ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ/ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ

Ξεκινήσαμε το πρώτο έργο χορηγία: τουριστικός/πολιτιστικός οδηγός της πατρίδας μας. Παρακαλούμε τους κατόχους των πληροφοριών και εθελοντές από κάθε χωριό της ΕΕΜ να μας αποστείλουν:...

12.3.15

Το μελλον της Δημοκρατικης Ενωσης Εθνικης Ελληνικης Μειονοτητας «Ομονοια»

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλές φωνές που μιλάνε για την αναβάθμιση της Ομόνοιας και ανανέωση της οργάνωσης ώστε να ανταποκρίνεται στα νέα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Παρόλα αυτά για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και το προφίλ που θα κρατάει η Ομόνοια ως οργάνωση. Στο παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τις επικρατέστερες απόψεις σχετικά με το ποιο θα πρέπει να είναι αυτό.


Αρχικά ας δούμε της ιστορική εξέλιξη της Ομόνοιας.

    Το 1991 ιδρύθηκε στην Δερβιτσιάνη της Δερόπολης η «ΟΜΟΝΟΙΑ» δίνοντας στην Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας μια δυναμική πολιτική εκπροσώπηση για την προάσπιση των δικαιωμάτων της, παρόλα ταύτα ο νόμος αρ. 7502 ημ. 25.07.1991 του Αλβανικού κοινοβουλίου απαγόρευε σε κόμματα με Εθνικό χαρακτήρα να έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή. Έτσι το 1992 ιδρύθηκε το Κόμμα  Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ) το οποίο μεριμνά για τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των Ελλήνων της Αλβανίας όσο και των Βλάχων, Σκοπιανών, Σέρβων, Μαυροβουνίων και Ρομά. Μειονοτήτων δηλαδή που ζουν σε Αλβανικό έδαφος.
Η ιστορία συνεχίζεται μέχρι το 2000 όπου υπερψηφίζεται ο νόμος 8580 ημ. 17.02.2000 ο οποίος επιτρέπει σε κάθε μειονότητα την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση. Τότε δημιουργήθηκε το πρώτο «σχίσμα» από ανθρώπους της Ομόνοιας οι οποίοι θεωρούσαν καταλληλότερη την αποχή της Ομόνοιας από το ΚΕΑΔ και την Δημιουργία του Κόμματος «Ομόνοια» πράγμα που δεν έγινε ποτέ, καθώς η ηγεσία της Ομόνοιας λόγο του τότε εκλογικού νόμου ο οποίος έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στους ψήφους επικρατείας θεώρησε πιο ωφέλιμη την εκπροσώπηση μας από το ΚΕΑΔ μαζί με τις άλλες μειονότητες. Το 2008 όμως αυτός ο νόμος άλλαξε και πλέον οι έδρες υπολογίζονται από τους ψήφους ανά Περιφέρεια. Και από τότε τουλάχιστον μέχρι και σήμερα το ΚΕΑΔ κερδίζει μια και μόνο βουλευτική έδρα στην περιφέρεια Αυλώνας, αυτή του κ. Ντούλε, της οποίας οι ψήφοι είναι καθαρά από ανθρώπους της Ελληνικής μειονότητας.

Για αυτούς τους λόγους κυρίως υπάρχουν τρείς επικρατέστερες απόψεις για την πορεία της Ομόνοιας:
  1. Ομόνοια ως οργάνωση που υποστηρίζει το ΚΕΑΔ.                                                                     Με λίγα λόγια να μην αλλάξει τίποτα στην στάση της απέναντι στο ΚΕΑΔ. Πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν στο πρόσωπο του κ. Ντούλε έναν ικανό πολιτικό με επιτυχημένη σταδιοδρομία, και βλέπουν την συνεργασία μας και με άλλες μειονότητες θετική. Δεν θεωρούν ότι η Ομόνοια θα μπορεί από μόνη της να πετύχει μια τόσο καλή πολιτική εκπροσώπηση και ενδεχομένως να υπάρξουν απόλυες ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά προς όφελος της μειονότητας οι οποίοι υπάγονται στον στενό κύκλο του Ντούλε.                                                    
  2. Η Ομόνοια ως μια οργάνωση που λειτουργεί δυναμικά.                                                               Τι σημαίνει δυναμικά. Μια οργάνωση δηλαδή που αναλόγως με τα συμφέροντα της Ελληνικής Μειονότητας συνεργάζεται είτε με το ΚΕΑΔ είτε με το ΜΕΓΚΑ ανά τόπους καιρούς και καταστάσεις, για να αποφέρει το καλύτερο δυνατό καλό για τον τόπο μας. Δεν θα υπάγεται πλέον στο ΚΕΑΔ και θα μπορεί να κρίνει αντικειμενικότερα ποια πρόταση από τους πολιτικούς εκπροσώπους μας είναι καλύτερη για εμάς και αυτήν και θα στηρίζει.                         
  3. Η Ομόνοια ως Κόμμα.                                                                                                                 Μια νέα αρχή για την Ομόνοια όπου θα καλέσει όλους τους Έλληνες εκπροσώπους της μειονότητας να ανασυνταχτούνε και να στηρίξουν μια κίνηση η οποία θα δημιουργήσει ένα ισχυρό Ελληνικό κόμμα στο Αλβανικό κοινοβούλιο, χωρίς να αποκλείει παράλληλα την συνεργασία με το ΚΕΑΔ και τις άλλες μειονότητες για την παρουσίαση κοινών μας προβλημάτων και την λύση τους. Ένα κόμμα που θα διοικείτε από Έλληνες θα ψηφίζεται από Έλληνες και στόχος της θα είναι ένα καλύτερο μέλλον για τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. 
    Η άποψη μας είναι πως όποια και να είναι η γνώμη σας για το μέλλον της Ομόνοιας και όποιο τελικά και να καταλήξει να είναι, θα πρέπει ο κάθε Βορειοηπειρώτης να ενδιαφέρεται και να κάνει το κατά δύναμην για την ιδιαίτερη πατρίδα μας. Είναι κρίμα και άδικο σε έναν τόπο που ζούσαν Έλληνες για τουλάχιστον 2642 χρόνια από την ίδρυση της Επιδάμνου, οι απόγονοι τους να είναι αδιάφοροι ενώ παράλληλα κάποιοι προσπαθούν να αλλοιώσουν τον πληθυσμό μας, να πάρουν τα οικόπεδα μας, να εκμεταλλευτούν χώρους όπως εκκλησίες και ιστορικά μνημεία αφαιρώντας έτσι σιγά σιγά την παρουσία μας από τον τόπο.
    Για αυτό το λόγο ιδρύθηκε και υπάρχει η Ομόνοια  εδώ και 24 χρόνια, για να παρουσιάσει της Ελληνική ταυτότητα της περιοχής και την υπερασπιστεί τα δικαιώματα μας. Θα έπρεπε όλοι μας να συμμετάσχουμε και να συνεισφέρουμε στον αγώνα αυτό. Στις συνδιασκέψεις, στις μαζώξεις και στις εκλογές.

