλλά δίνουν στους εαυτούς τους ιουδαϊκά ονόματα. Μερικοί υποστηρίζουν ότι αυτοί είναι Ιουδαίοι - και πράγματι αποκαλούν τους Εβραίους αδελφούς τους - και όταν συναντώνται μαζί τους, αν και τους ληστεύουν, δεν τους σκοτώνουν, όπως κάνουν με τους Έλληνες. Είναι όλοι μαζί εκτός νόμου» (The Itinerary of Rabbi Benjamin of Tudela (1840), σελ. 48).

      Ο Θηβαίος Ευθύμιος Μαλάκης (1115–1204 μ.Χ.), Μητροπολίτης Νέων Πατρών και από τους διαπρεπέστερους κληρικούς και λόγιους του 12ου αιώνα, εκτός από δύο εγκώμια για τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνό, έγραψε επίσης ποιήματα, από τα οποία σπουδαιότερα είναι η Μονωδία του σοφωτάτου κυρού Ευθυμίου και Στίχοι γραφέντες εις το λουτρόν του Χούμνου. Έγραψε επίσης διάφορες επιστολές, που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από τις επιστολές αυτές διασώθηκαν 36. Την ίδια λοιπόν περίοδο (σύγχρονος του Βενιαμήν Τουδέλα) αναφέρει ότι ο Στρατηγός του Θέματος Ελλάδος Αλέξιος Κοντοστέφανος εκστρατεύει εναντίον «ληστρικών βαρβάρων που κατοικούν στα κορφοβούνια της Ελλάδος και που μέχρι τότε φοροδιαφεύγαν».

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος5/12/19 12:37 π.μ.

      Το 1183 οι Βλάχοι της Θεσσαλίας επαναστάτησαν λόγω της βαιάς φορολογίας που είχε επιβάλλει ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Άγγελος και δημιούργησαν την Βουλγαρο-βλάχικη αυτοκρατορία των Ασανιδών. Ο Ιωάννης Ασάν ανακήρυξε τον εαυτό του ως ‘Αυτοκράτορα όλων των Βουλγάρων και των Βλάχων. Όταν ο Φρεντερίκο Μπαρμπαρόσα πέρασε από την περιοχή, ο Ιωάννης Ασάν αναφέρθηκε ως ‘Αυτοκράτορας των Βλάχων και περισσότερο των Βουλγάρων’, ‘Αυτοκράτορας των Βλάχων και των Κουμάνων’ ή ‘Αυτοκράτορας των Βλάχων και των Ελλήνων’.» (Vasiliev A., History of the Byzantine Empire, p. 442, University of Wisconsin Press 1964)

      «Κατά την εποχήν εκείνη (11ος αιώνας) - γράφει ο Ν. Γεωργιάδης - άρχισε να μεταναστεύει στη Θεσσαλία και άλλη βάρβαρη φυλή, η των Βλάχων, οι οποίοι κατερχόμενη από (την χερσόνησο) του Αίμου (βόρειας Βαλκανικής), επί των συνεχών ορέων, έφτασαν μέχρι τον Όλυμπο και την Πίνδο όπου και αθρόοι εγκατεστάθησαν, εξ ου και η ορεινή εκείνη χώρα αποκαλούνταν από τους βυζαντινούς Μεγαλοβλαχία.» («Θεσσαλία», 2η έκδ., 1894, σ. 74)

      Ο Νικήτας Χωνιάτης - Βυζαντινός υψηλόβαθμος αξιωματούχος του βυζαντινού κράτους και ιστορικός - γράφει για αυτούς «τους βαρβάρους που κατοικούν στη χερσόνησο/βουνά του Αίμου, πριν ονομάζονταν Μυσοί, τώρα δε Βλάχοι» οι οποίοι «κατέχουν τα Μετέωρα στη Θεσσαλία, τα οποία τώρα εμπεριέχονται στη μεγάλη Βλαχία» (Νικήτας Χωνιάτης, Χρονική Διήγησις, Bonn, 1835, σελ. 482 και 841). Ο Χωνιάτης είναι ο πρώτος που αναφέρει τη Θεσσαλία ως Μεγάλη Βλαχία, αναφερόμενος στον διαμοιρασμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μετά την κατάληψη της Πόλης από του Λατίνους το 1204 μ.Χ. (Νικήτας Χωνιάτης, Χρονική Διήγησις (σελ 841)). Τον όρο Μεγάλη Βλαχία για να προσδιορίσει την Θεσσαλία επαναλαμβάνει επίσης και ο λόγιος, διπλωμάτης και ιστορικός Γεώργιος Ακροπολίτης (1217 ή 1220-1282) στο έργο του ‘Χρονική Συγγραφή’ που πραγματεύεται γεγονότα της περιόδου από την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης από τους Φράγκους μέχρι την ανακατάληψη της από τους Παλαιολόγους (1204-1262).

      Το 1290, ο Λαδισλάβος ο Κουμάνος που προστάτευε τους Κουμάνους, τους Πετσενέγους και τους Ορθόδοξους πληθυσμούς, δολοφονήθηκε και ένας νέος Μαγιάρος (Ούγγρος) βασιλιάς που είχε άλλες προτιμήσεις, ανάγκασε μερικούς ηγέτες από την περιοχή ανάμεσα στο Olt και στα Καρπάθια να περάσουν τα Καρπάθια και να συμβάλλουν στον σχηματισμό της Βλαχίας. (D. CĂPRĂROIU, On the beginnings of the town of CÂMPULUNG, Historia Urbana, t. XVI, nr. 1-2/2008, pp. 37-64)

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος5/12/19 12:39 π.μ.

      Έγραψε ο Γάλλος Πουκεβίλ για τις επιδρομές των Βλάχων: «Kαταστρέφουν τις καλύτερες χώρες τής Θράκης και τής Μακεδονίας. Σύμμαχοι με τούς Ρωμαίους και τούς Σκύθες κατεβαίνουν σαν χείμαρρος από τις οροσειρές τού Αίμου και τής Ροδόπης. Προσαρμόζονται εύκολα στις εσωτερικές αναταραχές και παίρνουν μέρος στις επαναστάσεις και διαμελίζουν τον τόπο, για να μοιρασθούν τα ράκη που απομένουν.» (Histoire de la regeneration de la Grece)

      Και ο Π. Αραβαντινός στο «Χρονογραφία τής Ηπείρου» (τόμ. Β΄, σελ. 32-33, Αθήνα, 1856) θεωρεί τους Βλάχους ως φύλο που από άλλη περιοχή μετανάστευσαν στη Δακία, όπου αργότερα αναμίχθηκαν με τους Ρωμαίους και από εκεί στη συνέχεια μετανάστευσαν προς την Ελλάδα. Επίσης ο Αραβαντινός λέει: «Περί τα μέσα της 6ης εκατονταετηρίδας οι Άβαροι, ομόφυλοι των Γότθων, αφού τους εκδίωξαν (τους Δακορουμάνους) από τη Μολδοβλαχία, συνέστησαν εδώ ισχυρό βασίλειο και από εκεί ορμώμενοι εισέβαλαν στη Μυσία και επεξέτειναν τις λαφυραγωγίες τους μέχρι τη Θράκη. Κατά την εποχή λοιπόν αυτή, χιλιάδες από τους Δακορουμάνους βοσκούς που ζούσαν στην Κάτω Μυσία, αφού παρέλαβαν τις οικογένειες και τα πολυπληθή τους κοπάδια, κατήλθαν προς τη Θράκη ώστε να απομακρυνθούν από αυτούς τους απηνείς νέους γείτονες και αφού διαλεξαν ως κατάλληλο μέρος για τα κοπάδια τους και ασφαλές για τους ίδιους τον Αίμο, εγκαταστάθηκαν στις πλαγιές αυτού με την έγκριση της αυτοκρατορίας, απ’ όπου περιοδικά και αποσπώμενοι κατά ομάδες μετοίκησαν στα ορεινά της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Νέας και Παλαιάς Ηπείρου ως και στην Ροδόπη και τα ενδότερα της Θράκης» (Μονογραφία περί Κουτσοβλάχων, έκδ. 1905, σελ. 25-26).