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/3/15 8:53 μ.μ.

    Πολύ καλό κείμενο
    Η Ομόνοια Κόμμα, είναι η μόνη σωστή επιλογή
    Τέρμα τα πολλά Κόμματα που σκορπιστήκαμε
    Όποιοι βλέπει το Ντούλε ικανό πολιτικό με επιτυχημένη σταδιοδρομία πρέπει να βάλουν γυαλιά μυωπίας, αυτός είναι ο υπεύθυνος της άθλιας κατάντια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/3/15 9:08 μ.μ.

    O dules ine o kaliteros pu exome, pitemu enan allon pu mpori na kani ti dulia tu Dule

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/3/15 11:16 μ.μ.

    Πολύ ορθές θέσεις με αξιόλογα επιχειρήματα. συμφωνώ με το γεγονός ότι όσο πιο σκορποχώρι γινόμαστε σε κόμματα ή οργανώσεις, πολύ δύσκολα θα βρεθούν λύσεις κοινής αποδοχής στα θέματα της μειονότητας. Η Ομόνοια πρέπει να συσπειρωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να ισχυροποιηθεί η παρουσία της από ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται και έχουν την όρεξη να βοηθήσουν. Αν και (ΜΑΚΆΡΙ) επιτευχθεί ποτέ αυτό ας αποφασίσουμε όλοι μαζί αν πρέπει να ιδρύσουμε νέο κόμμα η αν θα συνεχίσουμε να ''στηρίζουμε'' το ήδη υπάρχον.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑνωνυΜάκης13/3/15 12:23 π.μ.

    Λοιπόν για να λεμε τα πράγματα οπως εχουν. Εχουμε αποτύχει παντελώς σαν μειονότητα. 24 χρόνια Ομόνοια και ο κόσμος μας ψηφίζει Αλβανικά κόμματα, και αυτό παρουσιάζει μόνο την εκλογική αποτυχία. Να μην μιλήσω για Ελληνική παιδεία, γλώσσα, και παρουσίαση της ιστορίας μας. Και για αυτό κάποιος ευθύνεται. Χρόνια τωρα στηρίζουμε το ήδη υπάρχον κόμμα και σαν αποτέλεσμα έχουμε για πάνω απο 10 χρόνια μια καρέκλα για να κάθεται αναπαυτικά ο Ντούλες. Δεν είναι δυνατόν να στηρίζουμε τυφλά ενα κόμμα που δεν στηρίζει εμάς. Και είτε φτιαχτεί νεο κόμμα ή οχι το μόνο σίγουρο είναι οι θα πρέπει να αλλάξει η συνεργασία ΚΕΑΔ-Ομόνοια απο ανταλλαγή καρεκλών σε κατι παραγωγικό.
    Πράγμα που πιστεύω οτι μάλλον θα γίνει, γιατί επιτέλους βλέπουμε έναν καινούριο αέρα στην οργάνωση, με εναν πολλά υποσχόμενο Πρόεδρο που τον στηρίζει και ο κόσμος.
    Για να δούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/3/15 1:08 π.μ.

      Πολυ σωστη η τοποθετηση στο θεμα αλλαγη συνεργασιας ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ.
      Τα προβληματα οπως ανεφερες ειναι πολλα και ακομα περισσοτερα τα οποια δεν θα αναλυσουμε εδω.Ευχομαστε ολοι ο νεος προεδρος να καταφερει να ενωσει την ΟΜΟΝΟΙΑ και να σταθει ανταξιος των προσδοκιων καθε Βορειοηπειρωτη!

      Διαγραφή