      Στην εγκυκλοπαίδεια τού «Ηλίου» αναφέρεται ότι στην αρχαία Θράκη θεωρούσαν ακόμα και μεγάλο μέρος τής βορείως τού Δούναβη περιοχής «κατοικούμενον κατά την αρχαιότητα υπό των Γετών και Δακών, θρακικών και τούτων εθνών... Οι θράκες, μετά των Ελλήνων και των Ιλλυριών, είναι οι καθ΄ αυτό αυτόχθονες τής χερσονήσου τού Αίμου». Βλέπουμε και εδώ ότι οι Ιλλυριοί ξεχωρίζονται και δεν ταυτίζονται με τους Έλληνες όπως κάποιοι Έλληνες εθνικιστές προσπαθούν να μας πείσουν.

      Η μόνη καθαρή αναφορά στους Βλάχους ως Έλληνες, ήταν από τον κληρικό και ιστορικό (και μαθηματικό) με πλούσια εκκλησιαστική και πολιτική δράση και εκτεταμένο συγγραφικό έργο, Γεώργιο Παχυμέρη (1242–1310). Περιγράφοντας τη μάχη στην Πελαγονία το 1259 ανάμεσα στα στρατεύματα του Δεσποτάτου της Ηπείρου και τα βυζαντινά στρατεύματα του Ιωάννη Παλαιολόγου ο Παχυμέρης, αναφέρεται σε Βλάχους στρατιώτες από τη Θεσσαλία οι οποίοι την τελευταία στιγμή άλλαξαν στάση υπέρ του Παλαιολόγου.

      Στην ελληνική προπαγάνδα σχετικά με την καταγωγή των Βλάχων - ιδιαίτερα των Βλάχων της Αλβανίας - και στον Έλληνα βλαχολόγο καθηγητή Αχιλλέα Λαζάρου, έχει απαντήσει ο καθηγητής Kopi Kyçyku με το βιβλίο του ‘Arumunët e Shqipërisë në kontekst ballkanik’ (Οι Αρωμούνοι της Αλβανίας στο βαλκανικό πλαίσιο). Εκδόθηκε το 1999 ενώ το 2004 εκδόθηκε η αναθεωρημένη έκδοση.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος5/12/19 12:40 π.μ.

      «Η Ελλάδα κατοικείται από τρεις φυλές - τους Έλληνες, τους Αλβανούς και τους Βλάχους…Ο νομαδικός πληθυσμός στα βουνά έχει διατηρήσει τον διακριτό του χαρακτήρα και τα έθιμα, μαζί με τη λατινική γλώσσα, παρόλο που οι περισσότεροι από τους άντρες μπορούν να μιλήσουν ελληνικά. Σαν τους Αλβανούς, οι βοσκοί Βλάχοι σπάνια παντρεύονται με τους Έλληνες, περιστασιακά παίρνουν Ελληνίδες συζύγους αλλά ποτέ δεν δίνουν τις κόρες τους σε Έλληνες. Μερικοί από αυτούς είναι αγράμματοι, σπάνια πηγαίνουν στο σχολείο. Όντας στη δικιά τους ελλιπής πνευματικά κουλτούρα, αντιμετωπίζονται απαξιωτικά από τους Έλληνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τον όρο ‘Βλάχος’ ώστε να δηλώσουν όχι μόνο τον βοσκό αλλά τον αγράμματο άξεστο χωριάτη.» (Encyclopedia Britannica 1911, on the term Greece)

      Ο William του Rubruck έγραψε ότι οι Βλάχοι της Βουλγαρίας κατάγονταν από τον λαό των Ulac, οι οποίοι ζούσαν κοντά στην Μπασκίρια. Ο Ούγγρος χρονικογράφος του 13ου αιώνα Simon Kéza είπε ότι οι Βλάχοι ήταν «οι βοσκοί και οι αγρότες των Ρωμαίων»… Ο Poggio Bracciolini, Ιταλός καθηγητής, έγραψε περίπου το 1450 ότι οι πρόγονοι των Ρουμάνων ήταν οι Ρωμαίοι άποικοι που εγκαταστάθηκαν στη Δακία από τον αυτοκράτορα Τραϊανό. Την ίδια άποψη είχε και ο Aeneas Sylvius Piccolomini, ο οποίος στο έργο του ‘De Europa’ (1458) ότι οι Βλάχοι ήταν ένα ιταλικό γένος και ονομάστηκαν έτσι από τον Pomponius Flaccus, στρατιωτικό διοικητή που είχε σταλθεί εναντίον των Δακών. Τους ακόλουθους αιώνες πολλοί ιστορικοί και επιστήμονες υποστήριξαν την άποψη του Piccolomini.

      Ο Saxon Johannes Lebelius από την Τρανσυλβανία το 1542 είπε ότι ο αυτοκράτορας Τραϊανός «οδήγησε τους Βλάχους μαζί με άλλους Ιταλογενής ανθρώπους και τους εγκατέστησε μέσα σε όλο το δακικό βασίλειο» και «αυτοί οι άνθρωποι μετά από τόσους πολλούς πολέμους από τους οποίους είχαν επιβιώσει, παρέμειναν στη Δακία, και τώρα είναι αγρότες σ’ αυτή τη γη». Ο Flavio Biondo είπε ότι «Οι Δάκες ή Βλάχοι ισχυρίζονται ότι έχουν ρωμαϊκές ρίζες». Ο Pietro Ranzano έγραψε το 1400 ότι οι Βλάχοι θεωρούσαν τον εαυτό τους ως απογόνους των Ιταλών (Ρωμαίων). Ο Ούγγρος Ιησουίτης Stephan Szántó έγραψε το 1574 ότι οι Βλάχοι είναι «οι απόγονοι μιας παλιάς αποικίας των Ρωμαίων στην Τρανσυλβανία» και η γλώσσα τους (ρομαντιόλα ή ρομανιόλα) θα μπορούσε να γίνει κατανοητή από αυθεντικούς Ιταλούς. (Almási Gábor (2010). "Constructing the Wallach 'other' in the late Renaissance". In Trencsényi, Balázs. Whose Love of Which Country?. Central European University, Budapest. pp. 107–110.)

      Ο Άραβας χρονικογράφος Mutahhar al-Maqdisi είπε: «Λένε ότι κοντά στην τουρκική περιοχή ζουν οι Χάζαροι, οι Ρώσοι, οι Σλάβοι, οι ‘Waladj’ [Βλάχοι;], οι Αλανοί, οι Έλληνες και μερικοί άλλοι λαοί.» (A. Decei & V. Ciocîltan, “La mention des Roumains (Walah) chez Al-Maqdisi”, Romano-arabica I, Bucharest, 1974, pp. 49–54)

      Στα τέλη του 9ου αιώνα, οι Ούγγροι εισέβαλαν στην Παννονία (σήμερα μοιράζεται ανάμεσα σε Ουγγαρία, Αυστρία, Κροατία, Σερβία και Βοσνία), όπου, σύμφωνα με το ‘Gesta Hungarorum’ που γράφτηκε περίπου το 1200 από έναν ανόνυμο ‘υπουργό’ του βασιλιά Bela του 3ου της Ουγγαρίας, η Παννονία κατοικούνταν από Σλάβους, Βούλγαρους και Βλάχους βοσκούς των Ρωμαίων. Στο πρωτότυπο: «sclauij, Bulgarij et Blachij, ac pastores romanorum». Ανάμεσα στον 12ο και 14ο αιώνα, βρέθηκαν υπό την εξουσία του Βασίλειου της Ουγγαρίας, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και της Χρυσής Ορδής.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος5/12/19 12:41 π.μ.

      Ο βλάχικης καταγωγής ιστορικός και συγγραφέας Thomas John Winnifrith, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Warwick της Μεγάλης Βρετανίας από το 1970 έως 1999, είπε: «Οι εκρωμαϊσμένοι Ιλλυριοί, είναι οι πρόγονοι των σημερινών Βλάχων» (Badlands, Borderland: A History of Southern Albania/Northern Epirus by T.J. Winnifrith, ISBN 0-7156-3201-9, 2003, p. 44)

      Ο James Cowles Prichard θεωρεί ότι οι Αλβανοί ή Σκιπετάριδες και οι Βλάχοι, είναι απόγονοι Θρακών και Ιλλυριών. (James Cowles Prichard, Researches Into the Physical History of Mankind, (Sherwood, Gilbert, and Piper, 1841), section 5 (History of the European nations))

      Ο Arnold Joseph Toynbee στο βιβλίο του ‘The Greeks and Their Heritages’ (Οι Ελληνες και οι κληρονομιες τους), λέει ξεκάθαρα ότι οι Βλάχοι δεν είναι ελληνικής καταγωγής. Μαλιστα τους Αρβανιτες τους ονομαζει απλως Αλβανους! Συγκεκριμένα γράφει: «Το 1821 οι Έλληνες - και μαζί με αυτούς οι Αλβανοί και οι Βλάχοι ομόθρησκοι τους - εξεγέρθηκαν… Από το 1832 ίσαμε το 1912 η Ελλάδα έγινε ένα εθνικά ομοιγενές κράτος, αν θεωρήσουμε τους ανατολικο-ορθόδοξους χριστιανούς Αλβανούς και Βλάχους ως Έλληνες πολίτες, μια και οι ίδιοι αισθάνονται ότι είναι Έλληνες, παρά το ότι η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η ελληνική.» (Arnold Toynbee, The Greeks and Their Heritages, Oxford University Press 1981)

      Στο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ελευθερουδάκη, γράφει επί λέξει «Βλάχοι, λατινογενής λαός κλπ… οπωσδήποτε αυτοί ούτοι οι Βλάχοι αποκαλούσιν εαυτούς Ρομούν, τουτέστιν Ρωμαίους» (Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν, τόμος Γ', σελ. 331, Ελευθερουδάκης - 1927)

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος5/12/19 12:41 π.μ.

      Από το 1918 έως το 1936 20.000 περίπου Βλάχοι - κυρίως της βόρειας Ελλάδας - μετανάστευσαν στη Ρουμανία και στη Δοβρουτσά. Μετά την ενσωμάτωση της Δοβρουτσάς στη Βουλγαρία, οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στην Κωνστάντζα και από εκεί σε άλλες περιοχές της Ρουμανίας. (Koukoudis Asterios, The Veroia Vlachs and the Arvanito-Vlachs of central Macedonia, Studies about the Vlachs - vol. 4, Thessaloniki: 2000, Zitros)

      Ο Άγγλος αξιωματικός Wiliam Martin Leake που επισκέφτηκε το 1805 τα βλάχικα χωριά, έγραψε: «Μοιράζονται με τούς Έλληνες το εμπόριο των αποικιακών προϊόντων ανάμεσα Ισπανία ή Μάλτα και Τουρκία. Μερικοί ήταν καραβοκυραίοι και ιδιοκτήτες τού φορτίου μαζί» (Journey through some provinces of Asia Minor).

      «Οι Βλάχοι», γράφει ο γάλλος πρόξενος και περιηγητής Pouqueville (1770-1838), «διατηρούν τα ρωμαϊκά χαρακτηριστικά, είναι εύρωστοι και ευσταλείς». Σε άλλο σημείο (τ. Β΄, σελ. 191) σημειώνει, ότι οι Ασπροποταμίτες βλάχοι, υποστήριζαν, πως είναι ρωμαϊκής καταγωγής κι ότι λέγονται bruzzi βλάχοι (Pasteurs Vrutuens). Toν βεβαίωσαν μάλιστα, ότι πενήντα χρόνια πριν, οι τσοπάνηδες φορούσαν το καπέλλο και την ενδυμασία των βοσκών τού Λατίου. Η ονομασία Bruzzi, Μπρούτσοι ή Αβρούζοι (ή Μπουρτζόβλαχοι) πηγάζει από την ιταλική πόλη Αμπρούντσιο, απ’ όπου, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, πέρασαν οι κάτοικοι στην αντικρινή χερσόνησο, όταν κατακτήθηκε η πόλη από τούς ρωμαίους. Συνεχίζεται μάλιστα η ονομασία Μπρούτσος με τη λέξη «πριτσά», που σημαίνει την οσμή τής φορεσιάς των τσοπάνων από τη μόνιμη ενδιαίτισή τους πλάι στα γιδοπρόβατα.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος5/12/19 12:43 π.μ.

      Η λέξη ‘Βλάχος’ είναι ελληνική; Υπάρχει η θεωρία ότι οι Βλάχοι είναι απόγονοι Ρωμαίων στρατιωτών (ή Ελλήνων που ήταν στρατιώτες στον Ρωμαϊκό στρατό) οι οποίοι φυλούσαν τα στενά ορεινά περάσματα. Το φυλάχος/φλάχος λοιπόν κατά ορισμένους προέρχεται από το ρήμα φυλάττω/φυλάσσω και με τροπή του φ σε β έγινε Βλάχος (φύλακας, φρουρός). Μπορεί όμως η λέξη ‘Βλάχος’ να προήλθε από το μεσαιωνικό ελληνικό φυλάζω => φυλάγω: μετοχή φυλάγων => φυλάγος => φλάγος/Βλάχος (Ιωάννης Μωραλίδης, Η ελληνικότης των Φυλάχων-Βλάχων, περιοδικό Δαυλός, τεύχος 134).

      Μία άλλη εκδοχή υποστηρίζει ο Αντώνιος Κεραμόπουλος για την ονομασία ‘Βλάχος’. Κατ’ αυτόν η λέξη Βλάχος προέρχεται από τη Σημιτοαιγυπτιακή λέξη φελάχος που σημαίνει ‘γεωργός’. Στην Αίγυπτο για πρώτη φορά υπό τους Πτολεμαίους είχαμε την περίπτωση φρουρήσεως των συνόρων και του εσωτερικού από αλλοεθνείς (Έλληνες) στρατιώτες σε συνεργασία με τους αυτόχθονες χωρικούς, οι οποίοι ονομάζονταν Φελάχοι, Βλάχοι στο στόμα των Μακεδόνων στρατιωτών με τροπή του φ σε β (οι Μακεδόνες έλεγαν Βίλιππος αντί Φίλιππος, Βάλακρος αντί Φάλακρος κ.λπ.). Όταν αργότερα περιήλθε η Αίγυπτος στους Ρωμαίους, πολλοί Αιγυπτιώτες Έλληνες, ίσως και όλοι οι εκεί στρατιώτες και αξιωματικοί, κατετάγησαν στον Ρωμαϊκό στρατό και έτσι μεταδόθηκε έτοιμο και πρόχειρο όνομα, το των Βλάχων, για τις περιπτώσεις συνεργασίας του Ρωμαϊκού στρατού και των αυτοχθόνων χωρικών. Κατά τον Κεραμόπουλο το όνομα αυτό διαδόθηκε ως λαϊκή ονομασία των εγκατεστημένων επί τόπου στρατιωτών, οι οποίοι ήταν και συγχρόνως γεωργοί των παραχωρημένων από το κράτος σε αυτούς γαιών. Βεβαίως η εκδοχή αυτή, μόνο γέλια μπορεί να προκαλέσει.

      Η ονομασία «Βλάχος» φέρεται να προέρχεται από το νοτιοσλαβικό ‘vlahu’ ή ‘volohu’ και αυτή με τη σειρά της από το γερμανικό ‘walchen’ ή ‘Walhaz’. Έτσι ονόμαζαν οι Γερμανοί τους ‘Ρωμαίους’ κατοίκους των Άλπεων και της βόρειας Ιταλίας οι οποίοι αργότερα μετανάστευσαν στη Δακία. Η ονομασία ‘walchen’ φέρεται αρχικά να σήμαινε αυτόν που μιλούσε σπαστά τα λατινικά - όπως για παράδειγμα το μερικώς εκλατινισμένο φύλο των Ουόλκων (στα λατινικά Volcae) - και διαδόθηκε ως ονομασία σε όλη την Ευρώπη, εξ’ ου και Walchen στα γερμανικά, Wallon (Βαλλώνοι) στο Βέλγιο, Welsh (Ουαλία) στη Μεγάλη Βρετανία, Vlah στην Πολωνία κ.α. Δεν αποκλείεται δηλαδή να αποκλήθηκαν στην Ελλάδα ως «βλάχοι» καταχρηστικά και άτομα που λατινοφώνησαν μεν γλωσσικά (όπως έχουν πει ο Ρουμάνος καθηγητής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και του Πανεπιστημίου Bochum της Γερμανίας Cicerone Poghirc, ο Hammond κ.α.), χωρίς όμως να ανήκαν φυλετικά στην ομάδα/μειονότητα των Βλάχων οι οποίοι είχαν εξαπλωθεί σε όλη τη βαλκανική χερσόνησο και στη γλώσσα τους αυτοαποκαλούνταν Αρμάνοι, Αρωμούνοι κ.τλ.

      «Μορλάκοι» (ή Μαύροι Βλάχοι) ονομάζονταν οι Βλάχοι που ζούσαν στην Κροατία, Βοσνία κ.α. Άλλες ονομασίες των Βλάχων ήταν Τσιντσάροι, Κουτσόβλαχοι κ.α.

      Στα νεώτερα μεσαιωνικά χρόνια, σε σλαβονικά κείμενα, το όνομα ‘Земли Унгро-Влахискои’ (Zemli Ungro-Vlahiskoi) δηλαδή ‘Ουγγρο-βλάχικη Γη’ χρησιμοποιούνταν για τη Βλαχία (σήμερα νότια Ρουμανία). Το όνομα, μεταφρασμένο στα ρουμανικά ως ‘Ungrovalahia’, έμεινε σε χρήση μέχρι σήμερα έχοντας θρησκευτικό περιεχόμενο, αναφερόμενο στη Ρουμανική Ορθόδοξη Μητρόπολη της Ουγγρο-Βλαχίας. Η Ungrovalahia δηλαδή βρισκόταν στη Ρουμανία, σε αντίθεση με τη Μεγάλη Βλαχία στη Θεσσαλία, τη Mala Vlaška στη Σερβία ή τη Vlahia moravă (Valašsko στα τσέχικα) στην Τσεχία.

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος5/12/19 12:44 π.μ.

      Όταν στις αρχές Μαρτίου 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης έφτασε στα σύνορα της Βλαχίας, έβγαλε προκήρυξη προς τούς Βλάχους, στην οποία τους αποκαλούσε ως Δάκες και όχι ως Έλληνες και διαχώριζε σαφώς την πατρίδα τους από την δική του. Είπε:

      «Άντρες Δάκες,

      σήμερα αφήνω την ευλογημένη γη της Μολδαβίας και πατάω στο έδαφος της αγαπητής σας πατρίδας. Με αγκαλιές ανοιχτές και με δάκρυα χαράς μας υποδέχτηκε ο φιλελεύθερος λαός της Μολδαβίας. Με τα ίδια αισθήματα περιμένω να δω και τα ευγενή τέκνα της Δακίας…. Άντρες Δάκες, όσο διέρχομαι από το έδαφος της φίλης πατρίδας σας…».

      Ας δούμε και την επιστολή του Ελευθερίου Βενιζέλου στις 29 Ιουλίου 1913, ημέρα της συνθήκης του Βερολίνου, προς τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Τάκε Μαγιορέσκο:

      «Η Ελλάδα συγκατατίθεται να παράσχει αυτονομία στις σχολές και στις εκκλησίες των κουτσοβλάχων, που βρίσκονται στα μελλοντικά ελληνικά εδάφη και να επιτρέψει την σύσταση επισκοπής για τους κουτσοβλάχους τούτους, με την Ρουμανική Κυβέρνηση να μπορεί να επιχορηγεί υπό την επίβλεψη της Ελληνικής Κυβερνήσεως τα ειρημένα τωρινά ή μέλλοντα θρησκευτικά και εθνικά καθιδρύματα.» (Βλ. Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα, Η πολιτική πλευρά του κουτσοβλαχικού ζητήματος, δεύτερη έκδοση, Τρίκαλα 1987, σελ. 66.)

      Ο Έλληνας αξιωματικός Κωνσταντίνος Μαζαράκης-Αινιάν (καπετάν Ακρίτας) παρατηρούσε για τους Βλάχους:

      «Προκαλούσαν τέτοιον θόρυβο, διέθεταν τόσο χρήμα και κατείχαν δια νομάδων ποιμένων τις περισσότερες διαβάσεις στα ορεινά μέρη, από όπου διέρχονταν αντάρτες. Αυτοί ήταν οι καταδότες, αυτοί οι τροφοδότες των βουλγαρικών συμμοριών, με τις οποίες είχαν συμμαχήσει, αυτοί κατείχαν τα γιατάκια (λημέρια) τους, αυτοί ήταν οι οδηγοί των καταδιωκτικών αποσπασμάτων.» (Ο Μακεδονικός Αγώνας Απομνημονεύματα, έκδοση ΙΜΧΑ, Θεσσαλονίκη 1984, σελ. 204.)

      Ακόμα και ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ο ιδρυτής της εθνικής ιστορικής σχολής στην Ελλάδα, έγραφε στην ιστορία του πριν προκύψει το ζήτημα των Βλάχων:

      «Οι κυριώτατες εντός του Ίστρου κατοικίες των Βλάχων κατά τους χρόνους αυτούς, ήταν προς βορρά μεν περί τον Αίμο, προς μεσημβρία δε περί την Πίνδο. Η επικρατεστέρα σήμερα γνώμη είναι ότι οι Βλάχοι αυτοί ήταν συγγενείς των βορείως του Ίστρου Βλάχων και ότι οι τελευταίοι προέκυψαν από την ανάμιξη των πολυάριθμων Ρωμαίων αποίκων, τους οποίους ο αυτοκράτωρας Τραϊανός ίδρυσε στην αρχή της 2ης εκατονταετηρίδος μ.Χ. στη Δακία, μετά την ανάμιξη τους με τους ιθαγενείς κατοίκους της χώρας, ανάμιξης από την οποία το κυριώτερο στοιχείο της βλαχικής γλώσσας μέχρι σήμερα είναι η λατινική. Αυτό πρέσβευαν οι δικοί μας, ο Κίνναμος και ο Χαλκοκονδύλης.» (Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου, Ιστορία του ελληνικού έθνους, βιβλίον ενδέκατον, εκδόσεις γαλαξία, Αθήνα 1971, σελ. 390–391.)

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος5/12/19 12:45 π.μ.

      «Το Δακικό ή αλλιώς Βλαχομολδαβικό γένος, περιλαμβάνει τους κατοίκους των δύο ηγεμονιών που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή Τουρκία, Βλαχίας και Μολδαβίας, ανάμεσα στον Δούναβη, στα Καρπάθια όρη και τον Προύτο ποταμό. Υπολογίζονται περίπου στο 1.600.000. Αυτοί λοιπόν έχοντας την καταγωγή τους από παλαιούς πληθυσμούς Δακορωμαίων και Μοισών, μιλάνε μία ρωμαϊκή παραφθαρμένη γλώσσα, αναμεμιγμένοι με πολλές σλαβικές λέξεις. Γι’ αυτό και οι κυρίως Βλάχοι, εξαιτίας της παλαιάς τους καταγωγής, αποκαλούν τους εαυτούς τους ‘Ρωμούνους’ (Αρωμούνους). Σώζουν στον σωματικό τους οργανισμό προφανείς τους τύπους της προγονικής τους ρωμαλεότητας, ευστροφίας και ευσχημότητας…ασχολούνται οι περισσότεροι με την κτηνοτροφία. Οι δε Μολδαβοί που θεωρούνται ως αυτόχθονες κάτοικοι της χώρας τους, μιλούν την ίδια σχεδόν γλώσσα με τους Βλάχους, φιλοπονότεροι αυτών και πιο επιτήδειοι στα οικονομικά, ασχολούνται και αυτοί ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία και το εμπόριο. Πολλοί από αυτούς τους Ρωμαιοβλάχους βρίσκονται να ζουν στη Μακεδονία, μέσα στα όρια των κοιλάδων της οροσειράς της Πίνδου, στη Θεσσαλία και στον Όλυμπο, αριθμόντες από 50 έως 60.000, ιδίως οι Μακεδονοβλάχοι ή Κουτσοβλάχοι.» («Νεώτατη Διδακτική Γεωγραφία, προς εύχερη γνώσιν όλων των μερών και κατοίκων της γης» - συγκεντρώνει στοιχεία από τις νεώτερες γεωγραφίες και στατιστικά συγγράματα των Σομμέρ, Α.Βάλβη, Ρεττέρου, Κανναβίχου, Φρ.Σχιουβέρτου και άλλων - από τον Νικόλαο Λωρέντη, Β τόμος, σελ. 374, εκδ. Γκαρπολά και Ρεφερενδάρη, Βιέννη 1838)

      κ.α.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος5/12/19 1:00 π.μ.

      Ο αλβανικός σύλλογος “Kongresi i Bashkimit” ανακοίνωσε ότι οι πρώτες οικογένειες που έφθασαν στο Κρούσεβο είναι κυρίως αλβανικής καταγωγής και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αλλά, ένα μέρος από αυτούς ανήκουν στους εθνικά Βλάχους. «Οι οικογένειες που ζουν τώρα στην περιοχή του Κρουσόβου κατάγονται από τη νότιο Αλβανία και ζούσαν σε πεδινές περιοχές όπως είναι τα χωριά του Κρουσόβου: Nerova, belahan, Presilla, Vrbovci» δήλωσε ο Koço Haxhilega (Κότσο Χατζιλέγκα), 80 ετών που δήλωσε ότι είναι εθνικά Βλάχος.

      Αναφέρει μάλιστα, προς το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ότι εκτός από τους Βλάχους στο Κρούσεβο (Krushevë) ζουν και Αλβανοί Ορθόδοξοι, οι οποίοι έχουν αναμιχθεί με τους Βλάχους με μικτούς γάμους.

      Ο Saim Islami (Σαΐμ Ισλάμι) 67 ετών και ο 90χρονος Karem Alili (Καρέμ Αλίλι) από τη Νερόβα του Κρουσόβου ισχυρίζονται ότι όλοι οι ηλικιωμένοι Βλάχοι του Κρουσόβου γνωρίζουν την αλβανική, όπως αυτή ομιλείται στο Ντεβόλ και στην Κορυτσά. Ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι Βλάχοι μαζί με κάποιες αλβανικές οικογένειες ήρθαν στην περιοχή αυτή μετά την πτώση του Αλή Πασά.

      Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα που έχει ο σύλλογος “Kongresi i Bashkimit”, οι Βλάχοι του Κρουσόβου έλκουν καταγωγή από την Μοσχόπολη, το Βιθκούκι, το Ντεβόλ της Κορυτσάς, καθώς και από το Δέλβινο, Κολόνια και Γιάννενα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την μαρτυρία του Koço Nica (Κότσο Νίτσα), Βλάχου από το Κρούσεβο, που είναι πρόεδρος μιας ένωσης Βλάχων στο Μοναστήρι:
      «Εμείς δεν είχαμε ποτέ σχέσεις με την Ελλάδα γιατί η καταγωγή μας είναι από τη Μοσχόπολη και την περιοχή της Κορυτσάς και αναγνωριζόμαστε τα Βλάχικα όπως και τα Αλβανικά» δήλωσε ο Νίτσα.

      Σύμφωνα, επίσης, με μάρτυρες οι Σλάβοι των Σκοπίων ήρθαν πολύ αργότερα στο Κρούσεβο και στη γύρω περιοχή και σε πολλές περιπτώσεις μετά απ'αυτό συνέβη η εγκατάλειψη των οικισμών από την πλειοψηφία των Βλάχων και των Αλβανών που μετοίκησαν στην πόλη των Σκοπίων και στο Μοναστήρι.

      Οι εκπρόσωποι της βλάχικης κοινότητας υποστηρίζουν ότι οι υποστηρικτές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων είναι η μειοψηφία, και είναι χειραγωγημένοι και εργάζονται για τα ελληνικά και βουλγαρικά συμφέροντα. Να σημειώσουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βλάχων (της Ελλάδας) είναι η μόνη που δεν είναι μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βλάχων και δεν μετέχει στις εκδηλώσεις της.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος5/12/19 1:03 π.μ.

      Η Ελλάδα, στην προσπάθεια της να διεκδικήσει τη Βόρεια Ήπειρο, έκανε πολλές προσπάθειες ώστε να εξελληνίσει τους Βλάχους της Αλβανίας. Σε ορισμένα βιβλία στην ελληνική βιβλιογραφία, δεν αναφέρονται καν οι Βλάχοι ως ξεχωριστή ομάδα/εθνότητα αλλά συνυπολογίζονται με τους Έλληνες, με αποτέλεσμα έτσι να διογνώνεται τεχνιτά ο αριθμός των Ελλήνων της Αλβανίας. Συνήθως οι Έλληνες μιλάνε για 400.000 βορειοηπειρώτες Έλληνες, αλλά σε ορισμένα βορειοηπειρωτικά έντυπα αναφέρεται και ο αριθμός των 700.000. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μόνο γέλιο σε όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα και την ελληνική προπαγάνδα.

      Ο Αμερικανός (βλάχικης καταγωγής) καθηγητής Tom Winnifrith, ο οποίος θεωρούσε τους Βλάχους της Αλβανίας ως απόγονους εκλατινισμένων Ιλλυριών και Θρακών, υπολογίζει τον πληθυσμό τους γύρω στους 50.000 με 200.000. (Tom Winnifruth, Romanized Illyrians & Thracians, ancestors of the modern Vlachs. Badlands-Borderland, 2006)

      Στην προσπάθεια του εξελληνισμού των Βλάχων της Αλβανίας, η Ελλάδα χορηγούσε σχετικά εύκολα βίζες, άδειες εργασίας και υποτροφίες για τα παιδιά τους, την ίδια στιγμή που με δυσκολία τις έδινε στους καθεαυτό Έλληνες της μειονότητας, καθώς επίσης παλαιότερα έδινε σε πολλούς Βλάχους από ένα χρηματικό ποσό (γύρω στα 350 ευρώ). Οι σύλλογοι των Ελληνόφρονων Βλάχων, διαχειρίζονταν την παροχή των αδειών εργασίας και της βίζας, εκδίδοντας πιστοποιητικά που να αποδείκνυαν την βλάχικη καταγωγή των αιτούντων.

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος5/12/19 1:07 π.μ.

      Τον Οκτώβριο του 2011 έγινε απογραφή του πληθυσμού στην Αλβανία. Ο Πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά (τότε), Θεόδωρος Οικονόμου-Καμαρινός, κατά τη διάρκεια μίας εδήλωσης προέτρεψε τους Βλάχους της περιοχής να απογραφούν και να δηλώσουν Έλληνες. Είχε μάλιστα τη βοήθεια ορισμένων ελληνοφρόνων Βλάχων της περιοχής, ενταγμένων στη μειονοτική ελληνική οργάνωση ‘Ομόνοια’. Είπε ο Πρόξενος: «Στην Κορυτσά υπάρχουν Έλληνες και πρέπει να απολαμβάνουν μειονοτικών δικαιωμάτων, όπως όλοι οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και της υπόλοιπης Αλβανίας». Επίσης, κάλεσε τους εκτός μειονοτικών περιοχών Βορειοηπειρώτες να δηλώσουν την ελληνική τους καταγωγή στην απογραφή πληθυσμού, λέγοντας πως οι Βλάχοι της Αλβανίας έχουν ελληνική συνείδηση! Μία μικρή μερίδα των Βλάχων της Αλβανίας ακολούθησε τις υποδείξεις του Έλληνα Προξένου και του πρόεδρου του παραρτήματος της Ομόνοιας στην Κορυτσά, Ναούμ Ντίσο.

      Ο Σύλλογος Βλάχων της Αλβανίας (Shoqata ‘Arumunët e Shqipërisë’) αντέδρασε στις δηλώσεις του Έλληνα Πρόξενου στην Κορυτσά. Ο πρόεδρος του εν λόγω συλλόγου (ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1991, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος), Vangjel Shundi, τεκμηρίωσε με εθνογραφικά, γλωσσικά και ιστορικά στοιχεία ότι οι ερχόμενοι στην Αλβανία τη 2η χιλιετία μ.Χ. από την Ιταλία και τη Δακία Βλάχοι, είναι οι Βλάχοι ή Αρουμάνοι της Αλβανίας και δεν έχουν σχέση με τον ελληνικό πληθυσμό. Σχετικά, ο Shundi αναφέρεται και στη ‘Διακήρυξη του Αλβανικού Λαού’, εκδοθείσας από τον αλβανικό σύλλογο ‘Drita’ στο Βουκουρέστι την 26η Μαϊου 1889.

      Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων της Αλβανίας έχει πει σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού καναλιού ‘TV Klan’ ότι οι παλαιοί τάφοι στην Κορυτσά φέρουν επιγραφές στην αρουμάνικη γλώσσα, η οποία ομοιάζει πολύ με την αλβανική γλώσσα. Σύμφωνα με τον Shundi, ο Έλληνας Πρόξενος στις δηλώσεις του: «…Πηγαίνετε να δείτε τους τάφους των παππούδων σας σε τι γλώσσα είναι γραμμένοι και τότε σκεφτείτε για το πως πρέπει να πράξετε. Σε αυτούς του τάφους οι πατεράδες σας έχουν γραφεί με ελληνικά ονόματα και η μάχη δεν τελειώνει με την απογραφή του ελληνικού πληθυσμού. Πρέπει να μάθετε τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τα δικαιώματα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν σε όλους τους τομείς του αλβανικού κράτους και ειδικά στην περιοχή που αντιπροσωπεύει την Βόρειο Ήπειρο…» (προσπαθόντας να επηρεάσει τους Βλάχους της Κορυτσάς ώστε να δήλωναν Έλληνες στην απογραφή) αναφερόταν στους καινούργιους τάφους των μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι για διάφορους λόγους έχουν μεταβάλει την ταυτότητά τους και μετά θάνατον θάβονται στην Κορυτσά.

      Οι παλιές ελληνικές επιγραφές στους τάφους και σε διάφορα κτήρια της περιοχής, δεν αποδεικνύουν αυτομάτως ελληνικότητα, καθώς επί πολλά χρόνια η γλώσσα στις θρησκευτικές εκκλησιαστικές τελετές ήταν τα ελληνικά, υπό την ασφυκτική και αφομοιωτική καθοδήγηση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Μέχρι το 1937 άλλωστε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και η επίσημη εκκλησιαστική γλώσσα ήταν τα Ελληνικά. Και να θυμήσω εδώ κάτι για όσους δεν το γνωρίζουν. Γιατί το 1906 ο Έλληνας επίσκοπος της Κορυτσάς απαγόρευσε στους Βλάχους να θάβουν τους νεκρούς τους στο ορθόδοξο νεκροταφείο; (Arkivi privat i familjes Balamaci)

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος5/12/19 1:08 π.μ.

      Ο Δανιήλ Μοσχοπολίτης (1754-1825), υπήρξε γνωστός Βλάχος λόγιος από την Μοσχόπολη, μαθητής του Θεόδωρου Καβαλιώτη, καθηγητή και διευθυντή της Νέας Ακαδημίας Μοσχοπόλεως. Ο Δανιήλ υπήρξε ιδιαίτερα γνωστός ως λόγιος και καθηγητής της Νέας Ακαδημίας, του περίφημου εκπαιδευτικού ιδρύματος που λειτουργούσε στην Μοσχόπολη τον 18ο αιώνα. Ήταν επίσης ο πρώτος που συνέγραψε τετράγλωσσο λεξικό (ελληνικό, βουλγαρικό, βλάχικο και αλβανικό) το 1794. Το έργο αυτό αποσκοπούσε στον εξελληνισμό των μη ελληνόφωνων πληθυσμών των Βαλκανίων, όπως παραδέχεται και ο ίδιος. Στο προοίμιο του έργου χαρακτηριστικά καλεί όλους να μάθουν ρωμαϊκά/ρωμαίικα (ελληνικά) και να γίνουν Ρωμαίοι (Έλληνες):

      «Aλβανοί, Βλάχοι, Βούλγαροι, αλλόγλωσσοι χαρήτε
      κι’ ετοιμασθήτε όλοι σας Ρωμαίοι να γενήτε,
      βαρβαρικήν αφήνοντας γλώσσαν, φωνήν και ήθη…
      Δεν είναι πλέον δύσκολο να μάθετε Ρωμαϊκά
      και να μην βαρβαρίζετε με λέξεις πέντε δέκα…
      Ξυπνήσατε από τον βαθύν ύπνον της αμαθείας,
      Ρωμαϊκή γλώσσα μάθετε, μητέρα της Σοφίας…» (Αντώνης Κουτσουρής, «Η θέση της ελληνικής γλώσσας στη νοτιοανατολική Ευρώπη μετά το 1990 και η ελληνική πολιτική γλωσσικής διάχυσης», 2009)

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος5/12/19 1:09 π.μ.

      Ας ξαναγυρίσουμε στις δηλώσεις του πρόεδρου του συλλόγου Arumunët e Shqipërisë. Όσον αφορά την εγγραφή στα δελτία απογραφής βάσει την εθνικότητας και του θρησκεύματος, για τον Vangjel Shundi το έντυπο του Ινστιτούτου Στατιστικής προσδιορίζει σαφώς την αρουμάνικη/βλάχικη καταγωγή και εκείνος τονίζει ότι η καταγωγή αυτή δεν υπάρχει λόγος να καταγραφεί ως ελληνική.

      Στις δηλώσεις του Έλληνα προξένου Θεόδωρου Οικονόμου-Καμαρινού, αντέδρασε και ο Βλάχος ιερέας της Κορυτσάς, Dhimitër Veriga: «Ο Πρόξενος μου είπε να δηλώσω Ελληνόβλαχος για να μου δόσει βίζα. Το ένοιωσα σαν περιφρόνηση, όπως είπα εγώ είμαι Αλβανόβλαχος, μου αρνήθηκαν τη βίζα.» δήλωσε ο ιερέας Dhimitër Veriga, στο τελεοπτικό κανάλι News24. Χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, ενώ τόνισε ότι οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες. «Οι Βλάχοι δεν είναι Έλληνες και η Κορυτσά δεν είναι ελληνική. Βλάχοι υπάρχουν και στην Ελλάδα. Εγώ που είμαι Αλβανόβλαχος, ποτέ δεν είπα σε αυτούς της Ελλάδας να δηλώσουν Αλβανοί. Αυτοί γιατί το κάνουν αυτό;» τόνισε ο ιερέας.

      Πολύ σωστά - κατά την προσωπική μου άποψη - Αλβανός πολιτικός (δεν έχει σημασία ποιος) είχε δηλώσει για την απογραφή πληθυσμού στην Αλβανία το 2011:

      «Αν στην Αλβανία δεν υπήρχαν χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη 300 ευρώ από την Ελλάδα και στην περίπτωση που δηλώσουν Αλβανοί θα τους τα κόψουν, αν δεν πιέζανε οι ελληνικές οργανώσεις απειλώντας τους Αλβανούς ότι αν δεν δηλώσουν Έλληνες θα ακυρώσουν τα έγγραφα των συγγενών τους που κατοικούν στην Ελλάδα, αν δεν είχαν διανεμηθεί εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσουν μια ψεύτικη δήλωση, τότε σίγουρα δεν θα ήμουν κατά της εθνικής απογραφής.»

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος5/12/19 1:11 π.μ.

      Ας δούμε τι κατέγραψε ο τηλεοπτικός σταθμός Top Channel σε ένα ρεπορτάζ του στο χωριό Boboshticë (Μπομποστίτσα) της Κορυτσάς. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν θορυβημένοι, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Έλληνα προξένου στην Κορυτσά, Θεόδωρου Οικονόμου.

      «Επί χρόνια, ο βλάχικος πληθυσμός, γίνεται αντικείμενο προσπάθειας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από ορισμένους κύκλους, για να δημιουργήσουν μια ψεύτικη θεωρία ότι είναι ελληνικός πληθυσμός», αναφέρει το αλβανικό κανάλι. «Ο στόχος είναι ο ίδιος, όπως με τους Αλβανούς Ορθόδοξους, από κοινού με τους Βλάχους, να δημιουργηθεί μια τεχνητή αύξηση του αριθμού της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.»

      «Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έρθει απ' την Ελλάδα, οι περισσότεροι Βλάχοι έχουν έρθει από εκεί», είπε ο Ιλία Πέτρο (Ilia Petro), ένας απ' τους κατοίκους της Μπομποστίτσα.

      Στη Μπαμποστίτσα (Boboshticë), από ότι φαίνεται, η Ελλάδα έχει ριζώσει αρκετά με τα χρόνια και κατέλαβε μεγάλες προσπάθειες ώστε οι Βλάχοι ή οι 'Τσομπάν' - όπως αλλιώς είναι γνωστοί στην Αλβανία - να αλλάξουν την ταυτότητα τους, κάνοντας τους μια προσφορά που οι περισσότεροι τους δεν την αρνήθηκαν.

      «Ένας Έλληνας μας αποκάλεσε ομογενείς και μας έδωσε κάρτες ομογενούς.», είπε ο Θανάς Σάκα (Thanas Shaka), ένας άλλος κάτοικος, καθώς οι απαντήσεις των Βλάχων στο χωριό είναι παντού ίδιες.

      «Εγώ είμαι Έλληνας και όλοι οι Βλάχοι είναι Έλληνες. Όλοι εδώ έχουν ελληνικά διαβατήρια.», δήλωσε ο Ντίνε Μάρκου (Dine Marku), ένας άλλος κάτοικος της Μπομποστίτσα.

      ....

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος5/12/19 1:13 π.μ.

      .....

      Μια μικρή βόλτα στο χωριό Ντρενόβα (Drenovë), θα δούμε ότι οι Βλάχοι παίρνουν ‘βαριές’ συντάξεις από το ελληνικό κράτος, που τους επιτρέπει να μην δουλεύουν πολύ.

      Με συντάξεις γύρω στα 250-300 ευρώ που παίρνουν οι Βλάχοι απ' τους Έλληνες και αυτές των 8 χιλιάδων λεκ που δίνει το αλβανικό κράτος στους συνταξιούχους, η διαφορά είναι μεγάλη και αυτή έχει βάλει τη σφραγίδα της στην επιλογή τους.

      «Οι Βλάχοι είμαστε όλοι Έλληνες και όλοι μας έχουμε ελληνικά διαβατήρια και παίρνουμε συντάξεις απ' την Ελλάδα.», είπανε και στην Ντρενόβα.
      Για πολλούς, η σύνδεση με την Ελλάδα πηγαίνει πολύ μακριά, μέχρι την ύπαρξη της λεγόμενης “Βόρειας Ηπείρου”.

      «Οι Άγιοι Σαράντα είναι χριστιανική πόλη, η Κορυτσά είναι χριστιανική πόλη και όλη η περιοχή εδώ είναι βορειοηπειρώτικη.», είπαν. Κατά ειρωνική σύμπτωση, ο αλβανικός εθνικός ύμνος γεννήθηκε ακριβώς στο χωριό αυτό, γράφηκε από τον Βλάχο Ασντρένι (Asdreni).

      Ο διακεκριμένος αυτός ποιητής και πολιτικός αρθρογράφος που οι στίχοι είναι πασίγνωστοι σε αυτήν την χώρα, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί ότι 66 χρόνια μετά από τον θάνατο του θα ερχόταν μια στιγμή που οι απόγονοί του θα αισθάνονταν Έλληνες.

      Στο Φλοκ (Floq), ένα άλλο χωριό όχι πολύ μακριά από την Ντρενόβα, δεν βρίσκεται έστω και μία οικογένεια Βλάχων. Οι κάτοικοι είπαν ότι αυτοί (οι Βλάχοι κάτοικοι του χωριού) έχουν φύγει όλοι χρόνο με τον χρόνο. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε αυτό το μουσουλμανικό πια χωριό που έχει αδειάσει από Βλάχους κατοίκους, οι Έλληνες έχουν αφήσει τα σημάδια τους.

      «Πιέστηκα να αλλάξω το όνομα μου από Φαχρί (Fahri) σε Βανγκέλ (Vangjel) όταν μετανάστευσα, εφόσων οι Έλληνες δεν με αποδέχονται με μουσουλμανικό όνομα, έτσι λοιπόν άλλαξα διαβατήριο. Έδωσα 7 χιλιάδες λεκ και το άλλαξα.», λέει ένας κάτοικος του Floq.

      .....

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος5/12/19 1:14 π.μ.

      .....

      Από το Floq, όπου στο παρελθόν δίδαξε και η Βλάχα τραγουδίστρια Έλι Φάρα (Eli Fara), οι κάμερες κατευθύνονται προς τη θρυλική Μοσχόπολη (Voskopojë). Στο χωριό αυτό, το ευρισκόμενο στη μέση της ιστορίας και των επιδιώξεων των Ελλήνων, των Αρωμούνων (Βλάχων) και των Αλβανών, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Μπομποστίτσα και της Ντρενόβα.

      «Είναι γεγονός ότι είμαστε Αλβανοί, έχουμε αλβανική εθνικότητα και θα παραμείνουμε Αλβανοί mbetemi. Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε κάτι άλλο.», είπε απομακρυνόμενος απ' την κάμερα και ντροπαλός λόγω και της θέσης του ως ιερέας ορθόδοξης εκκλησίας στη Μοσχόπολη, ο Ατ Θομά (At Thoma)/Πάτερ Θωμάς, και αυτός Βλάχος, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μοσχόπολη.

      «Και εγώ είμαι Βλάχος, αλλά είμαι Αλβανός. Με αυτά που γνωρίζω, η βλάχικη γλώσσα είναι λατινική. Είμαι Βλάχος, γεννήθηκα και κατοικώ στην Μοσχόπολη (Voskopojë) και εδώ θα παραμείνω.»

      Από τη δεκαετία του '90 και μετά, η Ελλάδα προσπάθησε να εξελληνίσει και τον βλάχικο πληθυσμό, ιδιαίτερα στα χωριά της Κορυτσάς (Korçë), των Αγίων Σαράντα (Sarandë), του Αργυροκάστρου (Gjirokastër) και αλλού, προσφέροντας τους ως αντάλλαγμα πλουσιοπάροχες συντάξεις.

      Οι Βλάχοι σήμερα, σε μεγάλο βαθμό φαίνεται ότι έχουν ξεχάσει τους προγόνους τους, τον Μιχάλ Γκραμένο (Mihal Grameno), τον Θεμιστοκλί Γκερμένι (Themistokli Gërmenji), τον Κωνσταντίν Κριστοφορίδι (Kostandin Kristoforidhi), τον Ναούμ Βεκιλχάρτζι (Naum Veqilharxhi), τον Ασδρένι (Asdreni), τον Σπίρο Μπελλκαμένι (Spiro Ballkameni), τον Κολ Ιντρομένο (Kol Idromeno) [σημ. ο Κολ Ιντρομένο γεννήθηκε στη Σκόδρα αλλά καταγόταν από τσάμικη χριστιανική οικογένεια της Πάργας και δεν ήταν Βλάχος] και πολλούς άλλους που έγραψαν ιστορία με το όπλο και τη μελάνη τους στο όνομα της σημαίας του αλβανικού έθνους.

      Κανένας από αυτούς τους Βλάχους του Αλβανισμού δεν ήταν Έλληνας, όπως και οι Βλάχοι του σήμερα, οι οποίοι μόνο την σύνταξη τους έχουν ελληνική, αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι Top Channel.

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος5/12/19 1:15 π.μ.

      Να θυμήσω εδώ ορισμένα γεγονότα. Για παράδειγμα στις 3 Αυγούστου του 1905 μία ελληνική συμμορία, εισέβαλε στο χωριό Πλάσα (Plasë) της Κορυτσάς, έκαψαν την εκκλησία και τη βιβλιοθήκη του χωριού, και απήγαγαν δύο επιφανούς κατοίκους του χωριού που αρνήθηκαν να δηλώσουν Έλληνες. Λεηλάτησαν το χωριό Μπομποστίτσα (Boboshticë). Οι επιθέσεις ωστόσο στους Βλάχους με σκοπό να τους κάνουν να δηλώσουν Έλληνες, συνέβησαν και σε άλλες περιοχές και όχι μόνο στις αλβανικές περιοχές (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία). Για παράδειγμα το 1904 σκότωσαν 12 Βλάχους από τη Χούμα (κοντά στη Γευγελή) επειδή δεν αισθάνονταν Έλληνες. Το 1905 επιτέθηκαν στο χωριό Αβδέλλα των Γρεβενών και έκαψαν 103 σπίτια, ενώ στο χωριό Βελόνη έγινε πραγματική σφαγή. Επιτέθηκαν στο βλάχικο χωριό Γραμματικό (στην Πέλλα) και το έκαψαν. Επιθέσεις έκαναν και σε βλάχικα χωριά στις περιοχές Μεγάροβο, Μπούκοβο και μέχρι το Μοναστήρι (Σκόπια) κ.α.

      Διαγραφή
    21. Ανώνυμος5/12/19 1:18 π.μ.

      Η κοινότητα των Βλάχων της Αλβανίας, πρόσφερε στη χώρα μία σειρά πατριωτών, ηρώων, ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Μερικοί από αυτούς ήταν οι εξής:

      • ο Kostandin Kristoforidhi ή Kostandin Nelko (όπως ήταν και το πραγματικό του επίθετο). Γεννήθηκε το 1826 στο Ελμπασάν. Από το 1847 και μετά, σπούδασε στη Ζωσιμαία Σχολή των Ιωαννίνων. Το 1857 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και σχεδίασε ένα Υπόμνημα για την Αλβανική Γλώσσα. Στη συνέχεια μετέβη στη Μάλτα όπου παρέμεινε μέχρι το 1960 και μετέφρασε την Καινή Διαθήκη στην γκέγκικη αρχικά και στη συνέχεια στην τόσκικη διάλεκτο της αλβανικής γλώσσας...

      • ο David Selenica ή David Selenicasi έζησε στα τέλη περίπου του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα. Θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της αλβανικής μεταβυζαντινής ζωγραφικής τέχνης. Γεννήθηκε στο χωριό Σελενίτσα (Selenicë) στην περιοχή Κολόνια (Kolonjë), σήμερα νομός Κολόνιας (rrethi i Kolonjës)...

      • ο Naum Veqilharxhi (1797-1854). Γεννήθηκε ως Naum Bredhi στο Βιθκούκι (Vithkuq) κοντά στη Μοσχόπολη. Ο πατέρας του, Panajot Bredhi, ήταν μεταφραστής του Ali Pashë Tepelena (Αλή Πασά Τεπελενλή), πασά των Ιωαννίνων. Σε νεαρή ηλικία ο Veqilharxhi μετανάστευσε στη Ρουμανία για να σπουδάσει νομικά, όπου πήρε μέρος στον ξεσηκωμό της Βλαχείας το 1821. Χρόνια αργότερα, δούλεψε στην Brăila ως δικηγόρος, όπου απέκτησε περιουσία και ξόδεψε τα χρήματα του για τη διάδοση των ιδεών της εθνικής αλβανικής αναγέννησης. Στην Brăila έγινε μέλος ενός οργανισμού Αλβανών, οι οποίοι θεωρούσαν την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας και κουλτούρας ως απαραίτητη την Αλβανική Εθνική Αναγέννηση. Το 1825, δημιούργησε ένα δικό του αλφάβητο για την αλβανική γλώσσα. Η τελική μορφή αυτού του Vithkuqi αλφαβήτου με τα 36 γράμματα που δημιούργησε ο ίδιος ο Veqilharxhi, τυπώθηκε το 1844 ως τμήμα ενός αλφαβητάριου υπό τον τίτλο ‘Evëtori Shqip Fort i Shkurtër’ (Το πιο Χρήσιμο και Συνοπτικό Αλβανικό Αλφάβητο)...

      • ο Aleksandër Stavre Drenova, περισσότερο γνωστός με το ψευδόνυμο Asdreni (11 Απριλίου 1872 - 1947), ήταν ένας από τους περισσότερο γνωστούς Αλβανούς ποιητές. Από τα πιο γνωστά ποιήματα του είναι ο Ύμνος της Σημαίας (Hymni i Flamurit) που έγινε αργότερα ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας. Γεννήθηκε στο χωριό Drenovë, κοντά στην Κορυτσά. Τα πρώτα χρόνια πήγε στο ελληνικό σχολείο που υπήρχε στο χωριό του. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 13 χρόνων. Τον φθινόπορο του 1885, ο Drenova (ή Asdreni όπωςήταν το ψευδόνυμο του) πήγε στο Βουκουρέστι, όπου είχαν πάει πιο πριν τα αδέρφια του. Ενόσω ήταν εκεί, ήρθε σε επαφή με άλλους Αλβανούς συγγραφείς και πατριώτες και ιδεαλιστές...

      • Γνωστοί Βλάχοι της Αλβανίας είναι η γνωστή ηθοποιός Margarita Xhepa από τη Lushnjë, η τραγουδίστρια Eli Fara από την Drenovë της Κορυτσάς, ο πρώην πρέσβης της Αλβανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο (1991-1997), Pavil Gesku, και μερικά άλλα αξιόλογα πρόσωπα όπως ο ποιητής και συγγραφέας Lasgush Poradeci (το πραγματικό του όνοματεπώνυμο ήταν Llazar Sotir Gusho) από το Πόγραδετς (Pogradec), ο ηθοποιός Sandër (ή Aleksandër) Prosi και πρώην καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αλβανίας κατά τα 1962-1975, ο ποιητής και συγγραφέας Mitrush Kuteli (ψευδόνυμο του Dhimitër Pasko) από το Πόγραδετς, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι φυλακίστηκε από το κομμουνιστικό καθεστός της Αλβανίας, επειδή άσκησε κριτική στην τελωνειακή και νομισματική ένωση που ήταν να γίνει ανάμεσα στην Αλβανία και τη Γιουγκοσλαβία το 1947 και αντιτάχτηκε στην επανακατάληψη του Κοσόβου από τους Σέρβους, ο ήρωας του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου Andon Poçi που σκοτώθηκε πολεμόντας εναντίον των Γερμανών, οι Spiro Bellkameni, Mihal Grameno, Themistokli Gërmenji κ.α.

      Διαγραφή
    22. Ανώνυμος5/12/19 1:20 π.μ.

      Σύμφωνα με τις εκδόσεις της Ακαδημίας των Επιστημών, η βλάχικη μειονότητα στην Αλβανία σήμερα εκτείνεται σε μια αξιοσημείωτη περιοχή της επικράτειας και έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τον αλβανικό πληθυσμό, σημειώνοντας περί τους 139.000 κατοίκους. Το 1930 υπήρχαν 8 αρουμανικές/βλάχικες εκκλησίες στην Αλβανία (και 18 σχολεία), από τις οποίες αυτή που ήταν στην Κορυτσά, καταστράφηκε από σεισμό το 1931. Τον Νοέμβριο του 1942, είχαν απομείνει μόνο 6 εκκλησίες. Σήμερα υπάρχει μία εκκλησία όπου η λατρεία γίνεται στα βλάχικα, στην Κορυτσά. Ιερέας είναι ο γλύπτης Dhimitër Veriga (ή Dumitrache στα βλάχικα). Η ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησε το 1995, στην θέση του παλιού βλάχικου νεκροταφείου στην Κορυτσά. Υπάρχει επίσης μία δεύτερη βλάχικη εκκλησία στο Pogradec, καθώς επίσης στην εκκλησία του Shën Nikola (Αγίου Νικολάου) στην Μοσχόπολη (Voskopojë) ο εκεί ιερέας, πάτερ Θομά, διαβάζει την λειτουργία στα βλάχικα και στα αλβανικά. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η ακολουθία της Λειτουργίας είχε μεταφραστεί στα βλάχικα, ήδη από τον 18ο αιώνα, από τον Ilo Mitkë-Qafëzezi από την Κορυτσά και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1962, αλλά αυτή η μετάφραση δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή ανάμεσα στους Βλάχους της Αλβανίας.

      Υπάρχει ένα βλάχικο ιδιωτικό σχολείο, καθώς και ένας παιδικός σταθμός, στην Divjakë. Ιδρύθηκαν από τον Koci Janko. Το σχολείο άνοιξε στις 8 Δεκεμβρίου του 1998, με την υποστήριξη του Συλλόγου των Βλάχων (Αρωμούνων) της Αλβανίας (Shoqata ‘Arumunët e Shqipërisë’) κ.α. Οι Βλάχοι έχουν τη δικιά τους εκπομπή στα βλάχικα, στον τοπικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό του Αργυροκάστρου, που αφορά τη ζωή, τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της κοινότητας των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης έχουν και το δικό τους κόμμα, το κόμμα ‘Aleanca për Barazi dhe Drejtësi Europiane’ (Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Ισότητα και Δικαιοσύνη) που ιδρύθηκε στις 02/02/2012 με έδρα το Δυρράχιο. Υπάρχει επίσης ένας συνεταιρισμός Βλάχων γυναικών στα Τίρανα από το 1995, καθώς επίσης και ένα ετήσιο πανηγύρι των Βλάχων στην Κορυτσά.

      Διαγραφή